Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Ay-johtajilta tyrmäys kiky-vedätykselle: ”Hölmöläisten hommaa”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (kuvassa) sanoo suoraan, ettei uutta kilpailukysopimusta tarvita.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti viikonloppuna ”hyvinvointisopimusta” ja tänään elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa suoraan uutta kilpailukykysopimusta.

– Emme tarvitse uutta kikyä. Nykyiset palkankorotukset eivät uhkaa Suomen kilpailukykyä, sillä palkat nousevat kilpailijamaissakin. Suurempi riski on, että suomalaisten ostovoima heikkenee, kotimarkkinat hyytyvät ja sitä kautta Suomen työllisyysaste laskee, Eloranta toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa ostovoiman ja työllisyyden turvaaminen vaativat palkankorotuksia sekä muita keinoja.

– Palkkainflaatio ei ole kenenkään etu. Tähän tilanteeseen sopisivat euromääräiset yleiskorotukset. Ne auttaisivat kaikkia, mutta suhteellisesti eniten pienituloisia ja kaventaisivat palkkaeroja. Lisäksi vuonna 2016 työnantajilta työntekijöille siirretty kaksi prosenttiyksikköä sosiaalivakuutusmaksuja pitää siirtää takaisin. Työnantajien on osallistuttava suomalaisten ostovoiman ja työllisyyden tukemiseen.

Eloranta muistuttaa, että mikäli työntekijöiden ostovoimaa kuritetaan työehtoja heikentämällä, sitä kalliimpia keinoja poliitikoille jää ostovoiman turvaamiseksi.

– Ostovoiman kurjistaminen yhtäältä ja tukeminen toisaalla olisi hölmöläisten hommaa. Ylipäätään työmarkkinoille ulkopuolelta operoidut tai pakottamalla tai yksipuolisesti sanelemalla saadut tulokset eivät ole olleet pitkäikäisiä. Ne ovat aiheuttaneet enemmän ongelmia kuin ratkaisseet niitä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola lähettää Twitterissä viestinsä myös Lintilälle.

– Tiedoksi, että STTK ei toista kertaa lähde kiky-vedätykseen. Tiedoksi vielä, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK halusi romuttaa vakautta ja ennakoivuutta Suomeen luoneen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän. Tässä on sitten tulos – valitettavasti, hän tviittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE