Internationellt

12.6.2018 06:25 ・ Uppdaterad: 31.7.2018 09:55

Debatt: Växande inflytande för auktoritära regimer hotar organisationers inflytande i FN

Ickestatliga organisationer, NGO:er, spelar en viktig roll som rådgivare och påverkare inom FN-systemet. Det gäller inte minst kring frågor om mänskliga rättigheter. Men i tider då auktoritära regimer ökar sitt inflytande över FN försöker de resa upp hinder för kritiska organisationer.

IPS

Arbetarbladet

 

Det skriver Ulrich Delius vid organisationen Society for Threatened Peoples som menar att ickestatliga organisationer inte får tystas för att de uppmärksammar allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Society for Threatened Peoples är en av hundratals NGO:er som har rådgivande status inom FN.

En rad odemokratiska regimer har inlett ett lobbyarbete för att minska budgeten för FN:s arbete med att bevaka kränkningar av mänskliga rättigheter, liksom till högre poster inom FN-systemet som arbetar med MR. De har också börjat utnyttja sina medlemskap i FN:s så kallade NGO-kommitté för att attackera vissa ickestatliga organisationer, särskilt MR-organisationer, och försöka hindra att de får rådgivande status, enligt Ulrich Delius.

NGO-kommittén består av 19 länder varav många är ökända för att inte respektera mänskliga rättigheter – bland andra Sudan, Turkiet, Mauretanien, Burundi, Pakistan, Ryssland och Kina.

Ulrich Delius skriver att hans organisation sedan de fick statusen som rådgivande organisation inom FN har stöttat förföljda etniska och religiösa minoriteter och urfolk. Han menar att de många gånger under denna tid har utsatts för påtryckningar – men att dessa har ökat under de senaste åren.

Enligt Ulrich Delius har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallat Society for Threatened Peoples en “terrororganisation” på grund av deras krav på ett slut på kriget i Tjetjenien och han skriver att Kina har ökat sina påtryckningar på organisationen. Bland annat har Kina krävt att organisationens rådgivande status skulle återkallas, något de inte fick igenom. Kina har kallat en av organisationens medlemmar, uiguren Dolkun Isa, som numera är tysk medborgare, för en “terrorist”.

Ulrich Delius menar att det behövs en internationell diskussion om de auktoritära regimernas inflytande inom FN och att de ickestatliga organisationerna behöver mer stöd från demokratiska stater för att kunna fortsätta utföra sitt arbete för mänskliga rättigheter inom FN.

Hela Ulrich Delius inlägg kan läsas här.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU