Huvudnyheter

Dags för kongress i Borgå – SDP:s alternativ till regeringens politik ska lyftas fram

Den 3-4 november hålls FSD:s 105:e ordinarie distriktskongress – årets höjdpunkt för finlandssvenska socialdemokrater som i år samlas i Borgå för att bland annat besluta om valmanifest och nomineringar till vårens riksdagsval och EU-val. Den allmänpolitiska debatten inleds av SDP:s ordförande Antti Rinne.

FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt arbetar just nu med de sista förberedelserna och ser fram emot livliga diskussioner och god debatt under allhelgonahelgen. Förhoppningen är att alla som medverkar, cirka 70 kongressombud och därtill inbjudna gäster och övriga, får en givande politisk upplevelse och inspiration inför den stundande valvåren.

 

Även FSD:s ordförande Viktor Kock ser speciellt fram emot diskussioner om den politiska situationen.

 

– Det kommer säkert bli goda diskussioner om vilka alternativ SDP för fram i kommande riksdagsval. Den här regeringen har inte klarat av att göra reformer. Nu behövs SDP:s familjeledighetsmodell och allmäntrygghetsmodell. De är bra och realistiska alternativ, säger Kock.

 

Kongressen behandlar också 21 motioner från fältet. De handlar om allt från satsningar på forskning och en strategi för finlandssvensk yrkesutbildning till att minska plastavfall och utveckla kustbanan.

 

– Vi har väldigt många viktiga motioner på årets kongress, bra motioner med konkreta saker som fältet vill att SDP ska arbeta för, konstaterar Kock.

 

Även om många kandidater mer eller mindre redan inlett sina kampanjer inför riksdagsvalet är kandidatnomineringen en av kongressens största händelser, enligt Kock. Det blir ett konkret startskott för de som nomineras, varpå de kan lägga i en högre växel.

 

“En stor ära”

På fredag kväll håller FSD:s styrelse ett möte och på lördag morgon kör kongressen i gång i Lyceiparkens skola (Biskopsgatan 3-7). Det är en skofri skola, men alla som vill ha skor på sig får ta med skilda inneskor. Uteskor ska lämnas i aulan.

 

FSD:s vice ordförande Anette Karlsson från Borgå är en av de som hållit i trådarna för alla arrangemang. Hon är glad att kongressen ordnas i hennes hemstad i år.

 

Det är en stor ära för oss att kongressen är i Borgå inför valvåren. Vi har väntat länge på det här och att få vara värd för en av den finaste händelserna på året är verkligen fint och känns bra. Allt är redo, det är bara lite småsaker att kolla på målrakan.

 

En ändring från tidigare år gäller lördagskvällen. I stället för middag vid dukade bord som traditionen påbjuder samlas alla till Borgå stads mottagning i fullmäktigesalen.

 

– Där hålls mottagning med musik och matig sallad och trevlig samvaro, men friare än den traditionella middagen, säger Karlsson och intygar att de som behöver sittplats får sittplats.

 

Vad har du för förväntningar på kongressens innehåll?

– Jag tror vi få en kvalitativ diskussion och framtidsvisioner som FSD alltid har brukat ha. Riktlinjer från socialdemokratin om framtiden. Jag hoppas det är lika högklassig och bra diskussion som vanligt.

 

– Jag tror det säkert också kommer finskspråkiga kamrater från kommunalorganisationen och andra socialdemokratiska föreningar för att följa med. Det är fint att få visa dem hur fin kongress vi har, för det är nog någonting ganska speciellt.

 

Ett tjugotal motioner har som sagt lämnats in och styrelsens förslag är att nästan alla godkänns i sin helhet. Det skulle bli fler än vid senaste kongress då det kom viss kritik mot förslagen om att många motioner endast skulle antecknas till kännedom.

 

– Det känns också som att diskussionen senast om motionernas form har gett resultat. Vi hade också diskussion om hur motioner ska skrivas helt tekniskt. Det här känns som framsteg, säger Karlsson.

 

Ny roll

Även Mikael Hiltunen, kongressombud från värdföreningen Borgå svenska socialdemorkater, välkomnar alla varmt till Borgå för kongress.

 

– Vi har behandlat kongressen på i praktiken varje föreningsmöte under året. Det blir verkligen trevligt, säger Hiltunen som tidigare hållit i trådarna för kongresser som FSD:s verksamhetsledare.

 

I år är han kongressombud och lokal arrangör, samt värd för söndagens seminarium (vars exakta program klarnar inom kort). Rubriken då är Finland 2030 – vägen till ett hållbart samhälle.

 

Hiltunen ser också fram emot motionsbehandlingarna. Borgåföreningen har bland annat lämnat in en motion om att få bukt med snabblån, en motion som enligt styrelsens utlåtande och förslag ska godkännas.

 

– Det är en jätte aktuell fråga. Det råder vilda västern i den branschen. Antalet skuldsatta som har problem med återbetalning har ökat markant, säger Hiltunen.

 

Viktigt att vara på bettet nu

De finlandssvenska socialdemokraterna får på lördagen höra partiets ordförande Antti Rinne inleda den allmänpolitiska debatten. På programmet står också kallande av hedersmedlemmar samt godkännande av FSD:s valmanifest och kampanjplan för riksdagsvalet 2019.

 

FSD:s målsättning är tre invalda i riksdagen nästa period. I nuläget har distriktet en riksdagsledamot, partiets vice ordförande Maarit Feldt-Ranta från Raseborg. Hon missade fjolårets kongress – för första gången under sin politiska bana –  på grund av revisionsutskottets resa till USA. I år är hon förstås på väg.

 

– Med mindre än ett halvår till följande riksdagsval är det viktigt att FSD:are är på bettet på kongressen, säger Feldt-Ranta.

 

Hon påminner om att regeringen styrt samhällsutvecklingen i en riktning som är den motsatta till den socialdemokraterna vill se.

 

– Den nordiska välfärdsstaten har under denna regeringsperiod varit under stort hot. I de pågående oroligheterna på arbetsmarknaden är regeringen löntagarfientlig och vill få facket på knä. Regeringen har velat privatisera det offentliga så mycket som möjligt och gjort nedskärningar som varit orättvist riktade, gynnat höginkomsttagare och drabbat arbetslösa, sjuka och funktionshindrade.

 

– Socialdemokraterna kan bli den förändringskraft som inför en annan politik i landet. Det handlar kongressen om. För att få människors förtroende i valet behöver vi duktiga kandidater, säger Maarit Feldt-Ranta.

 

Lennart kommer

Ett viktigt inslag på kongressen är förstås utdelning av Lennart Svensson-stipendiet. Då är den stora frågan förstås om Lennart Svensson själv är på väg? Svaret är ja! Den svenska kamraten med den aktningsvärda åldern 94 år är på väg till FSD-kongressen för 55:e gången!

 

I fjol sade han så här på kongressen i Vasa:

 

– Om jag får leva och ha hälsan så kan inget hindra mig från att komma igen. Den finlandssvenska socialdemokratin ligger mig så nära om hjärtat. Jag har ofta berättat om den stora betydelse som finlandssvenska socialdemokrater har haft för samarbetet.

 

Kongressen kommer att sändas live på FSD:s Facebook-sida.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE