Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannian hallitus peruu aikeensa ottaa käyttöön täydet rajatarkastukset EU-tuotteille

Britannian hallitus on mediatietojen mukaan luopunut suunnitelmastaan ottaa käyttöön täydet rajatarkastukset EU:n alueelta tuleville tuotteille ensi vuoden alusta.

Asiasta uutisoivat brittisyntyinen talouslehti Financial Times sekä maan yleisradioyhtiö BBC omien lähteidensä pohjalta. FT:n mukaan taustalla on yritysmaailman kohdistama paine maan ministereihin.

EU-edunvalvonnan johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) näkee päätöksen osoituksena elinkeinoelämän huolesta, ettei maan hallitus ole kuullut sen ääntä.

– Hallituksella on ollut ikään kuin ideologinen näkemys, että brexit pitää saada hoidettua mahdollisimman nopeasti, jolloin taloudelliset näkemykset ovat jääneet ehkä hieman toissijaisiksi, Ylikarjula sanoo STT:lle.

Korona heikentänyt varautumiskykyä entisestään

Britannia erosi Euroopan unionista pitkän poliittisen prosessin päätteeksi tammikuun lopussa. Osapuolten neuvottelut alueiden tulevista suhteista ovat sujuneet kankeasti. Siirtymäkausi vanhoilla järjestelyillä kestää tämän vuoden loppuun.

– Elinkeinoelämä oli EU-jäsenyyden jatkamisen puolella ja jatkuvasti korostanut, että sopimus Britannian ja EU:n tulevista suhteista pitäisi saada aikaiseksi mahdollisimman nopeasti, Ylikarjula sanoo.

Hänen mukaansa koronakriisi on heikentänyt entisestään Britannian yritysten mahdollisuuksia varautua EU-eron taloudellisiin vaikutuksiin. Myös brittimedioiden mukaan yritysten huolena on, että rajatarkastukset syventäisivät koronavirusrajoitusten ja viruksen leviämisen aiheuttamaa kaaosta ja taloudellista epävarmuutta.

Ylikarjula kuvailee rajamuodollisuuksia merkittäväksi kokonaisuudeksi alueiden välisessä kaupassa. Kuljetettavien tuotteiden, kuten elintarvikkeiden ja varaosien, tulee täyttää esimerkiksi alueilla voimassa olevat turvallisuusmääräykset.

Financial Timesin mukaan maan on nyt tarkoitus kertoa vaihtoehtoisesta järjestelmästä EU:sta tuleville tuotteille.

– Tunnistamme koronaviruksen vaikutuksen Britannian yrityksiin, hallinnon edustaja sanoi lehden mukaan.

Neuvotteluiden lähtökohdat poikkeukselliset

Viime kuukausina EU:n ja Britannian välillä käydyissä neuvotteluissa alueiden tulevista suhteista ei ole saavutettu juurikaan edistystä.

Neuvottelujen suuria kompastuskiviä ovat olleet muun muassa tasapuolisten kilpailuolosuhteiden takaaminen sekä kalastus. EK:n Ylikarjulan mukaan kauppaneuvottelut ovat aina vaikeita ja pitkiä, mutta nyt oman lisänsä asiaan tuo se, että aikaa on vähän.

– Erityispiirteenä nyt lähdetään tilanteesta, jossa kaupankäynti on hyvin sujuvaa ja mennään tilanteeseen, jossa kaupankäyntiin tulee esteitä. Tavallisesti kauppasopimuksissa kaikilla on saatavaa, kun kaupankäyntiä sujuvoitetaan. Nyt mennään toiseen suuntaan, Ylikarjula sanoo.

EU:n näkökulmasta tasapuolisen kilpailuympäristön säilyttäminen vaatii Britannian sitoutumista tiettyihin EU-sääntöihin. Britannialle tällainen sitoumus ei käy, vaan maa haluaisi karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn.

Ylikarjulan mukaan neuvotteluissa on nähty syyttelyä molemmin puolin. Tahojen välisten neuvottelujen tilaa on määrä tarkastella huipputapaamisessa maanantaina.

Britannian hallituksen tuoreista suunnitelmista kertoi Suomessa aiemmin Yle.
STT–Ilkka Hemmilä, Milja Rämö

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE