Huvudnyheter

8.10.2018 02:00 ・ Uppdaterad: 3.10.2018 06:26

Anette Karlsson: Alla förtjänar en värdig ålderdom

– Vi måste ta beslut på flera nivåer för att garantera alla en trygg och värdig ålderdom, det förtjänar alla! säger Anette Karlsson, här tillsammans med sin farmor Eva Karlsson.

Trygghet och värdighet ska vara ledorden då äldreomsorgens utmaningar löses. Anette Karlsson har flera konkreta förslag på både kommunal- och riksnivå.

 

FSD:s vice ordförande och riksdagsvalskandidat Anette Karlsson är bekymrad över att äldreomsorgen i Finland har fastnat i ett ekorrhjul. Behovet ökar med en åldrande befolkning samtidigt som vårdpersonalen, inte minst inom hemvården, redan mår dåligt av arbetsmängden som varje anställd ska bära.

 

Den demografiska utvecklingen kompenseras inte med fler händer, snarare är sparkrav aktuella i många kommuner.

 

Men det finns hopp. Karlsson är inte den som hänger läpp då ärendet diskuteras, tvärtom lyser hon av iver och frågan är snarast i vilken ände hon ska börja berätta om utvägar bort från ekorrhjulet.

 

– En viktig sak är att främja en aktiv ålderdom. Därför har vi tagit initiativ i Borgå med en fullmäktigemotion om att alla invånare som fyller 70 år ska få ett par gångstavar av staden. Det blir cirka 600 årligen och är en klok investering. Forskning visar att stavgång är hälsofrämjande på en mängd olika sätt. I stavgång rör man både nedre och övre kroppen och vi hoppas att staden inför denna gåva och motiverar folk att gå på stavgång, säger Karlsson om motionen som lämnades in på De gamlas dag som alltid infaller den första söndagen i oktober.

 

Hon har också gjort en motion för att förbättra närståendevårdares situation.

 

Strängare lag

Det står ändå klart att det behövs beslut i riksdagen för att verkligen lösa systemfelen. Karlsson efterlyser framför allt två saker: Dels en bindande personaldimensionering i lag som ersätter dagens rekommendationer, dels en Äldreombudsman som för äldres talan på motsvarande sätt som Barnombudsmannen aktivt arbetar för barnens bästa och att barnens perspektiv beaktas i samhällsfrågor.

 

– Dimensionering i bindande lag är en nödvändighet då systemet annars inte fungerar. Detta finns redan inom småbarnsfostran och fungerar där, men saknas för äldrevården. Är någon sjuk tvingas du idag göra jobb för två personer. Samtidigt har privata vårdanstalter fifflat med arbetslistor för att få situationen att se bättre ut än den är, vilket Tehy-facket fick afst dem för.

 

Problem ska lyftas fram

Äldreombudsmannen var ett medborgarinitiativ av Nylands socialdemokratiska kvinnor, som Karlsson leder, redan år 2016. Motionen fick inte tillräckligt stöd för riksdagsbehandling, men godkändes på SDP:s kongress 2017.


Ett nytt medborgarinitiativ i samma ärende samlade i år drygt 30 000 namn.

 

– Se hur barnombudsmannen Tuomas Kurttila lyfter upp problem och gör dem kända, ger dem synlighet. Det kunde en äldreombudsman också göra. Då problem lyfts fram finns bättre förutsättningar att åtgärda dem. Regeringens nedskärningar har skadat både unga och ädre, men äldre människor saknar denna institution. Problem stämplas istället som enskilda fall och systembrister uppdagas inte trots att personalen inom hemvården har det så tufft att många vill byta jobb, säger Karlsson.

 

På tal om hemvård betonar hon att det behövs nya former av äldreboende.

 

– Det får inte vara så att människor blir fångar i sina egna hem för att de inte får plats någon annanstans, säger Karlsson.

 

Att folk vill bo kvar där de bott så länge det går bra är självklart och naturligt, men då tillståndet kräver ska det finnas alternativ.

 

– Det behövs nya former av boende och vård för äldre där man kan möta mångsidiga behov.

 

Aktiva äldre behöver till exempel stöd för att fortsätta med hobbyn så att de hålls friska och i gång. Det handlar om att tillgängligheten fungerar. Att äldres behov beaktas i allt från stadsplanering till kollektivtrafik. Tänker man till exempel på att en del rör sig långsammare? I dagens läge kan redan en ung person ha svårt att hinna över vägen vid grönt ljus med raska steg.

 

– Finland åldras i snabb takt, men det saknas en strategi för hur man ska ta itu med frågorna. Vi har aktiva äldre som måste stödjas i sina aktiviteter, som reser, har hobbyer, tar hand om barnbarn och så vidare. De är en viktig del av att vårt samhälle, även för att ekonomin ska rulla. Sedan har vi å andra sidan de med sjukdomar och låg pension, som kanske inte råd att gå till läkare. Under denna regeringsperiod har priset för läkarbesök kunnat höjas med 30 procent. Samtidigt har vi en betydligt större självriskandel för läkemedel än övriga Norden, säger Karlsson som tycker att man i Finland idag inte värdesätter jobb med människor tillräckligt.

 

En annan central aspekt är förstås äldres ekonomi. Karlsson ser pensionärsfattigdomen som en skam vi måste åtgärda.

 

– Vi måste ta beslut på flera nivåer för att garantera alla en trygg och värdig ålderdom, det förtjänar alla!

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU