Nyheter

11.8.2023 08:57 ・ Uppdaterad: 11.8.2023 08:57

Anna-Maja Henriksson till STT: SFP skulle inte ha gått med i regeringsförhandlingar med Sannfinländarna om man hade känt till deras rasistiska skrivelser

Laura Kotila, statsrådets kansli
Minister Anna-Maja Henriksson (Licens Creative Commons CC BY)

SFP:s ordförande, Undervisningsminister Anna-Maja Henriksson säger i en intervju till STT att SFP inte skulle ha inlett regeringsförhandlingar med Sannfinländarna om man hade känt till deras rasistiska skrivelser tidigare.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

Finlands svenska socialdemokraters ordförande Dimitri Qvintus var snabb med att kommentera nyheten på sociala media.

– Alla som har haft tillgång till internet och som läst tidningar, lyssnat på radio eller tittat på tv har vetat vad det är för skrivelser och uttalanden som sannfinländska politiker har kommit med. År efter år.

Innan riksdagsvalet var det flera framstående SFP-profiler som varnade om regeringsmedverkan med Sannfinländarna, med hänvisning till bland annat rasism och skillnader i människosyn.

Jag tror att det är oerhört viktigt att man i ett val tydliggör hur stor skillnaden är till Sannfinländarna: hela deras människosyn, världsbild, synen på Finland, utveckling och demokrati, sade Eva Biaudet i januari i en intervju till HBL.

Svensk ungdom krävde under regeringsförhandlingarna att SFP skulle säga nej till regeringssamarbete med Sannfinländarna med skillnaderna i människosyn som motivering.

Vi ser inte att det är möjligt med SFP och Sannfinländarna i samma regering utan att någon måste ge avkall på sina krav och vi vill naturligtvis inte att SFP ger upp våra värderingar om människosyn, säger SU:s ordförande Julia Ståhle i ett pressmeddelande.

Det var också skillnaderna i värdegrund och människosyn som fick SU:s tidigare ordförande Frida Sigfrids att starta kampanjen #intemittsfp som krävde att SFP i ett tidigt skede skulle utesluta regeringssamarbete med Sannfinländarna.

Jag vill inte att SFP ska vara ett parti som normaliserar rasism och populism och därav uttryckte jag min besvikelse över att SFP inte klart och tydligt tagit ställning i frågan om en möjlig regeringssamverkan, Skrev Sigfrids i en bloggtext i januari.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU