Huvudnyheter
23.10.2020 11:15 ・ Uppdaterad: 23.10.2020 11:15
Anette Karlsson inför FSD:s kongress: ”Framtiden måste vara hållbar”
FSD:s kongress hålls på Teams den 24 och 25 oktober. ABL intervjuade FSD:s ordförande Anette Karlsson om stämningarna inför en annorlunda kongress där man har anpassat sig efter pandemisituationen.
Anette Karlsson konstaterar inledningsvis att det är synd att hon inte kan fysiskt träffa en stor del av kamraterna som det hade varit meningen tills coronavirusläget tvingade fram ett beslut om att hela kongressen skulle hållas digitalt.
– Det är ändå fint att digitaliseringen har möjliggjort att vi kan ha kongressen på distans. Fast det är ledsamt att man inte får träffa kamraterna fysiskt och kramas, har vi ändå planerat sådant program att det blir en gemenskapskänsla. Det inspirerar också att man kan höra och se varandra och på det sättet kan vi köra igång med våra valkampanjer inför kommunalvalet efter kongressen.
Om man är bra på sociala medier och kan utnyttja den digitala tekniken effektivt, kan nya kandidater som inte är så kända i sin hemkommun få synlighet”
Den digitala utvecklingen erbjuder möjligheter inte bara för nya verksamhetsformer i en pandemisituation utan också fungerar utjämnande när det gäller själva valkampanjerna.
– Om man är bra på sociala medier och kan utnyttja den digitala tekniken effektivt, kan nya kandidater som inte är så kända i sin hemkommun få synlighet, konstaterar Karlsson.
Människan i fokus
Läget är gynnsamt för SDP-kandidater när regeringen har lyckats med coronavirusstrategin och statsminister Sanna Marin är den klart populäraste partiledaren enligt opinionsmätningarna. Karlsson konstaterar att SDP som parti också är i ledning och partiets image reflekterar vad de aktiva gör på gräsrotsnivån och i de olika kommunerna.
– Vi är en sådan grupp som bygger vår verksamhet på tanken att alla människor är jämlika och värdefulla. Vi vill se till att ingen faller utanför och vi vet dessutom hur viktigt det är med företag och sysselsättningen. Det nordiska välfärdstänkandet känns tryggt och en regering som tror på människorna väcker förtroende. Det betyder mycket att ha en ledning som leder på ett humant sätt.
FSD:s kongress är ett evenemang som Karlsson tror att kommer att ge de aktiva krafter och med en lyckad valrörelse kommer man att inspirera folk att välja socialdemokratiskt i kommunerna.
– Också sedan när coronakrisen går över och man får ett vaccin kommer människan fortfarande att vara i fokus i vår politik. Det är viktigt att vår politik motsvarar det som vi tror på och att människorna får det som de tror att de ska få när de röstar på oss.
Partiets positiva image tror Karlsson att kommer att nå långt i valrörelsen. Sedan tror hon att partiet är redo för de utmaningar som digitaliseringen innebär och det kommer också kongressen som hålls på distans att visa.
– Hela Finland tog ett digihopp på grund av coronakrisen och så tog också socialdemokraterna ett digihopp. En jättestor del av vår medlemskår har lyckats med att ta de digitala verktygen till sig. Det är lätt att ordna digitala träffar när avstånden har försvunnit. I framtiden kommer vi att ha både distansmöten och fysiska möten. Det är tack vare den här krisen som vi har kunskapen om hur vi kan utnyttja tekniken till vår fördel. Vi har tagit i bruk nya verksamhetsmodeller med virtuella kaffestunder och jag är övertygad om att vi kommer att komma med ytterligare nya former för att mötas digitalt.
Karlsson framhäver att man ska betona glädjen i att man kan mötas på detta sätt trots att den fysiska kongressen har aspekter som man har gått miste om. Som ordförande ser hon speciellt fram emot när man kallar in hedersmedlemmarna, både partiets och FSD:s.
– Det är dessutom en stor glädje och ära att kalla minister Kaj Bärlund till hedersordförande. Han är en viktig del av FSD-teamet som inspirerar oss att lyfta fram miljöfrågorna. När vi nu diskuterar klimatförändringen är hans profilfrågor som gäller miljöskyddet och hållbarheten mer aktuella än någonsin.
Som konkreta miljöfrågor nämner Karlsson att bygga ekologiskt och vara energismarta till exempel med solpaneler på daghemmens tak. Den klimatsmarta kommunen är ett viktigt politiskt mål och det som SDP:s riksdagsledamöter och ministrar kämpar för på riksnivå ska också synas i kommunerna.
– Framtiden måste vara hållbar för att vi kan överleva på vår planet. Det är en viktig del av vårt kommunalvalsprogram. ICAN-kampanjen för det kommunala uppropet för en kärnvapenfri värld handlar också om planetens överlevnad.
Karlsson noterar att SDP står för en fungerande vård, resurser till skolor och daghem så att kommunerna ska vara friska och trygga. Kollektivtrafiken är viktig och vägarna ska hållas i skick för att många bor i sådana områden på landsbygden där man behöver bil för att kunna röra sig. Också cykelvägarna är en viktig del av vad SDP vill främja.
– Vi måste ta hand om vår infrastruktur. I Sverige har man en ambitiös trafikpolitik och här har vi en stark nordisk blick i hur vi förhåller oss till frågan i våra kommuner. Invånarna i Svenskfinland bor huvudsakligen vid kusten och förhållandena skiljer sig från storstäder till landsbygdskommuner. Vi tar olika omständigheter i olika kommuner i beaktande i vår politik.
Kommunen som arbetsgivare
En viktig sak som Karlsson lyfter fram är att kommunerna är stora arbetsgivare.
– Politiskt företräder jag arbetstagarna och sedan som medlem i stadsstyrelsen i Borgå har jag fått sätta mig in i arbetsgivarrollen. Det ger oss en styrka som kommunala arbetsgivare att vi ser saker ur arbetstagarens perspektiv.
Nu när många kommuner tvingas permittera anställda på grunda av coronakrisen, påminner Karlsson om vikten av en socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik.
– Kommunerna har två hjärtan, det ena är invånarna och det andra är de kommunanställda.
I Svenskfinland utkämpas den tuffaste striden i kommunalval oftast mellan SFP och SDP.
– I vissa frågor är SFP en bra samarbetspartner när vi diskuterar svenskspråkiga skolor och vård på modersmålet. Men när det gäller arbetsmarknadspolitiken och ekonomin, befinner sig SFP mycket längre högerut. När vi diskuterar höjningen av klientavgifter, är det lättare för SFP- och högerledda kommuner att ta ut det maximala beloppet.
Karlsson känner sig redo för kongressen och påminner om vikten av diskussionen kring motionerna och den allmänpolitiska diskussionen.
– Det är fint att ha SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen som huvudtalare på kongressen. Han är en av många i partiledningen med god svenska. Det svenska språket har en stark anknytning i partiet och vi är det största och starkaste tvåspråkiga partiet. Jag har alltid tyckt att FSD:s kongress är en av årets finaste och festligaste tillställningar, avslutar Karlsson.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Opinion