Antti Lindtman jakoi suukkoja Kehäradalla

Kuva: Pekka Tuuri
Irina Kylkilahti (vasemmalla) ja Ulla Kylkilahti saivat Vantaan Kivistössä suklaasuukot Sari Puurtiselta ja Antti Lindtmanilta.

Helsingin ja Vantaan demarit kampanjoivat viime lauantaina Kehäradan varrella. Dejunaksi nimetty kampanja järjestettiin jo kolmannen kerran. Tällä kertaa pysähdyspaikkoina olivat Pohjois-Haaga, Kivistö, Tikkurila ja Malmi. Veturinkuljettajana toimi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Asemilla vastassa oli iloisia paikallisyhdistysten aktiiveja, jotka auttoivat jakamaan suklaasuukkoja sydämenmuotoisen radan asukkaille Flirt-junien vilistessä ohi. Samalla Dejuna-tiimi vei kehäratalaisille viestiä SDP:n vaihtoehdosta.

Kivistössä suukon saanut remonttihommiin matkalla ollut Irina Kylkilahti kommentoi, että suukon saaminen demarilta tuntuu hyvältä. Kivistön uusi asuinalue keräsi paljon kiitosta ohi kulkeneilta asukkailta. Suukon saaminen nosti monelle hymyn kasvoille.

Dejuna-kampanjoinnin alullepanija Hannele Siika-Aho kertoi idean junakampanjoinnista saaneen alkunsa aiemmin järjestetystä Debaari nimisestä baarikierroskampanjasta. Junakampanjointi tavoittaa monia ihmisiä ja on helppoa.

– Ajateltiin, että mitä jos lähdettäisiin junalla liikkeelle. Olemme saaneet hyvää palautetta myös siitä, että kampanjoimme vaalien välilläkin, Siika-Aho naurahtaa.

Helsingin sisäisiltä matkoilta Kehäradalle, rantaradalle ja pääradalle levinnyttä Dejunaa organisoivat Siika-Ahon lisäksi Arzu Çaydam-Lehtonen, Pirjo Kivistö ja Mika Taberman ja lukuisat muut aktiivit.

Antti Lindtman puhumassa Tikkurilan markkinoiden yhteydessä Kahvila Merjassa. (Kuva: Pekka Tuuri)

Antti Lindtman puhumassa Tikkurilan markkinoiden yhteydessä Kahvila Merjassa. (Kuva: Pekka Tuuri)

Seuraavan kerran Dejuna-kampanja järjestetään rantaradalla marraskuussa, jolloin veturinkuljettajana toimii europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Pekka Tuuri

Hevoskyytejä ja hernaria Järvenpään demarien vaaliteltalla

Kuva: Pekka Tuuri

Mieltä askarruttavista kunnan palveluista on helpompi jutella aurinkoisessa ulkoilmassa hernekeittoa nauttien. Järvenpään demarit järjestivät lauantaina 18.2. vaalitapahtuman vanhusten palvelutalon edustalla Jampassa. Talon asukkaita ja muita kaupunkilaisia kyyditsi lempeä suomenhevonen Uuras, ohjaksissa Tanja Lundsten.

Järvenpääläiset demariaktiivit Kaija Tuuri ja Pirjo Komulainen jututtivat puouesihteeri Antton Rönnholmia

 

SDP:n tuore puoluesihteeri Antton Rönnholm sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toivat tilaisuuteen valtakunnallista ulottuvuutta. SDP:n kolmas ”iso A” eli Antti Rinne oli samaan aikaan Mikkelissä.

Järvenpään demarit sekä puoluesihteeri Antton Rönnholm ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tapasivat kuntalaisia vanhusten palvelutalon edustalla Järvenpäässä.

 

Mikään tapahtuma ei onnistu ilman sitkeiden puolueaktiivien uurastusta: Hymyilevä Pirjo Tirronen jakeli mehua, suklaasydämiä, esitteitä, pinssejä ja kyniä.
– Tulin paikalle klo 11 ja lähden kolmen jälkeen. Vaikka aurinko lämmittää, niin tuleehan tässä vähän kestokylmä, Tirronen sanoi.
Järvenpään Työväenyhdistyksen tehopakkaukset Emmi Mäkinen, Pirjo Komulainen, Ari Kolehmainen, Jaana Hono ja Juhani Wilenius olivat paikalla myös koko ajan.

– Toimme telttakatoksen peräkärryillä, pystytimme teltan ja tarkastimme Uuras-hevoselle turvallisen reitin. Soppatykki tuli klo 12, Järvenpään Työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Emmi Mäkinen kertoi.

Ehdokkailla on suuret korvat

Päivähoidon tuntitaksoitukseen siirtyminen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitukset puhuttivat paikalle osuneita kaupunkilaisia. Järvenpääläisehdokas, lehtori Kaija Tuuri kuunteli huolia suurin korvin ja lupasi ottaa selvää, mikä oli johtanut esimerkiksi tuntitaksoituksen tiedotusongelmiin.

Helsingissä töissä käyvät järvenpääläiset, joita ei ole aivan vähän, olivat harmistuneet menetetystä HSL-lipun kompensaatiosta. Myös muista julkisen liikenteen pulmista kuultiin teltalla.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm, Pekka Tuuri ja Pete Nurmi nauttivat auringosta ja tuhdista hernekeitosta Järvenpään demareiden tapahtumassa.

 

Kiitosta Järvenpään kaupunki sai uudesta sosiaali- ja terveyskeskus JUSTista ja etenkin laadukkaista hammashoitopalveluista.

Pete Nurmi ja Tiina Pelkonen kävivät Jampan ostoskeskuksen puolella houkuttelemassa kaupunkilaisia hernekeitolle ja juttelemaan. Samalla he saivat monta nimeä Järvenpään demareiden lapsivaikutusten arviointi -kuntalaisaloitteeseen. Aloite sai jamppalaisrouvan kertomaan huolistaan yksinäisten pienten lasten vuoksi.  Lastensuojelu ei hänen mielestään saavuta kaikkia ongelmatapauksia:

– Pieniä lapsia kuljeskelee myöhään illalla ostarilla. Tuttu poika kertoi, ettei voi mennä kotiin, koska vanhemmat riitelevät. Eräs lapsi sytytti nuotion koulun pihalla. Hänellä oli kylmä, eikä kotiin kuulemma uskaltanut mennä, rouva kertoi.

Lähihoitaja Efa Etans auttoi palvelutalon asukasta Anni Tuomelaa allekirjoittamaan kuntalaisaloitteen lapsivaikutusten arvioinnista. – Olen käyttänyt tässä ulkona kuusi-seitsemän vanhusta, Etans kertoi.

Vielä ehtii ehdokkaaksi

Helmikuun alussa SDP:n puoluesihteeriksi valittu Antton Rönnholm keskusteli mielellään järvenpääläisten kanssa, vaikka toipuikin antibioottien avulla flunssan jälkitaudista.

-Viime sunnuntaina taisi olla vähän vapaa-aikaa ensimmäistä kertaa puoluekokouksen jälkeen, Rönnholm kertoi naurahtaen.

Uusi puoluesihteeri kiertää maata ahkerasti, ja juuri nyt tärkeintä on saada ehdokaslistat mahdollisimman täyteen.

Demareille menestys 40 suurimmassa kunnassa, juuri Järvenpään kaltaisissa, on tärkeää. Se antaa myönteisen signaalin siitä, että poliittinen suunta muuttuu.

-Vielä helmikuun loppuun asti ehtii asettua ehdokkaaksi, hän muistutti.

Rönnholmin mukaan monessa kunnassa listat ovat jo täyttyneet huolimatta siitä, että moni vanha konkari on jäänyt pois.

Piirien puheenjohtajat ovat kertoneet Rönnholmille, että fiilis on hyvä ja mukaan on tullut paljon uusia ehdokkaita, nuoria ja esimerkiksi pienten lasten vanhempia.

 

Suomenhevonen Uuras kyyditsi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania, ohjaksissa Tanja Lundsten.

 

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi olleensa tänä vuonna joka viikonloppu vaalikentillä.

-Viikon päästä olen Pohjois-Karjalassa, sitten Etelä-Savossa, ja palaan taas kiertämään Uuttamaata.

Hänen mielestään SDP:llä on historiallinen mahdollisuus voittoon myös oppositioasemaansa hyödyntäen.

-Maan hallitus on tehnyt paljon eriarvoisuutta lisääviä päätöksiä. Kansalaiset haluavat muutosta, ja hyvä vaalitulos kuntavaaleissa antaa viestin siitä, että näin ei voi jatkua.

Kirjoittaja
Tiina Pelkonen
Järvenpää

Kunnanvaltuutettu Johanna Värmälä: Espoon kotihoidossa on liian vähän työntekijöitä

Kuva: Getty Images

Työntekijöitä tarvitaan enemmän kotihoitoon, vaatii Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä (sd.).
– Kotihoidossa on työntekijöitä liian vähän siitä huolimatta, että valtuuston enemmistön päätöksellä vanhuspalveluihin saatiin määrärahaa ja sosiaali- ja terveyslautakunta päätti määrärahojen kohdentamisesta. Iso osa saadusta 400 000 eurosta käytetään kotihoitoon, kertoo Värmälä.

Kotihoidon päälliköltä saadun tiedon mukaan kyseisellä rahalla saadaan kotihoitoon 12 uutta työpaikkaa.
– Se auttaa vähän, mutta yhdellä kotihoidon työntekijällä on jo nyt vastuullaan liian paljon asiakkaita. Iltavuorossa olevalla työntekijällä saattaa olla jopa 15-20 asiakasta. Kyseinen kohtuuton asiakasmäärä kertoo siitä, että työntekijämäärää pitäisi lisätä merkittävästi, Värmälä toteaa.

Värmälän mielestä tarvitaan myös valtakunnallisia toimenpiteitä, koska valtakunnalliset linjaukset kotihoidon painottamisesta ovat johtamassa katastrofiin.
– Kotihoidon asiakkaaksi tulevien ja kotihoidossa olevien kunto on jo nyt aikaisempaa heikompi. Jos linjauksia ei muuteta, on myönnettävä valtakunnallisesti, että kotihoidon halutaan olevan hoiva-asumista korvaavaa toimintaa. Se ei ole kuitenkaan kotihoidon tarkoitus. Kotihoidon roolia pitäisikin kirkastaa, jotta siitä saadaan tarkoituksenmukainen hoitomuoto kyseisissä palveluissa oleville asiakkaille. On myös lisättävä hoiva-asumispaikkoja, jotta niihin pääsee asianmukaisesti, sanoo Värmälä.

Värmälä harmittelee, että Espoon valtuuston enemmistön päätöksellä saatu summa oli niin pieni, että esimerkiksi hoiva-asumiseen ei saatu lisää rahaa.

Karjalainen nimitetty komission laajakaistafoorumiin

Kuva: Markku Ojala

Keravalainen kaupunginvaltuutettu Anne Karjalainen (sd.) on nimitetty komission ja Alueiden komitean yhteiseen laajakaistafoorumiin Brysselissä.

Laajakaistafoorumin perustamisella vauhditetaan Euroopan digitaalisia sisämarkkinoita. Työryhmä istuu kaksi vuotta. Sen tavoitteena on edistää huippunopean laajakaistan käyttöönottoa unionin alueella, julkisia ja yksityisiä laajakaistainvestointeja sekä sähköisiä palveluja.

Kansalaiset odottavat voivansa käyttää töissä, kotona tai liikkeellä ollessaan nopeaa ja luotettavaa internetyhtyettä.

Alueiden komitea osallistuu EU:n lainsäädäntötyöhön antamalla lausuntoja komission, neuvoston ja parlamentin käsittelemistä asioista kuten kunta-alaa koskevista direktiiveistä.

Alueiden komiteassa on 350 jäsentä Euroopan unionin kaikista jäsenmaista. Suomen valtuuskunnassa on 8 jäsentä sekä Ahvenanmaan edustaja.

Rehtori Anne Karjalainen, Uudenmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja, on ollut EU:n Alueiden komitean jäsen vuodesta 2009.

Lahden puoluekokouksen saldoa: useita uusmaalaisia SDP:n johtotehtäviin

Kuvassa Uudenmaan puoluekokousedustajia sekä kunniajäsenet Pertti Paakkinen ja Leena Ruusunen alhaalla vasemmalla.

Sosialidemokraattien Lahden puoluekokouksessa valittiin runsaasti uusmaalaisia puolueen johtotehtäviin.

Puolueen puheenjohtajana jatkaa uusimaalainen, mutta koko maata edustava, Antti Rinne Mäntsälästä. Uudenmaan kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta valittiin puolueen 2. varapuheenjohtajaksi.

Puoluehallituksen jäseniksi valittiin Antti Lindtman Vantaalta ja Maria Guzenina Espoosta.

Kunniajäseniksi Uudeltamaalta kutsuttiin Pertti Paakkinen Tuusulasta ja Leena Ruusunen Raaseporista.

Puoluevaltuustoon valittiin:

Varsinaiset:

1) Eemeli Peltonen (Demarinuoret)
2) Alpo Sailio, Nurmijärvi
3) Susanna Bruun, Vantaa
4) Soile Gustafsson, Inkoo
5) Tipsu Bazouleva, Espoo
6) Mikko Valtonen, Porvoo
7) Päivö Kuusisto, Tuusula

Varalla:

1) Tarja Eklund, Vantaa
2) Petri Kajander, Raasepori
3) Joni Vainikainen, Espoo
4) Mirja Suhonen, Porvoo
5) Pasi Karttunen, Hyvinkää
6) Miika Kostamo, Vantaa
7) Liljan-Kukka Runolinna, Pornainen

Puoluekokouksen ensikertalaisilta kannatusta kaikille puheenjohtajaehdokkaille

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
(vasemmalta.) Serveh Khalili, Sofia Nevalainen, ja Mikael Kölhi

Uusmaalaiset puoluekokouksen ensikertalaiset, Serveh Khalili (26), Sofia Nevalainen (21)  ja Mikael Kölhi (23) lähtivät innokkaana mukaan Lahteen. Nuorilla on tulevaisuus mielessä. Kaikki toivovat, että Lahdessa tehdään linjavetoja uudistuksen puolesta ja katsotaan tulevaisuuteen.

– Seuraavan kolmen vuoden aikana tullaan käymään kolmet vaalit, joten seuraan mielenkiinnolla millainen linja puoluekokouksessa vedetään, puoluekokousedustaja ja kuntavaaliehdokas Mikael Kölhi Hyvinkäältä pohtii.

Sofia Nevalainen on puoluekokousedustaja ja kuntavaaliehdokas Loviisasta ja hän odottaa puoluekokoukselta rakentavaa poliittista keskustelua ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä.

– Aion käydä puhumassa ainakin Demarinuorten yleisturvaa koskevan aloitteen puolesta, joka on nuorisoliiton oma sosiaaliturvamalli.

Serveh Khalili lähti Vantaalta puoluekokoukseen jännitystä täynnä! Serveh tulee myös pitämään puheenvuoron lihaveron ja yleisturvan puolesta.

– Luvassa on paitsi henkilövalintoja, myös paljon aloitteita, joilla voimme viedä SDP:tä kohti modenimpaa, rohkeampaa ja tulevaisuuteen katsovampaa tietä.

Puheenjohtajasuosikit tiedossa

Puoluekokouksen ensikertalaisilla on kaikilla eri suosikki SDP:n puheenjohtajaksi.

– Paneeleita seuranneena oma suosikkini on Antti Rinne. En näe syytä miksi hänet pitäisi vaihtaa. Hänellä on myös kokemusta ison organisaation johtamisesta ja hän on toiminut ministerinä, Mikael perustelee.

Sofian mielestä kaikki kolme ehdokasta ovat hyviä, mutta Tuppurainen mielestään paras.

– Hän on avarakatseinen ja rohkea ajattelija, jolla on runsaasti kokemusta niin sisäpoliittisista kuin kansainvälisistäkin asoista, Sofia korostaa.

Serveh taas uskoo Timo Harakan voittoon.

– Harakka on rohkea uudistaja, jolla on kyky ja visio tehdä tulevaisuuteen tähtäävää politiikkaa.

Kävi puheenjohtajavaalissa miten tahansa, on yksi asia selvää. Nämä nuoret tulevat olemaan aktiivisesti mukana puolueen toiminnassa jatkossakin ja viemässä SDP:tä tulevaisuuteen.