Talous

Ay-liike ei hyväksy pörssipösöjen jättiliksoja – ”Ei näy vaikuttavan sen paremmin kiky kuin lamakaan”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jarkko Eloranta.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jarkko Eloranta.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jarkko Eloranta.

Palkansaajajärjestöt eivät hyväksy pörssiyhtiöiden johtajien muita korkeampia palkankorotuksia sen paremmin kuin jättimäisiä miljoonakorvauksiaan.

– Eipä näihin näytä vaikuttavan sen paremmin kiky kuin firman tuloskaan, sanoo viimeiseltä lomapäivältään tavoitettu SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Muille kyllä saarnataan malttia, mutta itseä se ei koske, Eloranta paheksuu.

Usein kuulee puhuttavan, että suomalaiset yrityspomot karkaisivat ulkomaille, jos heidän palkitsemisensa ei olisi kilpailukykyistä.

Eloranta ei tähän usko.

– No enpä usko suomalaisten pörssijohtajien olevan niin kuumaa kamaa maailmalla, että heidät käsistä revittäisiin. Ja kyllä korvaajia piisaa. Heitä löytyy vaikka pätevistä naisista, joita pörssijohdossa on kovin vähän, Eloranta sanoo.

Eipä sieltä pöydän takaa sitä tulosta juurikaan tehdä

SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila puolestaan kiinnittää huomiota siiten, kuka sen firman tuloksen oikein tekeekään.

– Pörssiyhtiön johtajalla on kovin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, millainen tulos yrityksen toiminnasta muodostuu. Enemmän siihen vaikuttavat varsinaiset tekijät (duunarit) ja vielä enemmän ulkoiset tekijät, kuten valuuttakurssit, maailmanmarkkinat jne. Jos halutaan palkita tuloksentekijöitä, palkitaan sitten muutkin kuin firman ylin johto, Antila huomauttaa.

Myöskään STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ei hyväksy pörssijohdon palkitsemisia.

– Vuosia on peräänkuulutettu malttia, mutta missä se on näkynyt johtajien palkitsemisessa? Kyllä tässä on selkeä viesti liittokohtaisiin neuvottelupöytiin, Palola sanoo.

Jutun loppuun lisätty Antti Palolan kommentit.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat