Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Annika Saarikko kommentoi nyt ympärillään vellovaa keskustelua: “Jos ‘pojat’ jossain pelaavat pelejä niin siitä vaan”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) eilen julkaisema päätös olla osallistumatta keskustan puheenjohtajakisaan on herättänyt paljon keskustelua. Saarikko vetosi ennen kaikkia perhesyihin – perheenlisäystä on luvassa syksyllä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Päätöstä on kommentoitu puolesta vastaan ja esillä on ollut yhteiskunnan kannalta valtavan tärkeä asia eli vanhemmuuden ja työelämän suhde.

”Todellista tasa-arvoa on se, että voin myös sanoa ei”, Saarikko perusteli keskiviikkona päätöstään.

”Mutta miksi tämä todellinen tasa-arvo johtaa yhä siihen, että perheellinen mies päätyy helpommin pomoksi tai puheenjohtajaksi kuin nainen?” kyseli sen jälkeen esimerkiksi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski kolumnissaan.

Sosiaalisessa mediassakin Saarikon ratkaisu on puhuttanut.

Saarikko sanoi tänään eduskunnassa Demokraatille päätöksen ympärillä käyvän keskustelun kertovan siitä, ettei tasa-arvo ole vielä valmis.

– On oikeutettua kysyä, olisiko asia ja ilmiö näin suuri, jos pohdittaisiin miehen ehdokkuutta tai hänen perhetilannettaan tai olisiko miespoliitikkoja, jotka päätyisivät samanlaiseen ratkaisuun. Minun käsitykseni mukaan minun sukupolven miehissä on paljon sellaisia, joille perhe ja läsnäolo lasten kanssa on iso asia. Minä toivon, että tällaista pohdintaa tekevät niin miehet kuin naiset ja myöskin miesten työnantajat kaikilla työpaikoilla, hän sanoo.

“Teki nainen niin tai näin niin siinä on aina riskinsä.”

Saarikko kertoo olleensa valmistautunut siihen, että hänen ratkaisunsa herättää myös pohdintaa ja kritiikkiäkin.

– Minulle on ainoastaan merkityksellistä se, että minun omassa sydämessäni tämä tuntuu hyvältä ja minulla on suuri mielenrauha tästä päätöksestä. Se on oikeastaan se ainut, jonka minä saan antaa nyt merkitä jotakin. Minulle itselle asti palaute, jota olen saanut, on ollut äärimmäisen myönteistä, ymmärtävää ja kannustavaa mutta totta kai myös harmittelevaa.

Hän kertoo lukeneensa Saarikosken kirjoituksen.

– Minä en ihannoi amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa perhevapaat ovat muutaman kuukauden mittaisia. Suomessa itse asiassa kaikki puolueet taitavat toivoa perheille lisää joustoja ja pidempiä aikoja lasten kanssa kotona, kunhan se tehdään molempien sukupuolten ja molempien vanhempien toimesta. Enkä usko, että hänkään sitä niin tarkoitti, mutta niinkin kirjoitusta näytetään lukeneen, Saarikko sanoo.

Saarikko sanoo siis keskustelun osoittavan, ettei tasa-arvo ole vielä valmis. Mitä hän tällä oikeastaan tarkemmin ottaen haluaa sanoa?

– Teki nainen niin tai näin niin siinä on aina riskinsä, että jonkun mielestä hän tekee väärin. Jos olisin lähtenyt kisaan, väistämättä edessä olisi ollut arvostelua siitä, että miksi sitten haluan perheellistyä, jos en aio olla lapsen kanssa. Voiko näitä sovittaa edes yhteen?

Toisaalta taas Saarikon päätös valita läsnäolo perheen kanssa on herättänyt Saarikon sanoin kysymyksen siitä, eikö nainen ole valmis vastuuseen ja onko perhe tiellä.

– Minusta ei ole koskaan väärin pohtia, miten lapset näkyvät ja kuuluvat jokaisen työntekijän elämässä tai aikuisten elämässä. Oikeutettua vain on, että sitä kysytään sekä miehiltä että naisilta.

Myös Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari omisti eilen kiinnostavan kirjoituksen Saarikon valinnalle.

Hän näki, että puoluehallituksen päätös ajoittaa ylimääräinen puoluekokous täsmälleen Saarikon laskettuun aikaan ensi syyskuussa näyttää pienen piirin poliittiselta peliltä, jonka tarkoitus oli pelata Saarikko pois puheenjohtajakisasta.

Näin Saarikko vastasi tänään Demokraatin kysymyksiin asiasta:

Pelattiinko teidät ulos?

– Sitä keskustelua minä en tunnista. Sekä puoluesihteeri että puheenjohtaja tiesivät etukäteen kantani.

Minkä kannan?

– Kerron heille ennen kuin julkaisin tekstin, että kantani on tämä. Ja myöskin totean niin, että vaikka kokous olisi pidetty muutama viikko jossakin muussa kohdin, se ei olisi vaikuttanut päätökseeni.

Entä jos olisi pidetty seuraava puoluekokous kesällä 2020 normaalisti?

– Se on turhaa jossittelua. Eikä pidä ajatella, mikä olisi minulle sopivaa, vaan mikä on puolueen edun mukaista. Ymmärrän, että puoluehallitus harkitsi, jos puheenjohtaja haluaa lähteä, niin kyllä silloin pitää järjestää ylimääräinen puoluekokous. Minusta ratkaisu on ollut aivan oikea.

Johtuuko tämä Sipilästä tämä (ylimääräisen puoluekokouksen) ajankohta?

– Ei tarkka ajoitus, mutta se että hän ilmoitti haluavansa lopettaa tehtävässä, niin väistämättä se johtaa ylimääräiseen puoluekokoukseen. Se että onko se elokuussa vai syyskuussa ei ole ratkaisevaa omien ratkaisujeni osalta.

Halusiko Sipilä pelata teidät ulos puheenjohtajakamppailusta?

– Sitä pitää kysyä Juha Sipilältä, mutta minulla on hänen kanssaan hyvä ja luottamuksellinen ystävyyssuhde ja siihen minun on kovin vaikea uskoa.

Ettekö näe mitään ”pojat pelasi” -tyyppistä peliä tässä asiassa?

– Niin kuin sanottua, keskityn enemmän siihen, että minulla on tämän oman ratkaisuni suhteen mielenrauha ja jos ”pojat” jossain pelaavat pelejä niin siitä vaan.

Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta syksyllä. Hän kertoi tästä pari päivää eduskuntavaalien jälkeen julkisuuteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE