Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

26.9.2024 12:00 ・ Päivitetty: 26.9.2024 12:36

Asiantuntija hämmästyi Purran toiminnasta: ”Tätä voidaan pitää käsittämättömänä”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér tyrmää hallituksen ja aivan erityisesti valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) toiminnan päätettäessä EU:n julkista taloutta ohjaavista finanssipolitiikan säännöistä.

Demokraatti

Demokraatti

Finér sanoo, että teknisesti muutoksessa on kyse siitä, miten lakisääteiset eläkerahastot huomioidaan velkasääntöjen laskennassa. Aiemmasta poiketen uusissa säännöissä eläkerahastojen ylijäämä ei pienennä velkaantumista.

Finérin mukaan säännöt voivat edellyttää vuosikymmenen vaihteessa Suomelta jopa yli kymmenen miljardin euron lisäsopeutusta aiempien päätösten päälle.

– Vaatimukset johtuvat hallituksen ja virkamiesten itse ajamista sääntömuutoksista, joiden seuraukset ymmärrettiin vasta jälkikäteen. Ne rajoittavat Suomen itsemääräämisoikeutta vuosikausiksi eteenpäin ja pakottavat neuvotteluihin EU-komission kanssa, Finér kirjoittaa Sorsa-säätiön blogissa.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime vuoden neuvotteluprosessista ja nosti esiin, kuinka valtiovarainministeriön ylimmän virkamiehen, kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan turvalausekkeen muutosta ei käsitelty poliitikkojen kanssa.

Finérin mielestä demokratiassa tällaiset päätökset kuuluvat kansan valitsemille poliitikoille.

– Tässä tapauksesta päätöksestä vastaa valtiovarainministeri Purra, joka ei siis ole mitä ilmeisimmin itse perehtynyt päätöksen yksityiskohtiin sitä tehtäessä. Tätä voidaan pitää käsittämättömänä, kun kyse on jättiluokan päätöksestä, joka rajoittaa Suomen talouspolitiikan liikkumavaraa pitkälle tulevaisuuteen. Toki virkamiehilläkin on vastuunsa, jos ministeri on kuitannut päätöksen tietämättä, että säkissä voi olla sika.

Lisää aiheesta

Finérin mukaan EU:n alijäämäsäännöt eivät kuitenkaan välttämättä johda suoriin seurauksiin, sillä niiden noudattamista valvova komissio on käyttänyt poliittista harkintaa niiden soveltamisessa.

– Säännöillä on silti suuri vaikutus, vaikkei sakkoja tulisikaan. Jo sillä on vaikutusta, että komissio voi puuttua Suomen talouspolitiikkaan, jos sääntöjen rajoissa ei pysytä. Viime keväänä hallitus perusteli sopeutuspäätöksiään nimenomaan EU:n alijäämämenettelyn välttämisellä. On päivänselvää, että tällaisilla paineilla on valtava vaikutus politiikkaan kaikkialla Euroopassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU