Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannia antoi ehdotuksensa EU:lle, Johnson penää kompromissia – Ensireaktio Irlannista: “Uutiset eivät ole hyviä”

Britannia on antanut EU:lle ehdotuksen, jolla se toivoo välttävänsä hallitsemattoman eron Euroopan unionista lokakuun lopussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pääministeri Boris Johnson penää kompromissia komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille lähettämässään kirjeessä. Kirjeessä Johnson kertoo pääpiirteissään, miten hänen mielestään kovan rajan syntyminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille viimekädessä estettäisiin.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin samoja sisämarkkinoiden sääntöjä kuin EU:ssa. Esimerkiksi maataloustuotteita ei tarvitsisi näin tarkistaa Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla.

Toisaalta Pohjois-Irlanti säilyisi samassa tullialueessa Britannian kanssa. Näin koko Britannia jättäisi EU:n tulliliiton siirtymäkauden jälkeen ja saisi kauppapolitiikan takaisin omiin käsiinsä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi EU-maiden arvioivan tarkasti Britannialta saatavia ehdotuksia.

– En voi sanoa ehdotuksista vielä mitään — Olemme sopineet, että arvioimme niitä ensin toistemme kanssa. On tärkeää, että me 27 maata pysymme yhdessä, Merkel sanoi AFP:n mukaan.

Irlannin varapääministeri Simon Coveney arvioi ensitietojen perusteella, että “uutiset eivät ole hyviä”. Hän ei ollut vielä nähnyt tarkkoja ehdotuksia.

Lisää aiheesta

Yksityiskohtainen ehdotus oli tarkoitus toimittaa komissioon vielä tänään.

“Ero joka tapauksessa lokakuun lopussa.”

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille muodostuisi Britannian ehdotuksessa siis tulliraja. Jotta fyysisiä tarkastuspisteitä ei tarvittaisi, Britannia esittää, että tulli-ilmoitukset tehtäisiin sähköisesti ja tarkastukset muualla kuin rajalla.

Keskiviikkona annettu ehdotus on Britannian vaihtoehto kiistanalaiselle Irlannin vararatkaisulle (backstop), joka olisi viimekädessä jättänyt Britannian likeiseen suhteeseen EU:n kanssa. Erosopimusta ei ole hyväksytty Britannian parlamentissa pitkälti juuri kyseisen kohdan takia.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan maa jättää Euroopan unionin lokakuun viimeisenä päivänä, tapahtui mitä tahansa.

Konservatiivipuolueen kokouksessa puhunut Johnson kuvaili Britannian ehdotuksen EU:lle olevan rakentava ja kohtuullinen. Britannia kunnioittaa hänen mukaansa pitkänperjantain rauhansopimusta, eikä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle tai sen lähelle missään tapauksessa tule tarkastuksia.

Jos EU ei hyväksy ehdotusta, vaihtoehtona on hänen mukaansa ero ilman sopimusta.

Tuppurainen: “Haluan pitää toivoa yllä.”

Britannialla on vain joitakin päiviä aikaa hakea ratkaisua EU:n kanssa, koska EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen 17.–18. lokakuuta. Sitä ennen jäsenmaissa tarvitaan aikaa erosopimuksen pureskeluun.

Komissiosta kerrottiin aiemmin tänään, että neuvotteluja käyvä komissio tutkii esityksen sen saatuaan. Esitystä arvioidaan EU:n edellytysten kautta.

EU vaatii, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille ei saa tulla näkyviä rajaesteitä eivätkä EU:n sisämarkkinat saa vaarantua.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) uskoo, että Britannian hallituksella on aitoa ja vakavaa pyrkimystä saada aikaan sopimuksellinen ero Euroopan unionista. Eduskunnassa STT:lle asiaa kommentoinut Tuppurainen sanoi, että nyt pitää tehdä kaikki, jotta ero tapahtuu sopimuksen kautta.

Tuppurainen uskoo yhä siihen, että sopimus voidaan saada.

– Haluan pitää toivoa yllä, mutta on kuitenkin pidettävä mielessä se, että (Boris) Johnsonin hallitus tuntuu olevan hyvin määrätietoinen sen suhteen, että Britannia joka tapauksessa jättää unionin lokakuun loppuun mennessä. Se on otettava nyt annettuna, hän sanoo.

STT–Anniina Luotonen, Viivi Salminen

Uutista päivitetty klo 18.36.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE