Ulkomaat
10.10.2018 16:59 ・ Päivitetty: 10.10.2018 16:59
Brexit-sopimuksesta jo 80-85 % paketissa: jäljellä vaikeat kysymykset muun muassa Irlannin rajasta
Valtaosa Britannian erosopimuksesta, tarkalleen 80–85 prosenttia, on neuvoteltu valmiiksi tähän mennessä. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier valotti neuvotteluiden loppumetrejä keskiviikkona Brysselissä ja selaili samalla alleviivausten värittämää erosopimusta.
Sopimusluonnoksessa on 168 artiklaa ja pöytäkirjat Gibraltarista, Kyproksesta ja Irlannista.
Viimeisiksi ovat hänen mukaansa jääneet vaikeat kysymykset Irlannin rajasta ja muun muassa siitä, miten erosopimusta hallinnoidaan.
Kuluva viikko on kriittinen neuvotteluille, koska EU-johtajat arvioivat etenemistä ensi viikolla huippukokouksessa.
EU:lla on jo esitys, jolla Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja pidettäisiin avoimena, kuten molemmat puolet toivovat. Alueelle ei siis saa tulla tarkastuksia tai fyysisiä esteitä.
Tarkastukset on kuitenkin tehtävä jossakin, koska Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton. Katseet kohdistuvat siksi Irlanninmerelle eli Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin ja muun saarivaltion väliin.
Kuljetukset ilmoitettaisiin etukäteen verkossa
Pohjois-Irlannin DUP-puolue pitää tiukasti kiinni vaatimuksestaan, ettei Pohjois-Irlanti saa brexitin vuoksi erkaantua Britanniasta. Barnierin mukaan EU kunnioittaa Britannian yhtenäisyyttä.
Lähtökohtana Barnierin mukaan on, että Britanniasta lähtevät kuljetukset ilmoitettaisiin verkossa ennen laivausta Pohjois-Irlantiin. Ainoa systemaattinen tarkastus olisi viivakoodien skannaus, mikä tehtäisiin joko aluksessa tai satamassa.
Teollisuustuotteiden tarkastukset voitaisiin tehdä esimerkiksi yritysten toimipaikoissa. Eläinten tai eläinperäisten tuotteiden tarkastukset tehtäisiin satamissa.
– Sekä Britannia että EU sulkevat pois fyysisen rajan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Sen takia se, mikä saapuu Pohjois-Irlantiin, saapuu meidän sisämarkkinoillemme, Barnier sanoi ja varoitti kasvavasta byrokratiasta.
Erosopimuksen kanssa rinnatusten Britannia ja EU neuvottelevat tulevan suhteen puitteista.
STT–ANNIINA LUOTONEN
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.