Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Arvio: Itsetuhoinen uhkapelaaja ja aivoton hoitajasetä kuskaavat ruumiita kotimaisessa mustassa komediassa

Säätiön rahoitustukea saavista kotimaisista elokuvaohjaajista löytyy vain kourallinen tekijöitä, joiden töistä ei välity kaupallinen laskelmointi.

Rane Aunimo

Demokraatti

Aki Kaurismäen ja Pirjo Honkasalon kaltaisten veteraani-ikäisten auteurien jälkeen listalla alaspäin mennessä vastaan tulee jossain vaiheessa myös uudemman polven Teemu Nikin ohjaajanimi, jonka elokuvia ei ole tehty taskulaskin kädessä.

48-vuotias Nikki on tätä nykyä maan tuotteliampia ohjaajia. Erikoisesta nuortenfilmistä Lovemillasta (2015) käynnistynyt ura pitkissä elokuvissa on kokoelma järjenjuoksusta riisuttuja kalkkunoita (3Simoa, Nimby) ja ympäröivää todellisuutta omalaatuisesti tarkastelevia pikku helmiä (Armomurhaaja, Sokea mies joka ei nähdä Titanicia).

Uutuuden lisäksi tuotantoputkessa on jo kaksi seuraavaakin elokuvaa.

Peluri – Kuolema on elävien ongelma (2023) on nimetty luotaantyöntävästi. Sen keskiössä on mies, joka on pelannut rahansa ja pian avioliittonsa. Ruumiita työkseen kuskaava uhkapeluri tutustuu eräälle keikalla naiseen, jonka kautta hän uppoaa yhä syvemmälle addiktioiden suohon.

Liikekumppaniksi löytyy naapurin lastenhoitajasetä, jolle lääkäri selittää diagnoosiksi aivottomuuden. Hylkiöparilla on vain toisensa, mutta kuinka kauan, kun alamaailman tor-verkkojen syövereissä vetoa aletaan lyödä hengestä venäläisen ruletin arpapelissä.

ELOKUVA:
Peluri – Kuolema on elävien ongelma
Ohjaus: Teemu Nikki
Pääosissa: Pekka Strang, Jari Virman, Elina Knihtilä, Hannamaija Nikander, Pihla Penttinen
2023, 98 minuuttia
★★☆☆☆

SYSIMUSTA komedia onnistuu tavoitteessaan, jos sen tarkoitus ei ole naurattaa. Pekka Strangin hahmon kautta Nikki kuvaa äärimmäistä itsekkyyttä, jonka pelisairaus saa aikaan. Rakkaus, ystävyys ja liikekumppanuus menettävät arvonsa dopamiinikoukun alttarilla. Kaikki on kirjaimellisesti pöydällä.

Jari Virmanin Artolla ei ole aivoja, eikä hänen mielestäänkään saa oikein otetta. Hahmolla on tiettävästi tosielämän esikuvansa, mitä ei uskoisi. Pääkaksikosta toinen on niljakas ketku ja toinen säälittävä nahjus. Heidän pitäisi liikuttaa katsojaa.

Nikin käsikirjoitukset ovat usein sirpalemaisia sotkuja, joita hän ei ohjaajana aina kykene tai edes halua selvittää. Ehkä Nikki haluaa sanoa jotain ympäristön ennakkoluuloista ja suvaitsemattomuudesta, kuten täysin tolkuttomassa Nimbyssä.

Silti tuntuu, että Pelurista puuttuu selkeä fokus, punainen lanka, jolla sitoa hajanaiset irvokkuudet yhteen. Epätoivoisten ihmisten ahdinkoa kuvataan makaaberilla toteavuudella, joka ei varmasti ole kaikkien makuun.

Ikärajaksikin on lätkäisty komedialle korkea K16. Nauru saattaakin juuttua kurkkuun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE