Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

CNN: Intian koronaluvut on laskettu alakanttiin – tartuntoja voi olla yli puoli miljardia

LEHTIKUVA / AFP Sanjay Kanojia

Asiantuntijat pelkäävät, että katastrofaalisen koronatilanteen keskellä elävässä Intiassa on voinut olla yhteensä jopa yli puoli miljardia koronatartuntaa, yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Intiassa on kirjattu yhteensä yli 17,6 miljoonaa tartuntaa, mutta asiantuntijat arvioivat todellisen lukeman olevan mahdollisesti jopa 30 kertaa korkeampi. Intian väkiluku on yli 1,3 miljardia.

Intiassa terveydenhuoltohenkilöstö ja tutkijat ovat pitkään varoittaneet, että koronatartuntojen ja virukseen liittyvien kuolemien määriä on ilmoitettu alakanttiin.

Maan pääkaupungissa New Delhissä toimivan tautikeskuksen johtajan mukaan viime vuonna vain yhden kolmestakymmenestä tartunnasta arvioitiin tulleen havaituksi testeissä.

–  On laajalti tiedossa, että niin tapausmäärät kuin kuolinluvutkin on laskettu alakanttiin, niin ne ovat aina olleet, Ramanan Laxminarayan sanoo CNN:n mukaan.

–  Viime vuonna arvioimme, että vain yksi noin 30 tartunnasta saatiin kiinni testauksella, joten ilmoitettujen tapausten määrät ovat vakava aliarvio todellisista tartunnoista, hän lisäsi.

Päivittäisten kuolemien määrä voi nousta yli 13 000:een.

Maan testauskapasiteetti on kuitenkin lisääntynyt sitten ensimmäisen korona-aallon. YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijan tohtori Soumya Swaminathanin mukaan viime vuonna samaan aikaan Intiassa testattiin päivässä noin puoli miljoonaa ihmistä.

Nyt testejä tehdään päivittäin lähes kaksi miljoonaa, mutta tämäkään ei hänen mukaansa riitä löytämään kaikkia tartuntoja.

Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan koko maailmassa on vahvistettu pandemian aikana yhteensä yli 148 miljoonaa koronatartuntaa.

Koronakuolemia on maailmanlaajuisesti kirjattu yli 3,1 miljoonaa. Intiassa kuolemia kerrotaan puolestaan kirjatun vajaat 200  000.

Kun Intian ensimmäinen tartunta-aalto alkoi hiipua viime syyskuussa, olivat alhaiset kuolinluvut hallinnon mukaan merkki siitä, että koronatoimet ovat olleet onnistuneita, CNN kertoo. Samoilla perusteilla lähdettiin myös helpottamaan koronarajoituksia.

Uutiskanavan mukaan Intiassa päivittäisten koronakuolemien määrän arvioidaan nousevan ainakin toukokuun puoliväliin saakka. Arvio perustuu Washingtonin yliopiston IHME-tutkimuslaitoksen (Institute for Health Metrics and Evaluation) ennusteeseen.

Ennusteiden mukaan päivittäisten kuolemien määrä voisi nousta yli 13  000:een. Lukema on nelinkertainen tämän hetken tilanteeseen nähden.

CNN on pyytänyt Intian terveysministeriöltä kommenttia väitteisiin siitä, että raportoitujen tartuntojen määrä on todellista alhaisempi.

Intian virusmuunnosta on havaittu ainakin 17 maassa.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että Intian katastrofaaliseen koronatilanteeseen mahdollisesti vaikuttanutta koronavirusmuunnosta on havaittu ainakin 17 maassa.

WHO:n mukaan valtaosa havainnoista oli peräisin Intiasta, Britanniasta, Yhdysvalloista ja Singaporesta.

Järjestö on tuoreeltaan listannut kyseisen virusmuunnoksen kiinnostuksen kohteeksi, muttei ole vielä määritellyt sitä huolta aiheuttavaksi. Jälkimmäinen kuvaus viittaisi siihen, että kyse on alkuperäistä virusmuotoa vaarallisemmasta muunnoksesta.

WHO:n mukaan alustavat mallinnukset viittaavat kuitenkin siihen, että uudella virusmuunnoksella olisi isompi kasvuvauhti muihin Intiassa leviäviin virusmuotoihin nähden. Tämä voi olla merkki siitä, että muunnos olisi aiempaa herkemmin tarttuva.

Koronalukemat ovat viime päivinä rikkoneet ennätyksiä Intiassa. Sairaalat ovat ylikuormittuneet ja krematoriot toimivat äärirajoillaan. Pelkästään tiistaina Intiassa kirjattiin 350  000 uutta koronatartuntaa.

Maassa havaitun virusmuunnoksen on pelätty olevan osasyyllinen katastrofiin. WHO painottaa, että tartuntapiikkiin ovat voineet vaikuttaa myös muut tekijät, kuten joukkokokoontumiset ja lepsu suhtautuminen koronatoimiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE