Nyheter

Anna Caldén på SDP:s partifullmäktigemöte: “Unga mår psykiskt sämre under pandemin”

Foto: Sofia Jernström
Anna Caldén var nöjd med valprogrammets fokus på människornas välmående.

SDP:s partifullmäktige samlades den 11 april och ABL tog pulsen på Anna Caldén i samband med det digitala mötet. Caldén är ordförande för FSD Österbotten och kandiderar i kommunalvalet i Nykarleby.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Till frågan om hur hon upplever partiets nya valprogram svarade Caldén att hon var nöjd med konkretin.

 

– Det verkar jättebra, framför allt verkar det hemskt konkret. Programmet fokuserar verkligen på människornas välmående som är speciellt viktigt i dessa pandemitider, sade Caldén.

 

Hon lyfte fram rimliga gruppstorlekar i daghemmen och att förebygga mobbningen som viktiga frågor i programmet.

 

– Det är dessutom aktuellt med jobb och klimatmål. Det är precis så här jag tyckte att det ska vara, konstaterade Caldén förnöjt.

 

Även de frågor som Caldén diskuterade i en valdebatt som ordnades av Topeliusgymnasiet i Nykarleby finns med i valprogrammet.

 

I sin kampanj i Nykarleby talar Caldén mycket om elevvården, att förebygga våld i nära relationer och universell design.

 

– Det handlar också om allas rätt till information och kommunikation och att få ett värdigt bemötande, sade Caldén med tanke på universell design.

 

Att till exempel ha en teckenspråkstolk när man håller coronainfo i pandemitider är ett bra exempel på den breda tillgänglighetsaspekten.

 

I sitt anförande på partifullmäktigemötet anknöt Caldén till några av sina hjärtefrågor:

 

– SDP:s kommunalvalsprogram som har publicerats idag lyfter bland annat upp barn och ungas trygghet, det är bra! Något jag särskilt vill lyfta fram är att det krävs krafttag mot mobbning och snabba åtgärder för att fånga upp utsatta unga.

 

Elevvården lyfte hon också fram inför partifullmäktige:

 

– Det finns brist på skolpsykologer och ännu finns det i en del kommuner inte tillräckliga resurser inom elevvården. Elevvården är en viktig del av tryggheten i skolan. Då det handlar om barn och ungas välmående har vi alla ett ansvar, vi ska alla reagera om vi runt om oss möter barn och unga i utsatta situationer. Det måste finnas nolltolerans mot mobbning såväl i skolor, läroanstalter som i hela samhället.

 

Tillgången till mentalvårdstjänster är något Caldén uppskattar som ett mål i valprogrammet och något hon också nämnde i sitt tal:

 

– Unga mår psykiskt sämre under pandemin och tillräckligt med stöd och resurser bör sättas till tidigt ingripande och förebyggande insatser i samhället.

 

– En annan fråga som nyligen lyfts upp i samhällsdebatten är bristen på psykoterapeuter. För att terapigarantin ska förverkligas behövs fler psykoterapeuter i Finland, sade Caldén till partifullmäktige.

 

Många av de övriga anförandena på mötet handlade om arbetsmarknadssituationen och vikten av kollektivavtal. Också studenternas och barnens välmående, planläggning och markanvändning, hatprat, företagarfrågorna, coronavaccinerna samt social- och hälsovård i övrigt engagerade socialdemokrater från olika delar av landet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE