Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Antti Lindtman ryhtyi kasvissyöjäksi: “Muutaman vuoden kuluttua syömme myös Suomessa radikaalisti vähemmän lihatuotteita”

Sääpäiväkirjan ja poliittisten suhdanteiden vertailemisessa on harvoin mieltä. Kuluneen kevään ja kesän aikana tilanne on ollut molemmissa varsin samankaltainen: epävakautta esiintyy tiuhaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman povaa poliittisen matalapaineen jatkuvan myös syyskuussa alkavalla istuntokaudella. Ristiriitojen lisääntyessä Lindtmanin mukaan ilmassa on koko ajan uusien vaalien mahdollisuus.

– Hallitus aloitti kolmella pyörällä. Kesäkuussa, kun Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä irtautui perussuomalaisista, jäljellä jäi enää vain kaksi pyörää ja rikkinäiset vanteet. Juha Sipilän (kesk.) ottopoikahallitus nilkuttaa muina miehinä, vaikka hallituksen tukena on alle 40 prosenttia kansalaisista.

Eduskunnan kesätauolta palannut Lindtman on uuden edessä myös yksityiselämässä. Kaija-vaimon raskaus on ehtinyt jo seitsemännelle kuukaudelle. Lisämausteena ryhmäjohtaja kertoo opetelleensa elämään ilman lihatuotteita.

– Olen ihminen, joka tykkää haastaa itseään. Reilun vuoden kasvissyönnin jälkeen voin todeta, ettei sitä grillimakkaraa edes kaipaa.

Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa voitaisiin lisätä ilman suurta meteliä kasvisten osuutta.

Hän korostaa päätöksensä syntyneen osin omaa hyvinvointia edistääkseen, mutta lihatuotteista luopumiseen vaikutti myös ekologiset syyt.

– Muutaman vuoden kuluttua syömme myös Suomessa radikaalisti vähemmän lihatuotteita. Tämä on asia, jossa kannattaa ottaa etunojaa.

Lindtman ei ole kuitenkaan lähtenyt revittelemään kasvissyönnillään julkisuudessa. Hän ei näe, että ideologiaa tuputtamalla saadaan aikaan tarvittavaa pitkän aikavälin asennemuutosta.

– Mielestäni positiivisella kannustamisella on parempi vaikutus. Kulutustottumuksia voi muuttaa askel kerrallaan ilman syyllistämistä ja vouhotusta. Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa voitaisiin lisätä ilman suurta meteliä kasvisten osuutta.

Lindtman näkee, että SDP:n tulisi nostaa perinteisten arvojen rinnalle yhdeksi puolueen keskeisimmäksi arvoksi ekologisesti kestävän kehityksen.

– Maailmassa eletään murroksen aikaa. Yksin maailman väkiluvun kolminkertaistuminen 72 vuodessa asettaa uudet reunaehdot ihmiskunnan elämäntavalle. Kun tähän yhdistää ilmastonmuutoksen riskit, voi varmuudella sanoa, että kestävä kehitys tulee olemaan aikamme tärkein sanapari.

– Tästä johtuen ympäristöasiat ja kestävä kehitys on nostettava Forssan ohjelman tärkeiden asioiden, kuten työn ja oikeudenmukaisuuden rinnalle.

 Hallitus jatkaa työllisyyden hoidon kannalta tehotonta sinulle-minulle -veropolitiikkaa.

Politiikan syyskausi käynnistyy viimeistään tänään torstaina, kun valtiovarainministeriö julkaisee esityksensä valtion budjetista vuodelle 2018.

– Lähetän tiukat terveiset budjettiriiheen. Nyt pitää keskittyä olennaiseen.

Maailman suhdannetilanne antaa Suomen taloudelle tällä hetkellä tukea. Tämä tilaisuus tulisi Lindtmanin mielestä käyttää viisaasti vauhdittamalla työllisyyskehitystä ja vahvistamalla sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

– Olen ollut ihmeissäni kuunnellessani hallituksen piiristä annettuja lupauksia yksittäisistä veronalennuksista autoveroista viinaveroon. Hallitus jatkaa työllisyyden hoidon kannalta tehotonta sinulle-minulle -veropolitiikkaa, jossa pienituloiselta julkisen sektorin työntekijältä leikataan lomarahoja, mutta samalla jaellaan uusia verokarkkeja.

– Voi kuvitella miltä 30 prosenttia lomarahoista menettäneistä sairaanhoitajista, opettajista, kätilöistä ja laitoshoitajista tuntuu, kun nyt on varaa jopa ravintoloiden viinaverotuksen laskemiseen.

Mikäli verotuksessa on liikkumatilaa, tulisi paukut Lindtmanin mukaan laittaa työn verotuksen keventämiseen, jotta työllisyyskehitys saisi tukea. Samalla tarvitaan pitkän aikavälin kasvua tukevia rakenteellisia uudistuksia. Lindtman nostaa esimerkeiksi perhevapaauudistuksen sekä oppivelvollisuusiän nostamisen.

Lue koko haastattelu Demokraatin viikkolehdestä torstaina 10.8.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE