Politiikka
16.11.2024 12:33 ・ Päivitetty: 16.11.2024 12:33
Antti Lindtman: Varautukaa puolustusbudjetin nostoon – mutta kansan puolustushalukin pitää varmistaa
SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä Suomen pitää varautua nostamaan puolustusbudjettinsa 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta – ja varmistamaan myös suomalaisten halu puolustaa yhteiskuntaa.
Kokkolassa SDP:n puoluevaltuustolle puhuneen Lindtmanin mukaan Euroopan täytyy muutenkin sijoittaa puolustukseensa enemmän varoja. Venäjän aggressiivisuus ei ole talttumassa, sota Ukrainassa jatkuu eikä Yhdysvaltain presidentinvaali suinkaan vähentänyt turvallisuusnäkymien epävarmuutta.
– Johtopäätökseni on, sanon sen tässä nyt aivan suoraan, että Suomen on syytä varautua Naton puolustusbudjettitavoitteen nousuun 2,5 prosenttiin BKT:sta, Lindtman sanoo.
Hänen mukaansa puolustuksen lisätarpeista pitää hakea Suomessa laajaa parlamentaarista yhteisymmärrystä jo lähiaikoina.
Lindtmanin mielestä kyse ei ole pelkistä uusista hankintamiljardeista tai muiden sanelemista prosenteista, vaan Suomelle tärkeää on myös varmistaa kansalaisten halu suojella ja puolustaa yhteiskuntaamme.
– SDP nostaa keskusteluun myös sosiaalisen turvallisuuden tarpeet, miten säilytämme kansallisen yhteenkuuluvuuden ja kansalaisista huolehtimisen periaatteet.
Yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden säilyttäminen on tässä avainasemassa.
PRESIDENTTI Sauli Niinistön äskettäin EU:lle tekemä kokonaisturvallisuuden raportti saa Lindtmanilta kiitosta kansalaisiltakin tarvittavan laajemman yhteisvastuun huomioimisesta. Raportti patisti myös EU-maita ryhdistäytymään ja lisäämään itsenäisyyttään kriisinkestävyyden parantamiseksi.
– Sen sisältö oli kohdallaan. Kokonaisturvallisuuden käsite kattaa esimerkiksi kyberturvallisuudesta huolehtimisen ja huoltovarmuuden huipputeknologiassa, Lindtman sanoo.
AKUUTEIN turvallisuuskysymys meille on hänen mielestään lähiaikoina Ukrainan kohtalo. Tässä ei pidä suostua suurvaltojen, edes diilejä hakevan uuden Yhdysvaltojen johdon saneluun.
– Ajatus, missä Ukrainan kansan ja valtion kohtalo ratkaistaisiin ohi ukrainalaisten oman tahdon ja itsemääräämisoikeuden – se on mahdoton.
Lindtman muistuttaa, että Suomi on ollut aiemmin suurvaltojen tällaisten karttaharjoitusten kohteena, ja meillä tiedetään hyvin mitä siitä seuraa.
– EU:n täytyy jatkaa, eikä pelkästään jatkaa, vaan vahvistaa tukeaan Ukrainalle, Antti Lindtman sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.