Huvudnyheter
12.2.2019 07:24 ・ Uppdaterad: 12.2.2019 07:24
”År 2019 får ingen falla utanför samhället” – Rebecca Åkers öppnar sin kampanj till riksdagen
Den 11 februari öppnade Rebecca Åkers sin kampanj till riksdagen. 24-åringen från Korsholm lyfter fram tre teman inför valet: jämställdhet, klimat och välfärdsstaten.
– Jag tror på ett system där vi tar hand om varandra, där den starke bär den svage, där ingen är fel och alla passar in, säger Åkers i inledningen i sitt tal.
På frågan varför hon ställer upp i valet just nu svarar Åkers att det är hög tid att göra jämställd politik.
– Det finns alla förutsättningar att göra bra politik och jämlik politik. Men det har inte gjorts ännu, denna regering har gjort så mycket mot mänskliga rättigheter och mot utsatta grupper i samhället. Det behövs en stark motkraft till detta.
Valöppningen hölls i Vöråpojkens café i Vasa centrum. Ett 30-tal personer deltog och under valöppningen varvades tal och musik. Stefan Sjöberg, kampanjchef, fungerade som konferencier. Rebeccas syster Gabriella Åkers sjöng och talturer hölls av bland andra, Gunborg Sjöberg, Anna Caldén, Stina Österbro och Rebeccas mamma Camilla Åbrandt, som berättade varför de stödJer Rebecca. De framhöll hur Rebecca alltid står på de svagas sida.
– Du lyssnar alltid och förstår, du har en speciell förståelse för de funktionsnedsattas problem, säger Stina Österbro.
Stefan Sjöberg berättade om när han för första gången träffade Rebecca.
– Just före jag slutade som verksamhetsledare och skulle gå i pension så stiger en ung kvinna in på kansliet och frågar om hon får bli medlem i partiet. Rebecca hade gått igenom olika partiers valprogram och kommit fram till att Socialdemokraterna är rätta partiet. Det var där vi började. Politiska karriären har gått fram med stormsteg, hon är ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater, aktiv inom kommunalpolitiken i Korsholm, och nu är nästa anhalt riksdagen. Hennes entusiasm, engagemang, utstrålning och förmåga att sätta fokus på viktiga frågor, är det som vi behöver idag.
”Politiken förändras inte på tåget från Vasa till Helsingfors”
Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri deltog i valöppningen och delade med sig av ett par tips till riksdagsvalskandidaten.
– Då jag blev invald i riksdagen fick jag själv denna hälsning av en äldre politiker: Mycket kan hända under en fyraårsperiod, men det är viktigt att alla dina väljare kan lita på dina värderingar. Värderingar är de samma i vardagen och i plenum. Politiska kompromisser måste göras men vi får inte glömma bort det vi håller nära hjärtat, hälsade Miapetra Kumpula-Natri som själv blev invald till riksdagen från Vasa valkrets år 2003.
Staten ska ta större ansvar
I sitt öppningstal berättade Åkers om sina valteman; klimat, jämställdhet och välfärdsstaten.
Klimatfrågan är viktig och Rebecca vill att företagen ska större ansvar. Produktionen ska flytta över till mera hållbara energikällor och vi bör upphöra med slit-och-släng-tänket.
Staten borde också se till att det är enklare att göra miljövänliga konsumtionsval.
– Det måste finnas kollektivtrafik, alla måste få information om hur man gör klimatsmarta val, miljövänliga innovationer borde få statliga stöd.
Rebecca lyfter också fram mänskliga rättigheter och translagen i sitt tal.
– Vi måste följa FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Translagen måste förnyas så betoningen ligger på självbestämmanderätt och steriliseringskravet ska tas bort.
Socialskyddet ska ses som en helhet tillsammans med arbetsmarknadspolitik och utbildning.
– Du ska inte straffas om du förlorar ditt jobb, du ska hjälpas och stödjas att klara dig. Då socialskyddet är heltäckande vågar man ta chanser och satsa. Det behövs flera människor som vågar ta chanser med nya jobb, innovationer och företag. Då växer vår gemensamma kaka som vi får dela på. År 2019 får ingen falla utanför samhället.
Mer konsekvensanalyser i politiken
Rebecca vill jobba mot rasism och för en mera jämlik politik.
– Man ska ta olika folkgrupper i beaktande då man fattar beslut. Vilka konsekvenser har besluten för olika folkgrupper, till exempel. hur påverkas kvinnor, funktionsnedsatta, invandrare av besluten eller nedskärningar? Den här regeringens beslut har försämrat flera utsatta gruppers liv. Poängen med staten är ju att man ska jämna ut skillnaderna.
Ett sätt som till exempel arbetsgivarna kan jobba mot rasism och hjälpa utsatta grupper få en fot in i arbetslivet är att använda sig av anonyma ansökningar.
– Då tas inte besluten med förutfattade meningar.
ABL frågar
Vem tycker du SDP borde bilda regering med?
– Det är svårt att få det att gå ihop på ett bra sätt. Det kan bli svårt att få en tillräckligt bra klimatpolitik med Centern och med Samlingspartiet kan det vara svårt att minska på privatiseringen inom äldrevård och socialvård. I den bästa av världar får vi en majoritetsregering med endast De Gröna, SFP och vänstern, men det behövs nog säkert ett av de större partierna med. Det som slutligen avgör är ju vad man säger i regeringsförhandlingarna.
Hur ska du föra kampanj?
– Det blir en del traditionella kampanjmetoder, som att dela ut korv. Men det blir också mycket kampanj på sociala medier. Jag försöker hitta på nya metoder som är nya och uppseendeväckande som folk också tycker är intressant. Jag fortsätter också skriva insändare om aktuella ämnen.
Faktaruta: Rebecca Åkers
- 24 år
- aktiv i kommunalpolitiken i Korsholm, ordförande för FSUD
- utbildning: politices kandidatexamen i folkrätt, studerar till ekonomie magister.
- Yrke: studerande & servitris
- Förebilder: Hennes farmor för att hon alltid är positiv. Politisk förebild: Michelle Obama för att hon lyfter frågor som berör kvinnor och för hennes starka uttalanden.
- beskriver sig själv som socialdemokrat, feminist och antirasist.
Caroline Lång
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.