Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannian puolustusministeri kehottaa lähettämään pitkänkantaman ohjuksia Ukrainaan

LEHTIKUVA / AFP / BENJAMIN CREMEL

Britannian puolustusministeri Grant Shapps kehotti sunnuntaina Saksaa ja muita liittolaisia lähettämään pitkänkantaman ohjuksia Ukrainaan, kertoo Kyiv Independent.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on useaan otteeseen torpannut saksalaisten Taurus-ohjusten lähettämistä Ukrainaan. Scholzin pelkona on ollut jo lokakuussa Bild-lehden lähteiden mukaan, että jos ohjuksia lähetettäisiin Ukrainaan, Saksasta tulisi sodan osapuoli.

Ukraina on toisaalta saanut muun muassa britannialaisia ja yhdysvaltalaisia pitkänkantaman ohjuksia. Taurus-ohjusten kantama olisi kuitenkin näitä suurempi.

Britti- ja yhdysvaltalaisohjusten kantomatka on nimittäin noin 300 kilometriä, kun taas Taurusten kantomatka on yli 500 kilometriä. Saksalaisohjusten avulla ukrainalaiset voisivat siis esimerkiksi iskeä syvemmälle venäläisten selustaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kertoi Kyiv Independentin mukaan iltapuheessaan, että ukrainalaisjoukot ovat saavuttaneet parempia asemia Harkovan alueella. Venäjä aloitti uuden hyökkäysoperaation alueella toukokuun puolivälin tietämillä ja ovat ukrainalaisten mukaan edenneet paikoin noin kymmenen kilometriä.

UKRAINAN mukaan se on onnistunut ampumaan alas 29 Venäjän lennokkia maan länsi-, keski- ja eteläosissa viime yönä.

Etelässä Mykolajivin alueen kuvernöörin mukaan yhdestä tuhotusta lennokista pudonneet romut aiheuttivat palohaavoja naiselle osuttuaan asuintaloon.

Ukrainan ilmavoimien mukaan sen ilmapuolustusjärjestelmät tuhosivat iranilaisvalmisteisia lennokkeja Keski-Ukrainassa Poltavan alueella, eteläisen Odessan alueella sekä Lvivin alueella lännessä.

Ukrainan mukaan Venäjä ampui myös ballistisen ohjuksen Harkovan alueelle, jossa Venäjän joukot ovat jatkaneet laajaa äskettäin aloittamaansa hyökkäystä.

Venäjän ilmaiskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin ovat pakottaneet sähköntarjoajia katkaisemaan sähköjä.

Ukrainan energiaministeriö varoitti tänään uusista, ennalta ilmoitetuista sähkökatkoksista ja sanoi Ukrainan joutuneen tuomaan sähköä Romaniasta, Slovakiasta ja Puolasta.

Ilmo Ilkka/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE