Antti Lindtman jakoi suukkoja Kehäradalla

Kuva: Pekka Tuuri
keharata-9105
Irina Kylkilahti (vasemmalla) ja Ulla Kylkilahti saivat Vantaan Kivistössä suklaasuukot Sari Puurtiselta ja Antti Lindtmanilta.

Helsingin ja Vantaan demarit kampanjoivat viime lauantaina Kehäradan varrella. Dejunaksi nimetty kampanja järjestettiin jo kolmannen kerran. Tällä kertaa pysähdyspaikkoina olivat Pohjois-Haaga, Kivistö, Tikkurila ja Malmi. Veturinkuljettajana toimi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Asemilla vastassa oli iloisia paikallisyhdistysten aktiiveja, jotka auttoivat jakamaan suklaasuukkoja sydämenmuotoisen radan asukkaille Flirt-junien vilistessä ohi. Samalla Dejuna-tiimi vei kehäratalaisille viestiä SDP:n vaihtoehdosta.

Kivistössä suukon saanut remonttihommiin matkalla ollut Irina Kylkilahti kommentoi, että suukon saaminen demarilta tuntuu hyvältä. Kivistön uusi asuinalue keräsi paljon kiitosta ohi kulkeneilta asukkailta. Suukon saaminen nosti monelle hymyn kasvoille.

Dejuna-kampanjoinnin alullepanija Hannele Siika-Aho kertoi idean junakampanjoinnista saaneen alkunsa aiemmin järjestetystä Debaari nimisestä baarikierroskampanjasta. Junakampanjointi tavoittaa monia ihmisiä ja on helppoa.

– Ajateltiin, että mitä jos lähdettäisiin junalla liikkeelle. Olemme saaneet hyvää palautetta myös siitä, että kampanjoimme vaalien välilläkin, Siika-Aho naurahtaa.

Helsingin sisäisiltä matkoilta Kehäradalle, rantaradalle ja pääradalle levinnyttä Dejunaa organisoivat Siika-Ahon lisäksi Arzu Çaydam-Lehtonen, Pirjo Kivistö ja Mika Taberman ja lukuisat muut aktiivit.

Antti Lindtman puhumassa Tikkurilan markkinoiden yhteydessä Kahvila Merjassa. (Kuva: Pekka Tuuri)

Antti Lindtman puhumassa Tikkurilan markkinoiden yhteydessä Kahvila Merjassa. (Kuva: Pekka Tuuri)

Seuraavan kerran Dejuna-kampanja järjestetään rantaradalla marraskuussa, jolloin veturinkuljettajana toimii europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Pekka Tuuri

Järvenpään demarit käynnisti kuntavaalikampanjansa

15397593_1354479391243087_2008330304_o
Myös puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kävi sparraamassa ehdokkaita ja heidän taustajoukkojaan.

Järvenpään demarit käynnisti kuntavaalikampanjansa 33 ensimmäisen ehdokkaan julkaisulla vaalistartissaan viime perjantaina. Mukana ovat muiden muassa kaupunginvaltuutetut Ulla-Mari Karhu, Kaija Tuuri, Satu Haaparanta, Eemeli Peltonen, Pekka Luuk ja Pirjo Komulainen.

– Ehdokasjoukko on monipuolinen. Meiltä löytyy niin nuoria kuin vanhojakin ehdokkaita erilaisista taustoista, myhäilee kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Peltonen.

Tilaisuudessa julkaistiin myös Järvenpään demareiden kuntavaaliohjelma, jota on valmisteltu keväästä lähtien. Ohjelma painottuu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen, kaupungin rooliin aluehallintouudistuksen jälkeen ja kaupunkikehitykseen. Kuntavaalikampanjan yhteydessä Järvenpään demarit kerää myös nimiä kuntalaisaloitteeseen, jossa esitetään lapsivaikutusten ennakkoarvioinnin käyttöön ottoa kunnallisessa päätöksenteossa.

Vaalipäällikkö Ari Kolehmaisen mukaan ehdokashankinta on nyt pidemmällä kuin neljä vuotta sitten. Valtuustosta jää pois konkarivaltuutettuja, joiden paikkaaminen ehdokaslistalla on Kolehmaisen mukaan onnistunut hyvin.

– Kuntavaalit ovat myös henkilövaalit. Tämän takia monipuolinen ja laaja ehdokasjoukko on erittäin tärkeä menestyksen kannalta, Kolehmainen linjaa.

Myös Peltosella on selkeä näkemys siihen, mikä takaa Järvenpäässä voiton.

– Aktiivisin porukka voittaa. Lisäksi myönteisesti investointeihin ja kaupungin kehittämiseen suhtautuvat ovat vahvoilla.

Keskustelua aiheesta

”Hurja projekti” – Uudenmaan muutosjohtajille annettiin aikaa kesäkuun loppuun

Kuva: laura saukkonen / uudenmaan liitto
muutosjohtajat
Timo Aronkytö (vasemmalla) ja Markus Sovala ohjaavat ja koordinoivat sote- ja maakuntauudistusta Uudellamaalla.

Uudenmaan muutosjohtajat on valittu. Maakuntauudistusta vetää valtiotieteiden tohtori Markus Sovala, joka toimii valtiovarainministeriön ylijohtajana ja kansantalousosaston osastopäällikkönä.

Sote-uudistusta johtaa lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri Timo Aronkytö, joka on Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja. Hän on työskennellyt myös sosiaali- ja terveysministeriössä.

Molempien työsuhteet ovat määräaikaisia uudistuksen esivalmistelun ajan, ja ne päättyvät ensi kesäkuun lopussa. Muutosjohtajat palkataan Uudenmaan liittoon ja he työskentelevät työparina.

Uudenmaan maakuntahallitus päätyi parivaljakkoon, koska molemmilla on vahva kokemus muutoksen johtamisesta. He tuntevat myös julkisen sektorin erinomaisesti ja heillä on kyky hallita projekteja, joissa on mukana laaja toimijajoukko.

– Maakunnan perustaminen on mittakaavaltaan ja aikataulultaan hurja projekti, Sovala kuvailee.

– Me uusmaalaiset teemme tätä itsellemme, niissä puitteissa mitä meillä on. Lupaamme pitää valmistelun avoimena ja läpinäkyvänä, ja hoitaa Timon kanssa uudistuksen maaliin, Sovala lupaa.

Havainto, että olemme tässä kaikki samassa veneessä, antaa työlle suunnan.

Aronkytö huomauttaa, että sote-kokonaisuutta pidetään vaikeana ratkaistavana – hänen mielestään ei kuitenkaan mahdottomana.

– Avainkysymys on, että luomme asiakaskeskeiset palvelut. Näen työssä poikkeuksellisen paljon mahdollisuuksia, kun ajatellaan Uudenmaan maakunnan erityspiirteitä.

Molemmat kertovat olevansa hyvin motivoituneita tarttumaan toimeen.

– Luottamus ja avoimuus sekä havainto, että olemme tässä kaikki samassa veneessä, antaa työlle suunnan ja vahvan tuen, muutosjohtajat korostavat.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja uudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) on iloinen, että valmistelu saa nyt vauhtia.

– Löysimme tiukalla aikataululla osaavat henkilöt viemään muutosta eteenpäin. Olen täysin vakuuttunut, että teimme oikeat valinnat.

Mäkelän mielestä Uusimaa on maan haasteellisin alue, mutta hän uskoo tuloksiin.

Kiireisen aikataulun vuoksi Uudenmaan liitto etsi muutosjohtajia kohdennettuna hakuna. Haastatteluihin kutsuttiin kuusi ehdokasta.

”Digiloikka tasapuolisesti kaikille – Uusimaa kehityksen veturiksi”

Kuva: Jani Salomaa
Anne Karjalainen jatkaa Uudenmaan demareitten johdossa.

– Uudenmaan kuntien ja yritysten tulee yhdessä toimien rakentaa suuren kapasiteetin tietoliikenneverkot kuntien ja kaupunkien keskustoihin ja julkisiin rakennuksiin (koulut, sairaalat, kirjastot). Viranomaisten tulee varmistaa, että kaikilla asukkailla on todellinen mahdollisuus käyttää digipalveluja, vaatii Uudenmaan sosialidemokraattinen piiri. Sen piirikokous pidettiin tänään Espoon valtuustotalolla.

– Suunnitellun sote- ja maakuntauudistuksen myötä kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi jää alueen elinvoimaisuuden edistäminen. Elinvoimaisuuden tärkeimpiä tekijöitä ovat elinkeinopolitiikka, sivistyspolitiikka ja kaupunkisuunnittelu. Myös kuntien hankinnoilla on merkittävä rooli.
Digitaalisuuden edistämisen tulee olla uudessa toimintaympäristössä kuntien tärkeimpiä tavoitteita. Uudenmaan tulee olla Suomessa tämän kehityksen kärjessä, piirijärjestö korostaa.

– Euroopan kasvulle, työllisyydelle, kilpailukyvylle ja sosiaaliselle yhteenkuuluvuudelle on erittäin tärkeää, että saadaan aikaan suuren kapasiteetin verkot. EU on asettanut tavoitteeksi luoda 2025 mennessä nopeiden yhteyksien yhteiskunta. Tavoitteena on, että kaikki EU-kansalaiset voivat hyötyä uusista viestintätekniikoista ja digipalveluista. Muun muassa uusiin oppimisen tapoihin, liikenneratkaisuihin ja yritystoimintaan tarvitaan nopeita yhteyksiä.

Uusimaa valitsi myös piirin johdon seuraavalle kaudelle. Puheenjohtaja jatkaa Anne Karjalainen Keravalta, 1.varapuheenjohtajana toimii Sami Lehtonen, Espoosta, 2.varapuheenjohtajaksi tuli Markus Hammarström, Porvoosta.

Sami Lehtosen nimi korjattu oikeaan asuun.

 

Sofia Nevalainen jatkaa Uudenmaan demarinuorten johdossa

Kuva: Jerry Träskelin
sofia-nevalainen
Sofia Nevalainen on toiminut ennen puheenjohtajuuttaan piirihallituksen varapuheenjohtajana vuonna 2015.

Sofia Nevalainen valittiin yksimielisesti jatkokaudelle Uudenmaan demarinuorten puheenjohtajaksi piirin syyskokouksessa lauantaina Vantaalla. 21-vuotias Nevalainen on kotoisin Loviisasta ja opiskelee politiikan tutkimusta ensimmäistä vuotta Helsingin yliopistossa. Piirijärjestön puheenjohtajan nuijaa Nevalainen on pitänyt hallussaan vuoden 2016 alusta lähtien.

‒ Olen erittäin otettu ja kiitollinen minulle osoitetusta luottamuksesta jatkaa piirin puheenjohtajana. Ensi vuonna Uudenmaan Demarinuorten toiminnassa tulee näkymään erityisesti kuntavaalit. Tavoitteenamme on saada kaikista kunnista, joissa meillä on ehdokkaita vähintään yksi nuori sosialidemokraatti valtuustoon, Nevalainen linjaa.

Puheenjohtajan valinnan lisäksi Uudenmaan demarinuorten syyskokouksessa valittiin uusi piirihallitus, joka koostuu kahdeksasta varsinaisesta ja neljästä varajäsenestä. Uudenmaan demarinuoret toimii Uudenmaan ja Hämeen vaalipiirien alueella.

Ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen

Kokouksessa hyväksytyssä julkilausumassa Uudenmaan demarinuoret esittää työllisyyskummien käyttöönottoa. Työllisyyskummina voisi Uudenmaan demarinuorten mukaan toimia koulutettu vapaaehtoinen, jonka tehtävänä olisi auttaa ja tukea nuorta työtöntä työnhakijaa. Työllisyyskummitoiminnasta on tehty Järvenpäässä valtuustoaloite, ja myös Metallin demarinuoret on aiemmin esittänyt toimintamallin käyttöönottoa.

‒ Nuorten työllisyyskummitoiminta olisi uusi ratkaisumalli pahenevaan nuorisotyöttömyyteen. Se ei yksin poistaisi ongelmaa, mutta olisi kokeilemisen arvoinen uusi, kevyt toimenpide nuorten työllistymisen edistämiseksi, toteaa järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu Eemeli Peltonen julkilausumassa.

Uudenmaan demarinuorten mukaan työllisyyskummitoiminta olisi myös merkittävä sosiaalinen tuki syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle työttömälle, ja esittää toiminnan käyttöönottoa kaikkiin Suomen kuntiin.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kuntavaalit 2017: Päättäjiksi tarjolla Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma ja Risto Heinäluoma

Eveliina Heinäluoma

Helsingin kuntapolitiikkaan pyrkii ensi keväänä kaksi Heinäluomaa, molemmat sosialidemokraatteja. Ainakin toistaiseksi heistä tunnetumpi on kansanedustaja Eero Heinäluoma. Hänen lisäkseen paikkaa Helsingin kaupunginvaltuustossa tavoittelee Eveliina Heinäluoma, viestintätoimisto Miltonilla työskentelevä yhteiskuntatieteiden maisteri ja Eeron tytär, 28.

Jotta Heinäluomat eivät suomalaisesta politiikasta loppuisi, myös Eveliinan nuorempi veli Risto Heinäluoma on sosialidemokraattien listoilla tulevissa kuntavaaleissa, tosin Helsingin sijasta Vantaalla.

– Ehdolle lähteminen on aika luontevaa. Siitä ei ole sen kummemmin kotona keskusteltu. Risto ja minä olemme molemmat olleet itse aktiivisia. Risto Demarinuorissa ja minä opiskelijapolitiikassa, Eveliina sanoo.

Hän kokee vaaliteemojensa olevan lähempänä arkea kuin isällään.

– Eerolla on oman kokemuksensa osalta varmasti hyvin laajoja teemoja ja kokonaisuuksia. Itse nuorena ehdokkaana lähden konkreettisista asioista ja toimintatapojen muutoksista.

Hän nostaa esimerkiksi asuinpaikkansa Helsingin Myllypuron, jonne rakennetaan Metropolia-ammattikorkeakoulua.

– Myllypuroon tulee paljon nuoria opiskelijoita, ja aion pitää esillä alueen palveluiden kehittämistä. Koulutus- ja sivistysasioiden lisäksi olen kiinnostunut julkisesta liikenteestä, jota käytän itsekin paljon.

Hän haluaisi tuoda Helsinkiin palveluja, jotka huomioivat paremmin ihmisten liikkuvuuden.

– Vuosaaressa kokeiltava neuvoloiden aukioloaikojen pidentäminen on hyvä esimerkki. Kun ihmisten työ ja elämänrytmi muuttuu, palveluiden pitää joustaa siinä mukana.