Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Ay-liike testaa yleisen mielipiteen rajoja, kun hallitus jyrää heikennyksiä läpi

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Ensikommenteista päätellen moni yllättyi SAK:n liittojen ilmoittamien poliittisten lakkojen pituudesta, kun Teollisuusliitto ensimmäisenä kajautti kuuluville aikamääreen ”kaksi viikkoa” aamun tiedotustilaisuudessa.

Rane Aunimo

Demokraatti

Aiemmin julkisuudessa oli uutisoitu mahdollisista neljän päivän lakoista, joten voi olla, että ainakin hallituspuolueiden ja työnantajien puolella kahden viikon kuulutus oli aidosti järkytys.

Nykyisen työmarkkinakiistan aiemmat lakot olivat kestäneet pisimmilläänkin vain pari vuorokautta. Toisaalta tulevien lakkojen piirissä on suoraan noin 7 000 työntekijää, selvästi vähemmän kuin aiemmilla kerroilla.

Jos ja kun vienti ja tuonti kuitenkin pysähtyvät kahdeksi viikoksi, taloudellinen lasku on huomattava. Toisella puolella ovat ne heikennykset, joita hallitus ajaa työntekijöiden niskaan ay-liikkeen näkemyksistä piittaamatta.

Tähän eduskunnan tuella valtaa käyttävällä hallituksella on täysi demokraattinen oikeus, mutta kuinka viisasta se on seurauksista välittämättä, on kokonaan toinen kysymys.

Joka tapauksessa kyse on tässä vaiheessa jo ilmiselvästä arvovaltakamppailusta, josta hallitus ei tunne voivansa perääntyä millään tapaa. Niin paljon poliittista ja jopa propagandistista pääomaa se on niitannut kiinni uudistustensa jokaiseen nyanssiin, että mistään peruuttaminen tarkoittaisi ay-liikkeen tahtoon alistumista.

Näin ainakin hallitus näyttää tilanteen kokevan.

Lisää aiheesta

Viime kädessä ay-liikkeen voima perustuu yleisen mielipiteen hauikseen ja suoran jäsenistön taistelutahtoon.

SAK ja sen liitot ovat vastapuolella selkä seinää vasten ja toimivat täysin odotetulla ja loogisella tavalla.

Ei, kyse ei ole muutaman hyväpalkkaisen liittopomon tai ”ay-ruhtinaan” henkilökohtaisesta vallan- tai peräti kostonhimosta, kuten joissakin kommenteissa on maalailtu, vaan satojatuhansia työntekijöitä edustavien järjestöjen johdonmukaisesta vastauksesta esityksiin, jotka heikentävät niiden jäsenten asemaa.

Mitä liittojen tulisi tässä tilanteessa tehdä, ellei protestoida kaikin käytettävissä olevin laillisin keinoin?

Nostaa kädet pystyyn ja sanoa ”ei voi mitään, ei kannata yrittää”?

ORPON hallitus jyrää heikennyksiä läpi ja pakottaa ay-liikkeen testaamaan yleisen mielipiteen rajoja.

Kaikki kyselyt todistavat yksiselitteisesti sitä, että enemmistö suomalaisista vastustaa hallituksen työmarkkinaesityksiä, muun muassa lakko-oikeuden rajoittamista.

Ammattiliittojen näkökulmasta asetelma mutkistuu, kun kyselyt laajentuvat puoluegallupeihin, joissa heikennyksiä ajavat suuret hallituspuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ovat nousussa opposition pääpuolueen SDP:n kustannuksella.

Nämä kyselyt eivät luo hallitukselle painetta lieventää esityksiä tai tulla muutoin vastaan. Ei, vaikka työntekijäpuoli tuo kompromissiehdotuksia pöytään.

Tavallisen perheellisen ja kansalaisen arkeen osuvat joukkoliikenne ja varhaiskasvatus ovat nyt ilmoitettujen lakkojen ulkopuolella varmastikin tarkoituksella. Mahdolliset ongelmat bensan saatavuudessa voivat olla tietynlainen riski lakkoilijoille. Niin rakkaita ja tärkeitä peltikärryt käyttäjilleen ovat.

Viime kädessä ay-liikkeen voima perustuu yleisen mielipiteen hauikseen ja suoran jäsenistön taistelutahtoon.

Jos kansa ja rivijäsen tukevat vastalauseita eikä hallitus taivu senttiäkään, lakot jatkuvat vuorenvarmasti myös nyt ilmoitettujen työtaistelujen jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE