Ulkomaat
6.8.2020 06:49 ・ Päivitetty: 6.8.2020 06:49
Beirutin räjähdyksessä loukkaantunut suomalaisnainen: Otsastani puuttuu pala
Suomalainen YK-työntekijä sanoo loukkaantuneensa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistaina tapahtuneessa räjähdyksessä. Cecilia Pellosniemi kertoo Facebookissa saaneensa räjähdyksessä vamman päähänsä. Hän toipuu sairaalassa tiistai-iltana tehdyn leikkauksen jälkeen.
– Otsastani puuttuu pala, hän kirjoittaa Facebookissa.
Pellosniemi kertoo onnistuneensa pääsemään räjähdyksessä luhistuneesta rakennuksesta ulos ja kävelemään toiseen kaupunginosaan etsiessään apua. Hän antoi myös itselleen ensiapua.
”Tosi vaikea ajatella itseään”.
Pellosniemi sanoo olleensa vain muutaman sadan metrin päässä räjähdyksestä.
– Olin juuri mennyt suihkuun, kello oli ehkä puoli kuusi. Kuulin yhden räjähdyksen. Kriisinhallintakoulutusten myötä tiesin, että pitää heti reagoida ja yritin lähteä rakennuksesta ulos, koska se on ensimmäinen sääntö, Pellosniemi kertoi Ylelle puhelimitse sairaalasta.
Hoitoon hakeutuminen oli haastavaa, sillä useassa sairaalassa ei pystytty ottamaan enempää potilaita vastaan. Pellosniemi löysi kuitenkin vihdoin sairaalan, jossa hänelle laitettiin tikit.
Pellosniemi on huolissaan Libanonin tilanteesta.
– Tosi vaikeaa ajatella itseään, kun olen kuitenkin tästä selvinnyt ja työskentelen kriisinhallinnan parissa. On vaikeaa miettiä seurauksia omalle elämälle, kun voin lähteä Suomeen milloin haluan ja jatkaa elämää, hän kertoi Ylelle.
Tammikuussa Beirutiin muuttanut Pellosniemi työskentelee YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenissa Syyrian poliittisen prosessin parissa.
Suurin osa suomalaisista tavoitettu.
Valtaosa suomalaisista, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen Libanoniin, on tavoitettu räjähdyksen jälkeen. Ilmoituksia on tehty yhteensä 40, joista 12:ssa yksilöidään henkilön olevan Beirutissa.
Tiina Tähtinen ulkoministeriön viestinnästä sanoo, että tiedossa on vain yksi loukkaantunut suomalainen, mutta nimeä hän ei vahvista.
Libanonissa on ulkoministeriön mukaan myös noin 200 YK:n Unifil-operaation suomalaista rauhanturvaajaa. Heidän joukossaan ei ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ole loukkaantuneita.
Tulli pyysi ammoniumnitraatin poistamista toistuvasti.
Beirutissa on aloitettu alustava tutkinta siitä, miksi kaupungin satamassa säilytettiin vuosikausia tonnikaupalla räjähdysherkkää ammoniumnitraattia, joka lopulta räjähti. Osa sataman viranomaisista on pantu kotiarestiin.
Beirutin keskustan lähes täydellisesti tuhonnut räjähdys oli valtava. Yleisradioyhtiö BBC:n haastattelemien Sheffieldin yliopiston asiantuntijoiden mukaan räjähdys oli kooltaan noin kymmenesosa Hiroshiman atomipommista ja ”eittämättä yksi suurimmista räjähdyksistä, jonka takana ei ole ydinmateriaali”.
Sataman tulliviranomaisten johtajan Badri Daherin mukaan tulli oli toistuvasti pyytänyt, että ammoniumnitraatti vietäisiin pois satamasta.
– Jätän asiantuntijoiden selvitettäväksi sen, miksei näin tapahtunut, Daher sanoi.
Ammoniumnitraatti on peräisin Moldovan lipun alla purjehtineesta ja venäläissomisteisesta Rhosus-aluksesta. Alus oli vuonna 2013 matkalla Georgiasta Mosambikiin, kun se sai teknisen vian ja joutui poikkeamaan Beirutin satamaan.
Beirutissa Rhosus tutkittiin, eikä se saanut enää lupaa jatkaa matkaansa. Laivaa uhkasi useita oikeusjuttuja, minkä seurauksensa sen omistajat hylkäsivät aluksen Beirutin satamaan, kertoi BBC viitaten Shiparrested.com-verkkosivustoon, joka listaa laivoihin kohdistuvia oikeusjuttuja.
Ammoniumnitraatti oli ensin laivassa, mistä se siirrettiin aikanaan varastoon. Sataman johtajan Hassan Koraytemin mukaan satamaviranomaiset olivat selvillä siitä, että aine on vaarallista, mutta heille ei ollut kerrottu, että se voisi aiheuttaa katastrofin.
Uhrimäärän uskotaan nousevan.
Beirutin tiistaisen räjähdyksen uhrimäärä oli torstaina noussut 135:een. Raivaustyöt kestävät kuitenkin vielä pitkään, joten uhreja todennäköisesti löytyy lisää, sillä kymmenittäin ihmisiä on kateissa.
Paikalliset viranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä ja aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita.
Myös Ranskassa on aloitettu tutkinta räjähdyksestä. Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että räjähdyksessä haavoittui tämän hetken tietojen mukaan yli 20 Ranskan kansalaista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.