Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ay-ekonomisti: Syksyn sopimuskorotukset 1 – 2 prosentin väliin

STTK.n pääekonomisti Ralf Sund.

Palkansaajakeskusjärjestön STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin mielestä syksyn sopimuskorotusten liittokierroksella pitäisi asettua yhden ja kahden prosentin väliin. Hänen mielestään tässä haarukassa olevat korotukset ovat ekonomistipohjalta suositeltavissa.
Jotta palkansaajien ostovoima ei heikentyisi, pitää Sundin mukaan sopimuskorotusten ensi vuodelle olla vähintään yli yhden prosentin.

– Prosentti on pohja, mistä arvioni mukaan aloitetaan neuvottelut. Kukin puristaa sen minkä saa ja mikä on alan tilanne, Sund sanoo.

Sundin arvio perustuu olettamukseen, että tämän viikon budjettiriihessä hallitus kompensoi veronkevennyksillä kilpailukykysopimuksen vaikutuksia ensi vuonna, mutta ei kokonaan.
Sundin laskelmien mukaan vajaan kahden prosentin tai yli sen menevät sopimuskorotukset vuositasolla alkaisivat puolestaan syödä Suomen talouden kilpailukykyä.

– Meidän hintakilpailukyky työvoimakustannuksilla laskettuna suhteessa Saksaan ja Ruotsiin alkaisi heikentyä, Sund sanoo.

Syksyn liittokierros on lämpenemässä nopeasti. Metsäteollisuuden ja Paperiliiton sopimus on katkolla syyskuun lopussa ja Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton, entisen Metalliliiton, sopimus on päättymässä puolestaan lokakuun lopussa.

On asia erikseen, kenen sopimus pullautetaan ensin valmiiksi, mutta joka tapauksessa paperi on yksi kierroksen päänavaajia. Aiempien kommenttien perusteella Metsäteollisuudessa on tällä kierrokselle runsaasti paineita saada aikaan isojakin tekstimuutoksia työehtosopimuksiin. Isot tekstimuutokset voivat näkyä myös palkankorotuksien tasossa. On ollut epäilyjä, kuinka paljon metsäteollisuuden mahdolliset isommat sopimuskorotukset siirtyisivät myös muiden alojen vaateisiin.

Sund sanoo omaavansa lapsenuskoa siihen, että laskutaito on lisääntynyt. Hän kuitenkin myöntää, että ongelmia voi tulla ”työmarkkinamatematiikan” myötä.

Lisää aiheesta

– Teksteillähän on kustannusvaikutus. Jos työnantaja saa jotakin työaikamääräyksiin, lisiin tai muuten tekstipuolelle, niihin kaikkiin liittyy hinta-arvio, se pitää nimelliskorotuksista vähentää, Sund sanoo.

Olli Kuivaniemi, STT

 

Takaisin

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE