Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Arkkipiispa Tapio Luoma: ”Oikeus elämään ja terveyteen on ensisijainen ja voi mennä muiden oikeuksien edelle”

Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset ovat herättäneet huolestusta luterilaisen kirkon piispakunnassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Erityinen huoli on liittynyt siihen, millä tavalla rajoitukset vaikuttaisivat uskonnonvapauteen.

Demokraatti uutisoi kirkon piispojen näkemyksistä keskiviikkona päivällä.

Nyt keskusteluun osallistuu myös evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

– Ajattelen, että kaikkein tärkeintä on kansalaisten hengen ja terveyden turvaaminen. Kirkko toimii vastuullisesti yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Arkkipiispa toteaa, että kriisin keskellä ihmiset tarvitsevat tukea, toivoa ja kuuntelijaa. Hän toteaa toivovansa, että mahdollisuus tähän säilyy rajoitusten aikana.

– Elämän tärkeimmät hetket kannattelevat ihmisiä. Siksi pidän tärkeänä, että lapset voidaan kastaa ja kuolleet siunata hautaan, vaikka vain lähimpien omaisten läsnä ollessa. Myös mahdollisuus hiljentyä yksin kirkossa kulloinkin voimassa olevien rajoitusten puitteissa on tärkeä. Yhteys Jumalaan antaa toivoa, arkkipiispa vastaa Demokraatin kysymyksiin sähköpostitse.

– Diakoniatyön tulisi voida jatkaa hädänalaisten auttamista viranomaisten rinnalla, hän jatkaa.

Arkkipiispan näkee, että poikkeustilanteessa perusoikeuksia voidaan rajoittaa.

– Se on äärimmäinen keino, ja rajoitusten tulee olla välttämättömiä ja oikeansuhtaisia. Oikeus elämään ja terveyteen on ensisijainen ja voi mennä muiden oikeuksien edelle, hän selventää.

– Tietoni mukaan järjestäytyneet uskonnolliset yhteisöt ovat sitoutuneet toimimaan yhteistyössä viranomaisten kanssa ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi. Se on nyt kaikkein tärkein päämäärä.

Arkkipiispa Luoma sanoo, että jumalanpalveluksia on jo aiemmin pandemian aikana toteutettu virtuaalisesti ja kirkollisia toimituksia kokoontumisrajoitusten mukaisesti.

Hän ei lähde määrittelemään sitä, mikä olisi uskonnollisten yhdyskuntien kannalta paras lainsäädännöllinen reitti tehdä mahdollisia liikkumisrajoituksia.

– Luotan eduskuntaan sen lainsäädäntötyössä, arkkipiispa toteaa.

Kirkon piispakunnassa on kannettu huolta, että uskonnonvapauden rajoitus voisi toimia jonkinlaisena ennakkotapauksena siihen, mihin uskonnollisten tilaisuuksien kieltäminen voisi jatkossa johtaa ja jopa kansanryhmien vaino on nostettu tässä uhkakuvana esiin. Näettekö tapauksessa tällaista ennakkotapauksen vaaraa?

– Ihmisten perusoikeuksien rajoittaminen on aina vakava asia. Niitä tulee rajoittaa vain välttämättömiltä osin. Tämä koskee myös uskonnonvapautta, kuten muitakin perusoikeuksia, arkkipiispa Tapio luoma vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE