Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Antti Rinne lataa suorat sanat UPM:n toimista ja viestii tukeaan Paperiliitolle

Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne (sd.) on päivittänyt Facebook-sivuilleen työmarkkinatilanteesta.

Demokraatti

Demokraatti

Rinne oli taannoin liki kymmenen vuotta Toimihenkilöunionin ja sittemmin ammattiliitto Pro:n puheenjohtajana.

– Monista vaikeista ja jännitteisista neuvottelutilanteista huolimatta noiden vuosien aikana vakuutuin siitä, että palkansaajaliikkeellä ja työnantajajärjestöillä on ollut omien intressien yläpuolella yhteinen tavoite, suomalaisen hyvinvointivaltion ylläpitäminen ja vahvistaminen, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan vuosi 2008 muutti tilannetta työnantajajärjestöjen tasolla. Elinkeinoelämän keskusliitto EK päätti luopua työmarkkinatoiminnasta. “EK:n työmarkkinatoimintaa johtavat nyt miljoonatuloilla elävät visionäärit, jotka ovat etääntyneet tavallisen palkansaajan ja keskivertoyritysten arjesta”, Rinne sanoi tuolloin.

– En kovin harhaan tuolloin osunut.

Rinne kertaa, miten kesäkuussa 2016 Metsäteollisuus ry erosi Elinkeinoelämän keskusliitosta ja tilanne työmarkkinoille kärjistyi entisestään sen ilmoitettua, ettei se tee valtakunnallisia työehtosopimuksia.

– Nopeasti mukaan tähän kelkkaan ilmoittautui Teknologiateollisuus ry, hieman erilaisella konseptilla.

– Viimeisen puolen vuoden aikana kaikki työmarkkinoita seuraavat tahot ovat jännittyneenä, osa kauhuissaan, seuranneet mikä on viime vuoden lopulla ja tämän vuoden aikana päättyvien sopimusten jälkeen syntyvä tilanne. Romahduttaako työnantajajärjestöjen uho vahvistuvan kasvun ja synnyttää vakavia häiriöitä työmarkkinoille.

Rinne jatkaa, että monia on ehkä yllättänyt, että valtakunnallisia työehtosopimuksia sittenkin näyttää syntyvän.

– Hienoa, että Teollisuusliitto ja työnantajapuoli löysivät ratkaisun, samoin ylemmät toimihenkilöt. Voimia löytää ratkaisu myös toimihenkilösopimuksen osalta. Metsäteollisuudessakin yhteisellä ymmärryksellä UPM- konsernia lukuunottamatta on päästy työehtosopimusten pohjalta ratkaisuun.

Rinne ottaakin kantaa jo pitkään jatkuneeseen vaikeaan tilanteeseen ja työriitaan UPM:n ja Paperiliiton välillä.

– Kun hieman pintaa raaputtaa, lukee joitakin vuosia aikaisemmin alkaen UPM:n hallituksen puheenjohtajan puheita ja toimitusjohtajan uhoa alkaa ymmärtää, mistä on kyse. UPM:n johto on avoimesti ideologisella ristiretkellä murtamassa suomalaista työmarkkinajärjestelmää ja sen myötä murentamassa hyvinvoinvaltion yhtä keskeistä kivijalkaa. Yhtiön johto haluaa yksipuolisesti sanella Paperiliitolle, mikä on ainoa tapa tehdä sopimus ja yhtiön johto on yksipuolisesti ilmoittanut, ettei toimihenkilöille tehdä lainkaan työehtosopimuksia, Rinne kirjoittaa tämän jälkeen.

Hän sanoo tietävänsä, että perinteisesti on ollut järkevää, että politiikan ammattilaiset eivät sotkeudu työmarkkinapolitiikkaan.

– Nyt kuitenkin Paperiliitto ja sen jäsenet ovat etulinjassa puolustamassa sopimiseen – ei työnantajan saneluun – perustuvaa työmarkkinajärjestelmää ja samalla hyvinvointivaltion perustaa. Tälle puolustustaistelulle on syytä nostaa hattua, antaa henkistä tukea, Rinne sanoo.

Rinteen päivityksestä kertoi ensin Iltalehti.

UPM haluaisi tehdä Paperiliiton kanssa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset, kun taas Paperiliitto haluaa yrityskohtaisen sopimuksen, jollaisia se on solminut muidenkin lehtiyhtiöiden kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE