Huvudnyheter

Christer Bogren: ”Jag brinner för malaxbornas bästa”

Foto: Topi Lappalainen
Christer Bogren från Malax har 44 års erfarenhet från kommunalpolitiken bakom sig.

Christer Bogren är en erfaren veteran av kommunalpolitiken i Malax. I kommunalvalet 2017 hade SDP hela 31 kandidater i kommunen och nu har man nått samma mål. Bogren har igen varit aktiv när det gäller att få folk att ställa upp och den yngsta kandidaten är 20 år.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det har gått bra med kandidatrekryteringen. Vi startade redan våren 2020 och många skrev på under hösten 2020, berättar Bogren.

 

Malax socialdemokrater har varit tidigt ute med rekryteringen. Till ovanligheterna i Malax hör att SDP går till val i valförbund med kristdemokraten Leif Tast.

 

– Tast har brukat rösta med SDP och samarbetet med honom har fungerat i fullmäktige.

 

Den här gången finns inte Mira Turtonen och Tove Donner med bland kandidaterna och det har gällt att värva nya namn.

 

Trots att läget med kandidatrekryteringen är bra, påpekar Bogren att intresset att sitta i fullmäktige ändå till en del har mist sin prägel.

 

– Det är relativt få ärenden som avgörs i fullmäktige. Kommunens bokslut och budgeten är förstås viktiga men för mycket har delegerats. Kommunstyrelsen, nämnderna och tjänstemännen fattar många viktiga beslut.

 

Dessutom vill Bogren påpeka att sextio procent av kommunens budget överförs till den nya välfärdskommunen. Nämnder har också slagits ihop som innebär att antalet av dem som sitter i nämnder är lägre.

 

Bogren känner sig ändå redo för att kandidera för tolfte gången. Efter 44 år är han fortfarande villig att fortsätta i kommunalpolitiken i Malax.

 

– Det var avgörande för mitt beslut att Turtonen och Donner ville ta paus. Jag har kanske inte all tid i världen men rätt så bra med tid ändå. Jag brinner för politiken och för malaxbornas bästa, säger Bogren.

 

Han är också medveten om att en fortsatt kandidatur drar röster från SFP och är av stor betydelse för socialdemokraterna. Bogren har blivit något av en institution i Malax. Han brukar få upp till 150 personröster.

 

Bogren funderar på hur det går att synas under coronatiden.

 

– Lokal-TV brukar intervjua kort och sedan skriver jag insändare i Vasabladet.

 

Vindkraftsetableringen är en viktig fråga för Bogren. Han nämner att vården alltid har varit SDP:s käpphäst och också i fortsättningen kommer skolorna och dagvården att vara centrala frågor.

 

– Jag är ordförande för 500 pensionärer. Vi talar inte så mycket politik i Malax pensionärsförening men det är en viktig form av verksamhet.

 

SFP har absolut majoritet i Malax men Bogren anser att det har lyckats med kompromisser och samarbete ändå.

 

– Vi har goda kontakter i SDP i Malax. Maarit Feldt-Ranta hjälpte att få en miljon euro i pengar till en nybyggnad för Bergö skola. Vi har också haft goda kontakter till Jutta Urpilainen och Antti Rinne.

 

Som gruppordförande och första vice ordförande i kommunfullmäktige har Bogren varit med i ett möte med Vasa vägdistrikt en gång i året, något som han anser vara av stor betydelse.

 

– Den här regeringen har satsat på cykel- och gångbanor, konstaterar Bogren.

 

Han är optimistisk gällande utvecklingen i kommunen.

 

– Många som jobbar på Wärtsilä bor i Malax med tanke på hur nära Vasklot är från vår kommun. Det byggs ett nytt bostadsområde, Söderfjärdsbacken med ungefär 18 minuters avstånd till Vasa.

 

Bogren är nöjd med det nya äldreboendet Malmgården som fick statliga ARA-pengar två miljoner. Och dessutom har man byggt och renoverat Yttermalax skola för sju miljoner med kommunens egna pengar. Det har gått bra de senaste åren och det känns bra för honom att fortsätta.

 

Att det blir en annorlunda valkampanj på grund av coronarestriktionerna står hur som helst klart.

 

– Vi kommer att ha vår valtidning som vanligt och sedan gäller det att ha korta inlägg på Facebook och Instagram, säger Bogren.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE