Nyheter

Anette Karlsson på Svenska dagen: Mer undervisning i svenska och extra poäng för studentsvenskan

Foto: Jacob Åberg/FSD
Anette Karlsson, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater FSD

Finlands svenska socialdemokraters ordförande Anette Karlsson hoppas att regeringen snabbt förbättrar möjligheterna för unga att lära sig svenska.

 

 

– Unga som kan svenska har flera möjligheter att få jobb. Sverige är en av Finlands viktigaste handelspartner. Kunskaper i svenska öppnar nya möjligheter inom hela Norden. Det svenska språket fungerar också  som en nyckel till vår gemensamma kultur och historia.

 

Speciellt viktigt anser Karlsson vara att uppmuntra unga att skriva svenskan i studentskrivningarna.

 

– Man kunde uppmuntra unga att skriva svenska i studentexamen till exempel genom att ge extra poäng i intagningen till högskola om man skrivit det andra inhemska språket i studentexamen, säger Karlsson.

 

Karlsson är glad att undervisningen i svenska börjar i ett tidigare skede, men vill öka mängden lärotimmar i högstadiet. Samtidigt borde man se över hur man undervisar svenska, med mer fokus på konkreta situationer.

 

– Ju mera man använder språket, desto bättre lär man sig. Därför skulle det vara viktigt att det finns mera tid för undervisningen, säger Karlsson.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE