Opinion

Blir det Biden som vinner över Trump i november?

Foto: Pixabay
Coronavirusets framfart kan eventuellt gynna Demokraterna i höstens presidentval, där Joe Biden allt mer framstår som partiets kandidat.

Efter den senaste tidens olika primärval  i USA har läget klarnat så att det framstår som allt mera sannolikt att den före detta vicepresidenten Joe Biden blir demokraternas utmanare till presidentposten i USA den 3 november. Bara Vermont-senatorn Bernie Sanders är ännu kvar i racet men Bidens överläge är nu så stort att hans chanser är små att vinna över Biden.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

Men ännu för några månader sedan kryllade det av demokratiska kandidater som ville utmana Donald Trump. Och favoriten Biden förlorade stort i de första primärvalen och sågs som en looser utan chans mot Bernie Sanders och flera andra demokrater. Men sedan kom primärvalet i sydstaten South Carolina och då vände allt för Biden. Avgörande var att han där fick stöd av de viktiga afroamerikanska ledarna och väljarna.

 

Efter storsegern i supertisdagsvalet 3 mars i flera viktiga delstater, som Texas med flera, drog flera tidigare konkurrenter sig ur och gav i stället Biden sitt stöd, bland annat Amy Klobuchar och Pete Buttigieg. Även senator Elizabeth Warren har dragit sig ur racet och sedan dess har Biden ytterligare stärkt sin ställning i bland annat viktiga Michigan.

 

Nu står striden i demokraterna mellan veteranerna Joe Biden, 77, och Bernie Sanders 78 år.  Och den lär sannolikt Biden vinna till slut. Sedan väntar i höst  den stora striden mot president Trump, 73 år. Sanders har stöd av unga välutbildade medan Bidens starkaste stöd finns bland äldre och afroamerikanska väljare. Bidens främsta kort är att han kan attrahera mittväljare och så även en del republikanska väljare trötta på Trumps svajiga styre. Bernie Sanders anhängare är färre men desto mer entusiastiska. Han står helt enkelt för långt till vänster för att vara valbar på nationell nivå, visar nationella gallupar.

 

Många tror dock att Trump i kraft av en urstark amerikansk ekonomi – före raset nu under coronan – är svår att besegra. Men alla delar alls icke den synen. Ryska trollfabriker och andra intressen kommer sannolikt, som de gjorde mot Hilary för fyra år sedan, att under ytan jobba för Trump. När Sanders förlorar mot Biden blir det dock helt avgörande i höstens stora val om Sanders då kan förmå sig och sina väljare att ge Biden ett kraftfullt stöd. Så var inte fallet för Hillary för fyra år sedan vilket sannolikt avgjorde valet till Trumps fördel. Nu borde dock Sanders och hans unga stödtrupper ha lärt sig läxan och insett vad Trump kan ställa till med. Med Biden som demokraternas kandidat kan nog demokraterna också ha goda chanser att ta tillbaka makten i den viktiga senaten.

 

”Coronaviruset visar åter hur djupa revor som finns i det amerikanska (o)trygghetssystemet”

 

Det stora börsfallet och risken att stora delar av amerikansk produktion kan komma att stängas ner i spåren av coronavirusets effekter, i kombination med Trumps egna lögner om coronan och oförmåga att bekämpa den på hemmaplan har också det stärkt Bidens position och trovärdighet. Som amerikanska medier påmint om har man under Trumps styre också kraftigt skurit ned resurserna för smittskyddsmyndigheten CDC och beredskapen att kunna skydda folket.

 

Trump förnekade länge hotet från coronaviruset och påstod till och med att det bara var ett påhitt av demokraterna. Och när det sedan är så i  USA att hela 28 miljoner, nära var tionde amerikan, saknar sjukvårdsförsäkring så kan det kosta många tusen dollar i utgift om man blir sjuk i coronan eller annat. Och därmed många, många oönskade och kostsamma patienter för de sjukhus som tar emot akutfall. Risken är uppenbar att massor av sjuka inte får vård utan smittar alla de möter. Och det särskilt inom servicesektorn i USA där gruppen oförsäkrade är störst och de av ekonomiska skäl inte kan stanna hemma från jobbet ens vid sjukdom. Och alla dessa sjuka på jobbet och i bussar och tunnelbanor kan i sin tur smitta många, många andra. Coronaviruset visar åter hur djupa revor som finns i det amerikanska (o)trygghetssystemet. Och som demokraterna vill få förbättrat mot republikanernas motstånd.

 

Trumps trumfkort ekonomin och den goda börskursutvecklingen skakar nu under trycket av coronans framfart. Och utan det triumfkortet försvåras Trumps omval kraftigt inför valet den 3 november. Samtidigt som oddsen ökar för att Biden och demokraterna ska kunna ta över makten i Vita huset och kanske även så i viktiga senaten i kongressen. Utsikterna för detta har bara den senaste tiden ökat högst påtagligt. Men någon vacker och ren kamp kommer det inte att bli, särskilt om Trump känner att initiativet är på väg att glida honom ur händerna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE