Proggispodden

Proggispodden avsnitt 6 – Är psykisk ohälsa ännu tabu i Finland?

Foto: Jacob Åberg
Rwbecca Åkers och Jacob Storbjörk är värdarna för Proggispodden.

I Proggispoddens sjätte avsnitt diskuteras frågor som har med psykisk ohälsa att göra. De två gästerna är Anne Salovaara-Kero från det österbottniska kriscentret Valo och Anna Caldén, ordförande för FSD Österbotten.

ABL

 

 

Värdarna Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers har gjort ändringar till konceptet. I stället för två intervjuer och en slutdiskussion intervjuas först Salovaara-Kero skilt och den andra gästen Caldén deltar i en gemensam slutdiskussion med Storbjörk och Åkers.

 

Salovaara-Kero säger att det fortfarande stämmer att det än idag finns en stigma som har med diagnoser som depression att göra.

 

– Sjuttio procent av dem som har en depressionsdiagnos så döljer det faktiskt, påpekar Salovaara-Kero.

 

Men hon är nöjd med att det talas om psykisk ohälsa mer än någonsin. Ämnet är ytterst aktuellt på grund av coronakrisen och sedan finns det dessutom dataintrånget hos Vastaamo.

 

– Vi mänskor är samhället, konstaterar Salovaara-Kero som svar på frågan om samhället ställer för höga krav.

 

Enligt Salovaara-Kero gäller det inte bara arbetslivet där samhället ställer krav utan individerna ställer höga prestationskrav på sitt privatliv också, även på fritiden. Hon ser hoppfullt på sådana företag som investerar i de anställdas välmående och gratis korttidsterapi är något som ser ut förbättra arbetshälsan avsevärt där sådant införs.

 

– Det borde vara lika naturligt att söka läkare som när man bryter men när det gäller psykisk hälsa, säger Anna Caldén,

 

I slutdiskussionen är Caldén, Storbjörk och Åkers alla överens om hur viktigt det är med psykisk hälsa och att man får öppet diskutera de här frågorna. Storbjörk hänvisar till ett fall där reseförsäkringen har nekats för att den som har försökt anteckna försäkringen har besökt sjukvården på grund av psykiska problem. Sådana situationer leder till att folk inte söker hjälp när det behövs och då förvärras den psykiska ohälsan, betonar Storbjörk.

 

– Det är helt fel och så skulle det inte ha gått om det hade gällt någon som hade brutit ett ben, konstaterar Åkers.

 

Anna Caldén är av den åsikten att vi som samhälle borde lätta på kraven, också när det gäller behovet att prestera på fritiden.

 

– Vi som är världsledande på många saker som gäller teknologi borde kunna åstadkomma en generationsförändring. Vi borde tala med våra barn om de här sakerna, betonar Caldén som tror att attitydförändringen kan komma om man är medveten om problematiken och talar öppet om den när man uppfostrar en en ny generation finländare.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE