Muu kulttuuri

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja tietää: ”Ihmisellä on kyky hurahtaa”

Jari Soini
Esko Valtaoja jäi eläkkeelle viime syksynä Turun yliopistosta.
Jari Soini
Esko Valtaoja jäi eläkkeelle viime syksynä Turun yliopistosta.
Jari Soini
Esko Valtaoja jäi eläkkeelle viime syksynä Turun yliopistosta.

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan mukaan pitäisi lukea myös niistä asioista, joista ei tiedä ja jotka eivät vahvista omia näkemyksiä. Se ei näy juuri suomalaisessa keskustelukulttuurissa. Tietoa on niin valtavasti, että monet tyytyvät toisen tai kolmannen käden tietoon.

Valtaoja on nähnyt ateistiprofessorin tulevan uskoon. Myös hänen arvostamansa kirjailija on alkanut uskomaan salaliittoteoriaan. Kaikki on mahdollista.

– Ihmisellä on kyky hurahtaa. Sille ei mahda mitään. Mikä saa ihmisen vakuuttuneeksi esimerkiksi siitä, ettei holokaustia ole ollut olemassakaan? hän kysyy.

Valtaoja haluaa rakentaa yhteyttä eri tavoin ajattelevien ja uskovien välillä. Riitely ja vastakkainasettelu eivät rakenna keskustelukulttuuria.

Valtaoja ei osallistu, jos toinen osapuoli perustelee näkemyksenä vain Raamatulla. Useimmiten Valtaoja kieltäytyy myös paneelikeskusteluista niiden riitaisuuden ja päällekkäinpuhumisen takia. Miksi eri mieltä olevaa pitäisi ylipäätään käännyttää?

– Hämmästyttää yhä, miten paljon ihmiset rakastavat luulemista ja ei tietämistä, hän sanoo.

Mikä saa ihmisen vakuuttuneeksi esimerkiksi siitä, ettei holokaustia ole ollut olemassakaan?

Hallituksen leikkaukset koulutuksesta, sivistyksestä ja perustutkimuksesta ovat Valtaojasta vieneet maatamme aimosysäyksen väärään suuntaan.

Tiedettä kehittämällä olisi huomattavasti todennäköisempää päästä eteenpäin kuin sellutehtailla ja laivatilauksilla. Asioiden pitkän tähtäimen ajattelu ei toteudu Valtaojasta lainkaan.

Tällä hetkellä on pohdittava ratkaisuja yt-neuvotteluiden määrään ja työttömyyteen. Sadan vuoden päästä työn luonne on muuttunut, jolloin ei ole järkeä puhua enää täystyöllisyydestä.

– Lyhyen tähtäimen ratkaisut eivät voi olla pitkän tähtäimen ratkaisuja. Se ei tunnu menevän tajuntaan, Valtaoja lataa.

Valtaoja pitää suomalaisia sivistyneinä maailman mittapuussa. Silti emme aina toimi sivistyneesti.

– Tietojen käsitteleminen on vaikeaa. Haaste on löytää oikea tieto kaiken hömpän ja roskan seasta.

Lue koko Esko Valtaojan haastattelu torstain 27. lokakuuta Demokraatista ja katso video, jossa Valtaoja pohtii, millaisia mahdollisuuksia se avaisi, jos avaruudesta löydettäisiin uutta elämää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat