Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

21.10.2022 16:09 ・ Päivitetty: 21.10.2022 16:09

Britannian pääministerikisa käynnistyi – tyly kuitti professorilta Johnsonin paluusta: ”Se olisi vain viimeinen vitsi”

AFP / LEHTIKUVA / OLI SCARFF

Britanniassa on käynnissä kiivastahtinen kisa pääministerin paikasta konservatiivipoliitikkojen välillä. Pääministeri Liz Truss ilmoitti torstaina erostaan oltuaan vallassa vain kuutisen viikkoa, ja viikonlopun aikana saataneen lisätietoa siitä, kuka on vahvimmilla hänen seuraajakseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ensimmäisenä kisaan ilmoittautui perjantaina parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt (kuvassa). Hän sanoi Twitterissä lähtevänsä puolueen johtajan ja pääministerin kisaan yhdistääkseen maan, täyttääkseen lupaukset ja voittaakseen seuraavat parlamenttivaalit.

Konservatiivipuolue järjestää kisan puoluejohtajan ja pääministerin paikasta tavallista tiukemmalla aikataululla. Trussin valinta heinäkuussa erostaan ilmoittaneen Boris Johnsonin seuraajaksi kesti lähes kaksi kuukautta, mutta nyt prosessi aiotaan viedä läpi noin viikossa tai jopa nopeammin.

Trussin seuraajaehdokkaiden on ilmoittauduttava viimeistään maanantaina Suomen aikaa kello 16:een mennessä. Ehdokkaalla on oltava vähintään 100 kansanedustajan tuki. Parlamentin alahuoneessa on 357 konservatiivia, joten kisaan mahtuu enintään kolme ehdokasta.

Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, puolue järjestää sähköisen jäsenäänestyksen. Trussin seuraaja on selvillä viimeistään ensi perjantaina.

Selkeää ykkössuosikkia ei ole ollut, joten kansanedustajien tuesta on tiedossa kovaa vääntöä.

VAHVANA ehdokkaana on pidetty entistä valtiovarainministeriä Rishi Sunakia, joka hävisi puheenjohtajuuden Trussille puolueen jäsenäänestyksessä syyskuun alussa. Sunak varoitti jo tuossa kampanjassa Trussin talouslupausten tuhoisista seurauksista. Trussin syyskuinen ilmoitus velalla rahoitettavista mittavista veronalennuksista aiheutti markkinoilla kaaoksen, joka pakotti hänet perääntymään suunnitelmistaan ja johti lopulta hänen eroonsa.

Sunak ei ole vielä ilmoittanut ehdokkuudestaan, kuten ei myöskään jokerikorttina pidetty edellinen pääministeri Boris Johnson. Johnson jätti pääministerin paikan syyskuun alussa alhaisilla suosiolukemilla, mutta hänellä on edelleen kannatusta puolueen sisällä.

Esimerkiksi Britannian puolustusministeri Ben Wallace ilmoitti perjantaina, että on kallistumassa tukemaan Johnsonin paluuta Britannian pääministeriksi. Samalla pääministeriehdokkaaksi itsekin spekuloitu Wallace ilmoitti, että ei itse aio tavoitella paikkaa.

Wallacen mukaan ex-pääministeri Johnsonilla on kuitenkin edelleen ”kysymyksiä vastattavana”.

Oikealle kallellaan olevat lehdet Daily Express, Daily Telegraph ja Sun nostivat perjantain numeroissaan vahvasti esille Johnsonin paluumahdollisuuden. Johnsonin paluu tuskin kuitenkaan saisi kansan keskuudessa suurta suosiota.

-  Se olisi vain viimeinen vitsi, jonka konservatiivipuolue kertoisi tälle maalle. Eikä tätä maata naurattaisi, politiikan professori Tim Bale Lontoon Queen Mary -yliopistosta sanoi.

MYÖS TUORE valtiovarainministeri Jeremy Hunt on esiintynyt spekulaatioissa, mutta hän on jo sanonut, ettei asetu ehdolle. Mahdollisena ehdokkaana on pidetty myös keskiviikkona eronnutta sisäministeri Suella Bravermania.

Konservatiivikansanedustaja ja entinen ministeri Tim Loughton kehotti BBC:n haastattelussa ”neljää suurta” eli Sunakia, Mordauntia, Huntia ja Wallacea sopimaan yhteisestä ehdokkaasta, jotta puolue välttää riitaisan kisan ja pääsee ulos nykyisestä kaaoksesta.

Loughtonin mukaan puolueen eri siipien pitäisi vakavassa taloustilanteessa laittaa egonsa sivuun ja tehdä yhteistyötä.

Osa konservatiiviedustajista on jo ilmaissut tukensa joko Johnsonille, Sunakille tai Mordauntille.

Opposition työväenpuolue puolestaan vaatii uusien vaalien pitämistä. Työväenpuolueella on ylivoimainen gallupjohto, joten uudet vaalit merkitsisivät todennäköisesti vallanvaihtoa.

-  Tämä ei ole vain konservatiivien johdon sisäistä saippuaoopperaa — se tekee valtavaa vahinkoa maamme maineelle ja ihmisten toimeentulolle, työväenpuolueen johtaja Keir Starmer sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU