Nyheter

Bergs vädjan till regeringen: Det finns ingen anledning att förlänga vårdarnas arbetsskyldighet

Kari Hulkko
Kim Berg hoppas att regeringen slopar arbetsskyldigheten för vårdpersonal från och med juli.

Riksdagsledamot Kim Berg (SDP) vädjar till regeringen att inte förlänga vårdarnas arbetsskyldighet efter utgången av juni. Enligt den epidemiologiska lägesbilden är kapaciteten inom vården nu tillräcklig.

ABL

 

Arbetsskyldigheten för läkare och vårdare utgör en del av beredskapslagen, vars fortsatta tillämpning behandlas av regeringen på måndagen. Målet med undantagsåtgärderna har varit att skydda befolkningen, trygga grundläggande och mänskliga rättigheter samt säkerställa en tillräcklig kapacitet inom vården. Enligt riksdagsledamot Berg finns det ändå orsak att lätta på åtgärderna från och med juli.

 

-På basis av den epidemiologiska lägesbilden ser det ut som om sjukdomsläget och i synnerhet kapaciteten inom social- och hälsovården samt intensivvården är tillräcklig för att inte längre efter 30.6 nödvändigtvis förutsätta understöd av de åtgärder som vidtagits med stöd av tillämpningen av beredskapslagen. Innan några beslut fattas är det dock ännu nödvändigt att följa med konsekvenserna av upphävandet av begränsningarna och säkerställa beslutsunderlaget i ärendet, betonar Berg.

 

Han påpekar att regeringen, utifrån den epidemiologiska lägesbilden och med stöd av sin hybridstrategi, har konstaterat att det trots ett fortsatt hot om smittospridning nu finns en tillräcklig kapacitet inom vården. De åtgärder som vidtagits med stöd av beredskapslagen är därmed inte längre nödvändiga. Enligt grundlagen kan undantagsbefogenheter utövas endast på sådana sätt som är nödvändiga för att uppnå lagens syfte.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE