Nyheter
25.4.2018 08:06 ・ Uppdaterad: 25.4.2018 08:13
Daghemspersonal marscherar ut i protest mot nytt lagförslag
Mellan klockan 12-18 idag marscherar delar av daghemspersonalen i Nyland ut i protest mot den nya lagpropositionen om småbarnspedagogik. Ett förslag som enligt JHL kan få långtgående och oönskade följder.
Målet med den nya lagen sägs vara att utveckla småbarnspedagogikens kvalitet och stärka personalens pedagogiska kompetens. Målen är bra men de valda åtgärderna för att uppnå dem är problematiska, säger JHL i ett pressmeddelande.
Lagpropositionens mest omdiskuterade del berör de förändringar den förväntas medfölja för branschens personalstruktur och utbildningskrav. Enligt förslaget ska antalet universitetsutbildade barnträdgårdslärare ökas i daghemmen, där 60 procent av personalen i nuläget utgörs av barnskötare. Propositionens mål är att barnskötare i fortsättningen ska utgöra endast en tredjedel.
– I praktiken skulle lagen leda till en markant minskning av antalet barnskötare. Dessutom skulle detta lämna de som nu studerar till barnskötare vind för våg, eftersom nya skötare inte får rekryteras under övergångsperioden, konstaterar JHL i sitt pressmeddelande.
I nuläget är det möjligt att studera till barnträdgårdslärare både vid universitet och yrkeshögskolor. Enligt lagförslaget skulle alltså barnträdgårdslärarnas behörighetskrav begränsas så att endast universitetsutbildade barnträdgårdslärare får sköta uppdraget.
– Småbarnsproffsens pedagogiska kunnande ska främjas genom att utveckla utbildningen och via kompletterande studier. Lagförslagets strikta ramar för personalstrukturen främjar inte småbarnspedagogikens kvalitet, skriver JHL.
– För att säkerställa mångsidig kompetens och tillgång till arbetskraft ska det vara möjligt att hitta sysselsättning inom branschen via olika studievägar.
Motstridiga uppgifter
Man konstaterar även att lagförslagets beräkningar i fråga om personalantalet är motstridiga. I propositionens motiveringar uppskattas att den kommunala småbarnspedagogiken sysselsätter totalt 40 000 personer men i kostnadsberäkningen av löneutgifterna, som används för att beräkna de ekonomiska konsekvenserna, har man uppskattat det totala personalantalet till 27 000.
JHL skriver att de motstridiga uppgifterna är ett tecken på att kalkylerna eller övergångsperioden som baserar sig på dem inte är tillförlitliga.
– Förslag om personalstrukturen ska inte godkännas utan att bestämmelserna som gäller dem har genomgått en ny grundlig beredning.
– Lagförslaget är ett hot mot lagens grundläggande tanke om att fostran, undervisning och vård utgör en sammanhängande helhet.
Enligt JHL bör småbarnspedagogikens kvalitet istället utvecklas genom ett fokus på branschens väsentliga och konkreta utmaningar – exempelvis tillräckligt små gruppstorlekar, kompetent personal och en utvidgning av barnets subjektiva rätt till dagvård.
– Jämställdhet i fråga om barnets bästa och rätten till småbarnspedagogik förverkligas endast om barnets rätt till småbarnspedagogik inte begränsas.
I samband med utmarschen ordnas även en manifestation för att stoppa lagpropositionen framför riksdagshuset kl. 13.00–15.00. I manifestationen deltar medlemmar från JHL, Jyty, Tehy, Super och Talentia.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.