Ulkomaat
15.6.2016 15:37 ・ Päivitetty: 15.6.2016 15:37
“Clinton ja Sanders ovat poliittisesti hyvin lähellä toisiaan” – USA:n demokraatit työstävät yhteistä vaaliohjelmaa
Yhdysvaltain esivaalisirkus on vihdoin ohi, mutta molemmissa puolueissa riittää paljon työtä rivien suoristamiseksi oman ehdokkaan taakse. Republikaaneilla ehdolla on vain Donald Trump, joka ailahteleva käytös ei ole vakuuttanut läheskään kaikkia.
Demokraattien puolella vihonviimeisen esivaalin pääkaupungissa Washingtonissa voitti selvästi Hillary Clinton. Vaikka hänen ehdokkuutensa oli jo aiemmin varma, kilpakumppani Bernie Sanders ei ole suostunut heittämään pyyhettä kehään.
Ulkopoliittisessa instituutissa vierailevan amerikkalaistutkijan Michael Haltzelin mukaan Sanders haluaa vaikuttaa mahdollisimman paljon demokraattien presidentinvaaliohjelmaan, joka on jo työn alla. Tärkeitä Sandersille ovat muun muassa terveydenhoitoon ja opintojen rahoitukseen liittyvät asiat.
Ylipääsemättömiä esteitä yhteisymmärryksen syntymiselle ei pitäisi olla.
– Kaiken sanotun ja tehdyn jälkeen Clinton ja Sanders ovat poliittisesti hyvin lähellä toisiaan. Kunhan Sandersin väki vain ymmärtää, ettei politiikassa voi saada kaikkea vaan täytyy tehdä kompromisseja, Haltzel arvioi.
Sandersin oli määrä puhua kannattajilleen netin välityksellä aamuyöllä torstaina Suomen aikaa.
Kaiken sanotun ja tehdyn jälkeen Clinton ja Sanders ovat poliittisesti hyvin lähellä toisiaan.
Lisää aiheesta
“Myönteinen” tapaaminen Washingtonissa
Monet Sandersin kannattajat ovat sanoneet, etteivät missään tapauksessa äänestäisi lopullisessa vaalissa Clintonia. Haltzel panee tällaisen uhon osittain esivaalitappioiden katkeruuden sekä kannattajien nuoruuden ja poliittisen kokemattomuuden piikkiin.
– Uskoisin että enemmistö heistä lopulta äänestää Clintonia.
Haltzelin mukaan Sandersin asettumisessa Clintonin tueksi on ajankohtaa tärkeämpää se, miten innokkaasti Sanders tukensa ilmaisee ja kampanjoi Clintonin puolesta.
Sanders ja Clinton tapasivat Washingtonissa esivaalin tulosten selvittyä, ja keskustelujen henkeä kuvattiin molemmin puolin myönteiseksi. Clintonin kampanjan edustajan mukaan puheena oli “vakava uhka, jonka Donald Trump muodostaa kansakunnalle”, kirjoitti Washington Post.
Vielä uusi ehdokas konservatiiveille?
Trumpin kannatus republikaanipuolueessa ei ole vakiintunut, vaikka hän on ainoa ehdokas. Kommentit muun muassa Orlandon joukkosurman jälkeen menivät monen mielestä liian pitkälle.
– Trump on niin ailahteleva ja kyvytön hillitsemään itseään, että tilanne vaihtelee päivästä toiseen, Haltzel arvioi.
– Hänen salaliittoteoriansa (Orlandosta) ovat niin hulluja, että ne ovat kääntyneet itseään vastaan.
Haltzel kertoo kuulleensa kotimaastaan huhuja mahdollisuudesta, että kisaan tulisi vielä mukaan puolueiden ulkopuolelta uusi ehdokas, jota myös “rehelliset konservatiivit” voisivat äänestää.
Niilo Simojoki
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.