Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

17.1.2024 17:32 ・ Päivitetty: 17.1.2024 17:32

Brittiparlamentin määrä äänestää laista, joka sallisi turvapaikanhakijoiden lähettämisen Ruandaan

AFP / LEHTIKUVA / DANIEL LEAL
Britannian pääministeri Rishi Sunak.

Britannian parlamentin alahuoneen oli keskiviikkoiltana määrä äänestää niin sanotusta Ruanda-laista. Yksinkertaisuudessaan lakipaketti sallisi turvapaikanhakijoiden lähettämisen Ruandaan odottamaan päätöstä turvapaikasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

He kuitenkin saisivat jäädä vain Ruandaan myönteisen päätöksen jälkeen, eivät Britanniaan.

Pääministeri Rishi Sunak tuskin aikoo muovata äänestyksestä minkäänlaista luottamusäänestystä hallintoaan kohtaan. Sunak on kuitenkin jo kohdannut pienimuotoista kapinaa omissa riveissään, kun kaksi konservatiivipuolueen varapuheenjohtajaa erosi vastalauseena myöhään tiistaina.

Lee Andersonin ja Brendan Clarke-Smithin mielestä Ruanda-lakipaketista ei tullut heidän tukemiensa muutosehdotustenkaan myötä riittävän ankara. Kaksikko erosi sen jälkeen, kun he olivat yhdessä 60 muun puoluekollegansa kanssa ehdottaneet kiristyksiä lakiin siinä onnistumatta.

Kapinalliset tarvitsisivat vain 29 ääntä, jotta lakipaketti kaatuisi alahuoneen käsittelyssä.

OPPOSITIOSSA olevan työväenpuolueen mukaan Andersonin ja Clarke-Smithin erot osoittavat, että jopa konservatiivipuolueen korkeassa asemassa olevat päättäjät eivät usko puolueensa menestymismahdollisuuksiin.

-  Rishi Sunak on liian heikko johtamaan puoluettaan ja liian heikko johtamaan maata, sanoi työväenpuolueen kampanjakoordinaattori Pat McFadden Guardianille.

Jos Sunak kärsisi selkeän tappion äänestyksessä ja hänen johtajuuttaan ryhdyttäisiin tosissaan epäilemään, voisi hän teoriassa julistaa parlamenttivaalit melko pikaisella aikataululla eroamisen sijaan. Konservatiiveille on kuitenkin useiden gallupien ja tuoreen mielipidekyselyn mukaan povattu erittäin pahaa tappiota, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Alahuoneen jäsenet väittelivät lakipaketista tiistaina useiden tuntien ajan ja äänestivät lukuisista muutosehdotuksista lakipakettiin. Oikeistosiipeä edustavat konservatiivipuolueen jäsenet halusivat muun muassa, että lakiehdotukseen olisi kirjattu merkintä siitä, ettei kansainvälisiä sopimuksia tai Britannian omia lakeja olisi käytetty estämään tai viivästyttämään ihmisen lähettämistä Ruandaan.

Lain päätarkoituksena on mahdollistaa se, että Britanniaan saapuvat turvapaikanhakijat voitaisiin lähettää Ruandaan. Tarkoituksena on hallituksen mukaan luoda pelotekeino ja täten vähentää turvapaikanhakijoiden määrää maassa.

Britannia oli jo joulukuun alkuun mennessä maksanut Oxfordin yliopiston alaisen Migration Observatoryn mukaan 240 miljoonaa puntaa (noin 279 miljoonaa euroa) Ruandalle. Yhtään turvapaikanhakijaa ei kuitenkaan ole tähän mennessä lähetetty Ruandaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU