Politiikka

Ay-liikkeen sisältä vaatimus: Verodopingista kilpailukieltoon — ”Nythän on käytössä Norjan hiihtoliiton malli”

Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n työelämäasiantuntija Esko Vatanen sanoo, että suomalainen ja eurooppalainen verolainsäädäntö on niin tehoton, että se mahdollistaa lähes 100 prosentin vapaan verodopingin käytön yhteiskunnan varoin yksityisen liiketoiminnan voittojen maksimoinnissa.

”Kansainvälisten sijoitusyhtiöiden omistamat terveys- ja sosiaalipalvelualan yritykset voivat konsernin sisäisin laskutus- ja velkajärjestelyin hävittää voiton olemattomiin ja liiketoimintaa pyöritetään myös veroparatiisien kautta, jolloin verotettava tuotto saadaan kirjanpidollisesti näyttämään puhtaalta nollalta.”

Piilotettujen voittojen verot jäävät saamatta.

Vatanen kirjoittaa kolumnissaan, että viime aikoina alan yrittäjät ovat tulleet näyttävästi julkisuuteen esittämällä omia verojalanjälkiään ja kertomalla maksavansa kaikki veronsa Suomeen.

”On myös näytetty mittavia summia, kuinka paljon veroja on maksettu. Valitettavasti tämä on usein vain silmän lumetta. Totta kai yritykset maksavat arvonlisäveronsa ja suorittavat työntekijöittensä palkoista tuloveron ennakonpidätykset, mutta siihen se valitettavan usein jää. Piilotettujen voittojen verot jäävät saamatta. Ja piilotetut voitotkin maksetaan meidän veronmaksajien pussista.”

Verodopingista kiinni jäädessä tulisi kilpailukielto asettaa heti.

Vatanen esittää, että siirryttäessä sosiaali- ja terveyspalvelujen uuteen palvelutuotantomalliin tulisi suomalaista verotuskäytäntöä kehittää niin, että kuvatun kaltainen verodoping kielletään.

”Ja verodopingista kiinni jäädessä tulisi kilpailukielto asettaa heti. Nythän käytännössä on käytössä Norjan hiihtoliiton malli, jossa ei testejä suoriteta ja sattumalta kiinni jääneitäkään ei rangaista asiaan kuuluvalla tavalla.”

Vatasen mukaan eurooppalaisen lainsäädännön yhtenäistäminen on välttämätöntä jollain aiktaululla, jotta yrityksen kotimaalla ei voida vääristää kilpailua.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat