Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja tietää: ”Ihmisellä on kyky hurahtaa”

Kuva: Jari Soini
Esko Valtaoja jäi eläkkeelle viime syksynä Turun yliopistosta.

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan mukaan pitäisi lukea myös niistä asioista, joista ei tiedä ja jotka eivät vahvista omia näkemyksiä. Se ei näy juuri suomalaisessa keskustelukulttuurissa. Tietoa on niin valtavasti, että monet tyytyvät toisen tai kolmannen käden tietoon.

Valtaoja on nähnyt ateistiprofessorin tulevan uskoon. Myös hänen arvostamansa kirjailija on alkanut uskomaan salaliittoteoriaan. Kaikki on mahdollista.

– Ihmisellä on kyky hurahtaa. Sille ei mahda mitään. Mikä saa ihmisen vakuuttuneeksi esimerkiksi siitä, ettei holokaustia ole ollut olemassakaan? hän kysyy.

Valtaoja haluaa rakentaa yhteyttä eri tavoin ajattelevien ja uskovien välillä. Riitely ja vastakkainasettelu eivät rakenna keskustelukulttuuria.

Valtaoja ei osallistu, jos toinen osapuoli perustelee näkemyksenä vain Raamatulla. Useimmiten Valtaoja kieltäytyy myös paneelikeskusteluista niiden riitaisuuden ja päällekkäinpuhumisen takia. Miksi eri mieltä olevaa pitäisi ylipäätään käännyttää?

– Hämmästyttää yhä, miten paljon ihmiset rakastavat luulemista ja ei tietämistä, hän sanoo.

Mikä saa ihmisen vakuuttuneeksi esimerkiksi siitä, ettei holokaustia ole ollut olemassakaan?

Hallituksen leikkaukset koulutuksesta, sivistyksestä ja perustutkimuksesta ovat Valtaojasta vieneet maatamme aimosysäyksen väärään suuntaan.

Tiedettä kehittämällä olisi huomattavasti todennäköisempää päästä eteenpäin kuin sellutehtailla ja laivatilauksilla. Asioiden pitkän tähtäimen ajattelu ei toteudu Valtaojasta lainkaan.

Tällä hetkellä on pohdittava ratkaisuja yt-neuvotteluiden määrään ja työttömyyteen. Sadan vuoden päästä työn luonne on muuttunut, jolloin ei ole järkeä puhua enää täystyöllisyydestä.

– Lyhyen tähtäimen ratkaisut eivät voi olla pitkän tähtäimen ratkaisuja. Se ei tunnu menevän tajuntaan, Valtaoja lataa.

Valtaoja pitää suomalaisia sivistyneinä maailman mittapuussa. Silti emme aina toimi sivistyneesti.

– Tietojen käsitteleminen on vaikeaa. Haaste on löytää oikea tieto kaiken hömpän ja roskan seasta.

Lue koko Esko Valtaojan haastattelu torstain 27. lokakuuta Demokraatista ja katso video, jossa Valtaoja pohtii, millaisia mahdollisuuksia se avaisi, jos avaruudesta löydettäisiin uutta elämää.

”Finland has it all” – Monty Python -legenda pyyhkii Suomi-laulullaan brändiryhmillä lattiaa

Satavuotias Suomi sai persoonalliset onnittelut Englannista koomikko Michael Palinilta.

Thank You, Mr Michael Palin!

Monty Python -jäsenen sinivalkoinen tervehdys 100-vuotiaalle tekee enemmän Suomi-kuvaa kuin viralliset brändiryhmät muistioineen.

YouTubessa eilen julkaistulla Finland 100 greeting –videoclipillä Palin laulaa Monty Python -komediaryhmän klassisen Finland-laulun.

Legendaarisen brittiläisen komediaryhmän 74-vuotias jäsen muistaa eleellä Suomea ja suomalaisia.

Suomen Lontoon suurlähetystö jakoi videon eilen Facebook-sivuillaan. Videon alla olevassa kommenttiketjussa sitä kehutaan jo kilvan: ”That is so good!, Brilliant!, Legendary!”

Videotervehdys on osa Suomen satavuotisjuhlavuoteen liittyviä tempauksia.

Ja näin Palin videolla maatamme hehkuttaa:

Finland, Finland, Finland
The country I quite want to be
Your mountains are lofty
Your treetops so tall

Finland, Finland, Finland
Finland has it all

You’re so sadly neglected
and often ignored
a poor second to Belgium
when going abroad

Finland, Finland, Finland,
the country I quite want to be
Finland, Finland, Finland,
A 100 years, you see

Finland on Palinin säveltämä ja esittämä Python-laulu. Laulun lopun sanoja hän on mukaillut juhlavuoteen sopivaksi.

– Toivon teille kaikkein parasta 100-vuotisjuhlavuotenanne. Pidän suuresti kaikesta suomalaisesta, koomikko sanoo videolla.

– Luultavasti minulla on myös suomalaista verta. Ah, tuolla, ylhäällä hyllyssäni, hän vitsailee ja katsoo ylöspäin.

Finland, Finland, Finland,
A 100 years, you see.

Alunperin vuonna 1980 julkaistun huumorilaulun originaalivideo ”Monty Python – Finland (Official Lyric Video)” on kerännyt YouTubessa lähes 190 000 näyttökertaa.

Michael Palinilla on myös muita yhteyksiä Suomeen. Televisiolle tehdyssä dokumenttisarjassa Navalta navalle (1992) Palin saunoi Suomessa ja matkusti junalla Rovaniemeltä Helsinkiin.

Monty Python oli brittiläinen komediaryhmä, joka loi maineensa uudenlaisella anarkistisella huumorilla.

Vuonna 1969 Michael Palin alkoi tehdä Monty Pythonin Lentävä Sirkus -sarjaa (1969-1974) yhdessä Terry Jonesin, Graham Chapmanin, John Cleesen, Eric Idlen ja Terry Gilliamin kanssa.

Ryhmän tuotannolla on ollut suuri vaikutus kulttuuriin ja kieleen kotisaarellaan sekä komedian tekoon kansainvälisesti. Useissa suomalaisissa viihdeohjelmissa on nähty enemmän tai vähemmän suoria Python-lainoja.

Michael Palin on tullut tunnetuksi myös monista BBC:n matkailudokumenttisarjoista. Lisäksi hän on julkaissut matkakirjoja ja kirjoittanut myös kaunokirjallisuutta.

Ennen Palinia amerikkalainen tv-juontaja Conan O´Brien lähetti jo alkuvuodesta oman videotervehdyksensä satavuotiaalle Suomelle Washingtonin Suomen suurlähetystön kautta.

Kävijätahti ei kun kiihtyy Helsingin uudessa kaupunginmuseossa – puolen miljoonan raja jo rikki

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Museonjohtaja Tiina Merisalo (vasemmalla) otti vastaan Helsingin uuden kaupunginmuseon 500 000:nnen asiakkaan Alexis Kallion, joka oli poikansa Jasparin kanssa menossa Lasten kaupunkiin.
Uudistunut Helsingin kaupunginmuseo avattiin viime vuoden toukokuussa Senaatintorin laidalle. Kaupunginmuseo saavutti vuoden 2016 kävijätavoitteensa neljässä kuukaudessa ja keräsi vuoden loppuun mennessä peräti 315 334 kävijää, millä noustiin Suomen kolmanneksi suosituimmaksi museoksi. Vuonna 2017 kävijätahti on vain kiihtynyt ja museossa on alkuvuonna vieraillut jo 185 000 kävijää, joka ennustaa kaikkien aikojen ennätysvuotta. Puolen miljoonan kokonaiskävijämäärän raja meni jo rikki.

– Uskomme, että kävijäsuosioon vaikuttaa museon helppo lähestyttävyys ja mahtava julkisuus toukokuussa niin Vuoden museo 2017 -palkinnosta kuin arvostetun brittiläisen Museums + Heritage Awards -museokisan kansainvälisen sarjan voitosta, sanoo museonjohtaja Tiina Merisalo.

Museon 500 000:s kävijä astui museoon keskiviikkona 19.7., kun Alexis Kallio tuli Helsingin Munkkivuoresta kolmivuotiaan poikansa Jasparin kanssa viettämään aikaa Lasten kaupungissa, jotta ”Jasparilla olisi jotakin mukavaa tekemistä”.

Museovieraat ovat olleet kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita, ja ennen kaikkea helsinkiläisiä, jotka ovat löytäneet museosta uuden olohuoneen itselleen. Museo on auki joka päivä ja museoon on aina vapaa pääsy.

Tällä hetkellä kaupunginmuseossa voi Lasten kaupungin lisäksi vierailla Helsingin valitut palat -näyttelyssä, virtuaalielämys Aikakoneessa ja Helsexinki-näyttelyssä, joka on avoinna 28.1.2018 saakka.

Keskustelua aiheesta

Itämeren vedenalaista kulttuuriperintöä kartoitetaan laajasti

Kuva: Museovirasto/Niko Anttiroiko
Sukeltaja tekemässä kartoitustyötä Raaseporin Slätlandetin hylkyalueella.

Itämeren maat pyrkivät merialuesuunnittelun kansainväliseksi mallialueeksi, onhan Itämeren vedenalainen kulttuuriperintö on maailmanlaajuisella mittapuullakin poikkeuksellisen monipuolista ja hyvin säilynyttä.

BalticRIM (Baltic Sea Region Integrated Maritime Cultural Heritage Management) -hankkeessa merellistä ja vedenalaista kulttuuriperintöä ja Euroopan merialuesuunnittelua tuodaan lähemmäs toisiaan. Hankkeessa kartoitetaan esimerkiksi Itämeren ja Suomen kiinnostavimpia laivaloukkuja eli hylkykeskittymiä, merellisiä taistelualueita ja vedenalaisia kulttuurimaisemia. Samalla parannetaan merellisen kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja käytettävyyttä ja tuetaan niin sanottua sinistä kasvua, kuten merellistä matkailua.

Suomessa laaditaan kolme merialuesuunnitelmaa rannikon maakuntien liittojen yhteistyönä maaliskuun 2021 loppuun mennessä.  Eri puolilla Itämerta ja Suomea tehtävillä BalticRIM-hankkeen kenttätöillä tuotetaan uutta tietoa merellisestä kulttuuriperinnöstä. Sirpaleisen tiedon sijaan kartoitetaan laajempia merellisen ja vedenalaisen kulttuuriperinnön alueita, joita ovat esimerkiksi juuri vanhat satamat, taistelualueet ja hylkykeskittymät.

Sukeltajat, paikalliset toimijat ja asukkaat jakavat arvokasta kokemusperäistä tietoaan työpajoissa. Kävijäkyselyillä kartoitetaan sukeltajien mieltymyksiä ja toiveita. Hankkeen tutkimusosuudessa tarkastellaan myös vedenalaisen maiseman kokemista. Näin luodaan hyviä käytäntöjä erilaisten merellisten kulttuuriperintöalueiden määrittelyyn, suunnitteluun, konflikti- ja synergiatarkasteluihin sekä kestävän sinisen kasvun, kuten merellisen kulttuuriperintöturismin, edellytyksiin. Hanke tekee yhteistyötä myös useiden merialuesuunnittelun ja kulttuuriperintöturismin hankkeiden kanssa.

Syksyllä 2017 virallisesti käynnistyvän ja kesään 2020 jatkuvan BalticRIM-hankkeen kumppaneina on Itämeren alueen kansallisia kulttuuriperintöhallinnon ja merialuesuunnittelun asiantuntijoita Saksasta, Suomesta, Virosta, Liettuasta, Puolasta, Tanskasta ja Venäjältä.  Suomesta mukana ovat hankkeen pääkumppaneina Museovirasto, Metsähallitus ja Turun yliopisto. Hanke on saanut EU:n Itämeristrategian lippulaivahankkeen statuksen.

Keskustelua aiheesta

Yöttömän yön kreisi meininki

Kuva: Getty Images

Ympärivuorokautisen valon täyttämä kesäpäivänseisaus ei ole koskaan ollut ihan pikku juttu täällä pohjolassa.

Esikristilliseen aikaan suomalaiset käyttivät vuoden valoisimman yön taivaan mahtavimman hallitsijan, Ukko ylijumalan, juhlistamiseen.

Kylän väki kokoontui yhteen, ja railakkaissa juhlissa syöpöteltiin, juopoteltiin, karkoiteltiin pahoja henkiä ja toivottiin Ukolta suopeutta sadolle ja hyvälle hedelmällisyydelle.

Monin paikoin uskottiin, että mitä kovempi möykkä ja meno ja mitä juopuneemmat juhlijat, sitä runsaampaa satoa sopi odottaa.

Kristinusko saapui maahamme ja pakanalliset bakkanaalit hirvittivät papistoa. Kirkko päätti uudistaa keskikesän juhlan ja nimesi päivän Johannes Kastajan syntymäpäiväksi. Johanneksen nimestä muotoutui kätevästi nimi juhannus.

1600-luvun tienoilla kirkko varoitti kansaa tanssimasta ja juopottelemasta Kastajan syntymäpäivänä. Joillekin onnettomille talonpojille räpsähti sakotkin moisesta öykkäröinnistä.

Yöttömän yön juhlintaan tykästyneet suomalaiset kuitenkin loppujen lopuksi viis veisasivat rajoittavista määräyksistä, joten perinteet jatkuvat vahvoina, eikä kirkko ole tähän päivään mennessä kyennyt vaikuttamaan juhannusjuhlien kristillisestä näkökulmasta arveluttaviin, Suomen muinaisuskonnoista kumpuaviin piirteisiin.

Keskustelua aiheesta

Helsingin kirjamessuilla avoimet ovet kaikille ysiluokkalaisille

Kuva: Messukeskus
Helsingin kirjamessujen KirjaKallio-lava on ollut nuoria äärelleen houkutteleva kohtauspaikka.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin Kirjamessut kutsuu kaikki maamme yhdeksäsluokkalaiset veloituksetta kirjamessuille 26.–29.10.2017 Messukeskukseen Helsinkiin. Kirjamessut haluaa nuoret kirjallisuuden pariin ja innostaa heitä lukemaan entistä enemmän. Kirjamessut esittelee laaja-alaisesti kirjallisuutta ja nuorille on järjestetty erityisen paljon ohjelmaa tänäkin vuonna. Yhdeksäsluokkalaiset voivat tulla messuille joko ryhmänä opettajansa kanssa tai yksityishenkilönä viikonloppuna.

Yläkoululaisille suunnattua ohjelmaa järjestetään messuilla kaikkina päivinä. Suositulla KirjaKallio-lavalla Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijat haastattelevat tämän hetken mielenkiintoisimpia kirjailijoita ja vaikuttajia. Haastattelujen lisäksi ohjelmassa on paneelikeskusteluja ajankohtaisista aiheista. Kallion lukion opiskelijat ovat itse tuottaneet ohjelman ja valinneet siellä esiteltävät kirjat.

– Kutsumme ysiluokkalaiset messuille, sillä haluamme nyt erityisesti tukea heidän lukemistaan. Ysiluokkalaiset ovat peruskoulun päättyessä suurten elämänvalintojen edessä. Mitä opintovalinnat kullakin lienevätkään, lukeminen lisää ymmärrystä elämästä. Sivistys on vahvasti läsnä kirjamessuilla, jossa keskustellaan moniäänisesti paitsi ajankohtaisista, mutta myös ikuisista aiheista, kuten rakkaudesta ja kuolemasta.  Lukemalla oppii paljon asioita, näkee asiat eri näkökulmista ja oppii ymmärtämään miltä asiat tuntuvat toisen kengissä, sanoo kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola.

Yhdeksäsluokkalaiset voivat tulostaa oman pääsylipun Helsingin Kirjamessuille tapahtuman verkkosivuilta 15.8.2017 alkaen.

Kirjamessujen lopullinen ohjelma julkistetaan 12.9.2017.

Keskustelua aiheesta