Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Annika Saarikko sanoo nyt suoraan: ”Vakava virheliike”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Demokraatti selvitti eilen oppositiopuolueiden SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kantoja siihen, miten hallituksen pitäisi reagoida siihen, että työttömyysvakuutusmaksut alenevat yhteensä peräti 1,4 miljardilla eurolla.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallitus puntaroi paraikaa, pitäisikö sen esimerkiksi nostaa veroja. Kyseessä olisi oiva paikka paikata huonolla tolalla olevaa valtiontaloutta. Todennäköisesti hallitus tekeekin julkista taloutta vahvistavia toimia noin 200 miljoonan euron edestä. Tämä vastaisi summaa, jolla suorat hallituksen toimet eli aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen, vaikuttavat työttömyysvakuutusmaksujen pienenemiseen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt julkaisivat maanantaina hallitukselle avoimen kirjeen. Siinä järjestöt toteavat ykskantaan, ettei työttömyysvakuutusmaksujen alentamisvarasta saa seurata veronkorotuksia tai sosiaaliturvan rahoitusvastuiden muuttamista julkisen talouden tasapainottamiseksi.

NYT keskusteluun työttömyysvakuutusmaksuista osallistuu myös keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Hän painottaa, että valtaosa maksun 1,4 miljardin euron alentamismahdollisuudesta pohjautuu Orpon hallituskautta edeltäneeseen hyvään työllisyyskehitykseen ja palkkasumman kasvuun.

– Ymmärrän, että hallituksen on mietittävä, miten se kanavoi omista säästöpäätöksistään ensi vuonna kertyvän muutaman sadan miljoonan euron osuuden työllisyysrahaston menojen vähenemisestä julkista taloutta vahvistavaksi. Muutoin hallitusohjelman säästölistan uskottavuus alkaisi murentumaan jo ensimmäisessä budjettiriihessä, Saarikko vastaa Demokraatille sähköpostitse.

Hän toteaa myös, että on hyvä huomata, että kaikkinensa lähes 800 miljoonaan osuus hallitusohjelman koko 4 miljardin euron säästöistä kohdistuu vaalikauden aikana sosiaaliturvarahastoille, joten kysymys ei rajoitu vain ensi vuoteen.

– Nyt kun palkansaajien ja työnantajien veroluonteiset maksut ovat joka tapauksessa ensi vuonna merkittävästi keventymässä ja alennusvaran suuruus on varmasti yllättänyt myös hallituksen, niin hallituksen olisi järkevää harkita uudestaan suhtautumisensa ansiotulojen veronkevennyksen välttämättömyyteen. Mieluummin kannattaisi helpottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden säästöpainetta, turvata suomalaisten lähipalveluita, Saarikko linjaa.

Kaiken kaikkiaan hallitus on suunnitellut puolen miljardin veronkevennyksiä alkaneella kaudella.
Työtulovähennystä kasvatetaan noin 100 miljoonalla eurolla vuosittain, yhteensä noin 400 miljoonalla eurolla. Lisäksi vuonna 2025 otetaan käyttöön työtulovähennyksen lapsikorotus.

ANNIKA Saarikko toteaa, että erityistä herkkyyttä vallanpitäjän kannattaisi käyttää suhtautumisessaan hyvätuloisten täsmäveronalennukseen tilanteessa, jossa se tavoittelee tuntuvia säästöpäätöksiä ja työllisyyttä vahvistavia uudistuksia.

– Pidän solidaarisuusveron alentamista tässä tilanteessa vakavana virheliikkeenä, osoituksena oikeistohallituksen oikeudentajun puutteesta.

Saarikko sanoo myös, että työllisyysvakuutusmaksun alennusvara on nyt niin poikkeuksellisen suuri, että tässä yhteydessä hallituksella olisi ”kaikkien aikojen tilaisuus” toteuttaa universaali ansiosidonnainen työttömyysturva osana kokonaisratkaisua. Saarikko väläytti tätä myös eilisessä Ylen A-studiossa.

– Nykytilanne on täysin kestämätön. Kaikkien palkansaajien palkasta pidätetään työttömyysvakuutusmaksuja, mutta työttömyysriskin sattuessa kohdalle, vain työttömyyskassan jäsenet ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Keskustan tavoitteena on, että palkansaajat olisivat yhdenvertaisessa asemassa, Saarikko sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE