Kirjallisuus
10.8.2016 09:41 ・ Päivitetty: 10.8.2016 09:41
Tiede on lähtökohtaisesti demokraattista
Sanotaan, että talous pyörittää maailmaa, mutta mitä olisi talous ilman tiedettä ja sen monia sovelluksia. Teknologia läpäisee koko yhteiskunnan ja itse ihmiselämä on tieteen ansiosta pitempi ja terveempi kuin koskaan.
Julkinen tiede
Vastapaino 2016
Kansalaiset ovatkin kiinnostuneita tieteestä, ja Esko Valtaojan kaltaiset tutkijat kuuluvat julkkisten valiokaartiin. Myös suosituimissa tv-sarjoissa, kuten amerikkalaisessa rikostutkijoiden teknisiä hienouksia esittelevässä CSI:ssa, tiede on näkyvässä roolissa.
Omassa porukassa omalla kielellä
Vaikka Suomessa tiede esiintyy julkisuudessa esimerkiksi Tieteen päivillä ja Heurekan tiedekeskuksessa, viestinnän professori Esa Väliverrosen mukaan valtaosa tutkijoista haluaa pysyä piilossa julkisuudelta ja viestiä vain vertaistensa kanssa.
Television keskusteluohjelmissa yliopistotutkijoiden paikan ovat ottaneet etenkin terveysasioissa ja lääketieteessä erilaiset maallikkotutkijat, joiden tieto on käytännöllisempää ja kieli sujuvaa. Monet vaihtoehtoiset opit kuitenkin ovat kyseenalaisia ja jopa vaarallisia.
Yksi tutkijoita kammioissaan pitävä syy on, että akateemiset tutkijat ovat tottuneet käyttämään tieteen jargonia tieteellisen yhteisön ehdoilla, mutta mediassa säännöt sanelee populaari journalistinen kulttuuri. Tieteellisen tutkimuksen ja tutkijan kruunu, akateeminen vapaus ja itsenäisyys, ovat uhan alla mediajulkisuudessa.
Tietysti myös yliopistojen kasvanut työtahti ja -määrä ja vähentynyt valtionapu pakottavat käyttämään kaiken ajan varsinaisiin työtehtäviin.
Yhteistä omaisuutta
On hyvä, että Väliverronen esittelee myös tieteen julkisuuden historiaa – se osoittaa miten tärkeätä tutkijoiden osallistuminen on. Etenkin valistusajalla nouseva aateliston ja kirkon auktoriteettia uhmaava porvaristo keskusteli uusista aatteista tiedekahviloissa. Valistusfilosofit julkaisivat tiedettä kansantajuisesti esittelevän suuren ensyklopedian, joka joutui sensuurin kouriin.
Tiede ja demokratia kulkivat näin käsi kädessä toinen toistaan tukien. Tiede on jo menetelmiensä ja tulostensa oikeuttamisen puolesta demokraattista. Tieteen menetelmiä kaikki voivat käyttää ja tulokset hankitaan konkreettisten kokeiden ja testien avulla.
Kirjassa puhutaankin kansalaistieteestä, jossa kansalaiset ottavat osaa tutkimukseen. Erityisesti kansalaiset haluavat ottaa osaa tutkimusten soveltamisesta päättämiseen. Tätä halua ovat ruokkineet esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen ja hullun lehmän taudin kaltaiset vastuuttomuudet, joihin myös tutkijat ovat sekaantuneet.
Pekka Wahlstedt
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.