Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Arvo- ja asennetutkimuksesta synkkää viestiä: pessimismi on lisääntynyt

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomalaisten näkemykset maan tulevaisuudesta ovat viime vuosina muuttuneet yhä synkemmiksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan Arvo- ja asennetutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Alle puolet eli 47 prosenttia suhtautui Suomen tulevaisuuteen optimistisesti viime syksynä tehdyssä kyselyssä. Reilu kolmannes eli 35 prosenttia oli pessimistejä Suomen tulevaisuudesta.

Vielä vuonna 2020 optimisteja oli 61 prosenttia ja pessimistejä vain 22 prosenttia.

Kyselyssä ilmeni, että huolenaiheita oli useita. Pessimismi on lisääntynyt erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa.

-  Arvo- ja asennetutkimuksen kokonaisuus kertoo, että osaa suomalaisista huolestuttaa aiempaa enemmän jengisotien uhka, yksiä rasismi ja toisia poliittisten ääriliikkeiden uhka. Erityisesti naisia huolettaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky. Paikallaan polkeva talous syö suomalaisten optimismia tulevaisuuteen oman taloustilanteen heijastuessa pelkoihin ja uhkiin, Evan johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää toteaa tiedotteessa.

Myös maailman tilanne huolestuttaa suomalaisia yhä enemmän. Vain neljännes suomalaisista arvioi maailman tulevaisuutta toiveikkaasti, ja yli puolet eli 51 prosenttia suhtautuu maailman tulevaisuuteen pessimistisesti.

OMAN KOTITALOUDEN toimeentulo on huolenaihe yhä useammalla vastaajalla. Tuloillaan erinomaisesti tai melko mukavasti elelevien kotitalouksien osuus laski toissa syksystä viime syksyyn 42 prosentista 35 prosenttiin.

15 prosenttia ilmoitti kotitaloudellaan olevan vaikeuksia tulla toimeen, ja vajaa puolet vastaajista kertoi pärjäävänsä, kun rahaa käyttää harkiten.

-  Ilmeisimmät syyt heikentyneille arvioille omasta ostovoimasta ovat ajanjaksolle ajoittunut nopea inflaatio sekä korkojen nousu kotitalouksien velkaantuneisuuden ollessa historiallisen suurta, Kujanpää arvioi.

Hänen mukaansa suomalaiset päätyvät pihistelemään pärjätäkseen, kun lisätöistä kertyvillä ansioilla on verotuksen takia vaikea paikata kustannustason nousua.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus viime vuoden syyskuussa. Se perustuu reilun 2  000 ihmisen vastauksiin internetpaneelissa. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Evan Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE