Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Budjettineuvottelujen venyminen huomiselle näyttää jo varmalta – Hoskonen kävi ryhmäpuheenjohtaja Kurvisen pakeilla iltapäivästä

Hallitusviisikko on yhä koolla Säätytalolla. Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen (vasemmalla) kävi tänään viisikon vieraana.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eli viisikko täydennettynä valtiovarainministeri Matti Vanhasella (kesk.) jatkavat yhä budjettineuvotteluja Helsingissä Säätytalolla.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallituslähteistä kerrottiin kello 15:n jälkeen Demokraatille, että tällä hetkellä pidetään jo käytännössä varmana, että budjettiesitys valmistuu vasta huomenna. Jo asioiden tekninen tarkistaminen vie niin kauan aikaa, ettei tänään vielä saada valmista. Muun muassa valtiovarainministeriöllä täytyy suorittaa tiettyjä laskelmia.

Epäselvää on sekin, ehditäänkö muita kuin paikalla jo olevia viisikon ministereitä ja valtiovarainministeri Matti Vanhasta (kesk.), kutsua neuvotteluihin mukaan tämän päivän aikana. Ministerit ovat kuitenkin koko ajan saapumisvalmiudessa Säätytalolle tunnin varoitusajalla.

Työllisyystoimien valmistelussa on edistytty ilmeisen hyvin. Näyttää siltä, että 30 000 päätösperäistä työpaikkaa tai näkymä siitä valtiovarainministerin varmentamin luvuin ollaan saamassa valmiiksi.

Useammat tiedotusvälineet ovat ennakoineet, että eläkeputkesta päättäminen siirretään työmarkkinapöytään. Demokraatin tietojen mukaan kyse on käytännössä laajasta toimeksiannosta ikääntyneiden työllistämiseksi. Eläkeputki olisi siis yksi palikka työmarkkinajärjestöjen harkinnassa.

Hallitus pohtii myös muun muassa EU:n elpymisvarojen kohdentamista ja sitä, onko hallituksen niin kutsutun kakkoskorin tulevaisuusinvestoinneista joitakin korvattavissa elpymisrahastosta tulevilla rahoilla.

Helsingin Sanomat on uutisoinut,  että turpeen verotus nousisi aluksi nykyisestä kolmesta eurosta megawattitunnilta kuuteen euroon megawattitunnilta. Lehden mukaan vihreät olisi myöntymässä turveveroa koskevaan kompromissiin. Energiaverouudistus on iso kokonaisuus, jossa hallituksen on ratkaistava monta yksityiskohtaa.

HS:n mukaan hallituksessa riihessä on ollut turpeen osalta esillä “lattiahintamekanismi”.  Se olisi järjestelmä, joka heikentäisi turpeen tuotannon kannattavuutta, vaikka päästöoikeuksien hinta ei nousisikaan tarpeeksi. Käytännössä siis hallitus sitoutuisi nostamaan turpeen verotusta, jos päästöoikeuksien hinta ei nouse tai turpeen tuotanto ei muuten vähene tarpeeksi.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen pyrkimys on puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä.

Hoskonen oletti saavansa korppukahvit.

Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen paljasti tänään Ilta-Sanomissa käsiinsä saaman ehdotuksen energiaturpeen veron kiristämisestä. Parhaillaan käynnissä olevassa budjettiriihessä on Hoskosen mukaan hahmoteltu mallia, jossa turpeen verotus kaksinkertaistuisi nykyisestä 2,7–3 eurosta megawattitunnilta.

– Tämä on suora isku maaseudun työpaikkoihin. Sen hyväksyminen on keskustan loppu, Hoskonen kommentoi Ilta-Sanomissa mallia, joka olisi hänen mukaansa ollut maanantaina riihessä.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hoskonen on myös Vapon hallintoneuvoston jäsen.

Demokraatille Hoskonen sanoo, että turpeen käyttö on jo puolitettu tällä hallituskaudella.

– Se on fakta.

Hoskonen kertoo vertaavansa hallitusohjelmaa edeltävän vuoden 2018 lukuja tähän päivään.

Hoskonen sanoo olevansa huolissaan turveurakoitsijoiden puolesta, joille olisi jäämässä velat päälle. Hän kuvaa tilannetta kaiken kaikkiaan katastrofiksi.

Hänen mukaansa turve on ollut ainoa ohjauskeino, joka on pitänyt huolen siitä, että kuitu menee sellutehtaalle ja sahatukit sahalle.

Paitsi turpeesta, Hoskonen on huolissaan myös metsäteollisuuden tilanteesta Suomesta.

– Kaikilla hallituksen työllisyystavoitteitteilla voi tämän jälkeen pyyhkiä roskakorin pohjia, hän summaa.

– En voi vierestä katsoa hiljaa, kun homma menee päin helkkaria. 

Hoskonen profilloitui hiljattain myös eduskunnassa asetuttuaan vastustamaan EU:n elpymisrahastoa.

– Hallitusohjelmassa ei ole sanottu mitään Italian tuesta. En ole rikkonut hallitusohjelmaa siinäkään kohti, hän sanoo nyt.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on käynyt tänään keskustelun Hoskosen kanssa.

– Kurvisen Antti pyysi keskustelutuokioon. Ehkä se korppukahvit tarjoaa. Minä käyn kuulemassa, Hoskonen sanoi ennen kolmea tänään.

– Ei mitään paniikkia, normaali keskustelu. En lähde kahdenkeskisiä keskusteluja avaamaan julkisuuteen, Hoskonen sanoi puoli kolmen aikaan keskustelun jälkeen.

Jos Hoskonen puhuu keskusta lopusta, tarkoittaako hän, että hän olisi itse jättämässä puolueen.

– En tietenkään. Ei isäkään lähtenyt Tali-Ihantalasta karkuun, vaikka oli varmasti tiukemmat paikat. Jos omassa puolueessa on ongelmia, ei karkuun lähdetä, vaan ongelmia pitää hoitaa.

Antti Kurvinen ei kommentoinut Hoskosen kanssa käymiään keskusteluja Demokraatille.

Jutun otsikkoa korjattu kello 16.22. Otsikossa luki virheellisesti hallitusneuvottelujen budjettineuvottelujen sijaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE