Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Demareiden kansainvälisen järjestön chileläinen pääsihteeri niputtaa eurovaalituloksen: ”Ihmisillä on edelleen luottamusta ja uskoa eurooppalaiseen projektiin”

Kari Hulkko
Sosialistisen internationaalin pääsihteeri Luis Ayala on vieraillut Suomessa monesti. Tässä kuvassa hän puhuu SDP:n puoluekokouksessa vuonna 2012.

Sosialidemokraattisten puolueiden kansainvälisen yhteistyöjärjestön Sosialistisen internationaalin pääsihteeri, chileläinen Luis Ayala vieraili Suomessa seuraamassa europarlamenttivaalien tulosiltaa. Hän listasi Demokraatille eurovaalien tuloksesta kolme myönteistä ja huomionarvoista seikkaa, joita hän pitää keskeisinä.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Ensinnäkin on hyvin positiivista, että kansalaiset ovat osallistuneet näihin vaaleihin aiempaa enemmän. Toinen tärkeä asia on, että enemmistö äänesti EU-myönteisten poliittisten voimien puolesta. Se osoittaa, että ihmisillä on edelleen luottamusta ja uskoa eurooppalaiseen projektiin, Luis Ayala sanoo.

– Kolmanneksi – ja tämä on tärkeää – nationalistiset ja populistiset puolueet kasvoivat kyllä siellä täällä, mutta ne eivät nousseet dominoivaan asemaan, kuten ennen vaaleja pelättiin, hän jatkaa.

Sosialidemokraatit menettivät europarlamenttipaikkoja esimerkiksi Saksassa, mutta monissa maissa vaalit olivat demareille voittoisammat. Luis Ayala nostaa erityisen tyytyväisenä esimerkiksi Espanjan, jossa pääministeri Pedro Sanchezin johtama sosialistipuolue kipusi suurimmaksi liki 33 prosentin kannatuksella. Myös Portugalin ja Belgian demareiden puolesta sopii Ayalan mielestä olla mielissään. Suomen demareiden vaalivalvojaisissa jännittämässä ollut mies iloitsee suomalaisten hyvästä tuloksesta.

– Sosialistisen internationaalin varapuheenjohtajanakin toimiva Eero Heinäluoma sai hyvin vahvan tuloksen, ja lähtee nyt toisen vahvan suomalaismepin Miapetra Kumpula-Natrin kanssa parlamenttiin. Olen tästä erittäin tyytyväinen, Ayala kuvailee.

– Olen kaikkiaan tyytyväinen siihen, millaisia ihmisiä eri puolilla Eurooppaa parlamenttiin on valittu – tunnen monet heistä hyvin. Parlamenttiin saatiin hyviä ja ihmisten asioiden ajamiseen sitoutuneita sosialidemokraatteja, jotka saivat vaaleissa vahvan mandaatin.

On hyvä, että mepit ovat tulleet kansalaisille jo tutummiksi.

Luis Ayala luonnehtii sosialidemokraattien olevan edelleen tärkeä ja vahva poliittinen voima Euroopassa, vaikka parlamenttiin ei enemmistöä saatukaan. Sosialidemokraateilla on Ayalan mielestä paljon tekemistä edessään.

– Meidän täytyy nyt työskennellä yhdessä muiden poliittisten voimien kanssa sosialidemokraateille tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Sosialidemokraatit ovat aina olleet eturivissä pysäyttämässä ilmastonmuutosta, olemme iät ja ajat työskennelleet rauhan, turvallisuuden ja ihmisten tasa-arvoisten mahdollisuuksien puolesta – nämä ovat eurooppalaisia mutta myös globaaleja kysymyksiä, Ayala linjaa.

Europarlamenttivaaleissa äänestäjät lähettivät Luis Ayalan mukaan viestin myös siitä, millaista Euroopan unionia he toivovat. Myös tähän toiveeseen vastaaminen on hänen mielestään hyvin sosialidemokraattien agendaan sopiva.

– Uskon, että eurooppalaiset ilmaisivat vaaleissa, että he haluavat EU:n instituutioista – komissiosta, parlamentista, kaikista – demokraattisempia, läpinäkyvämpiä ja vastuullisempia. Päätöksenteko pitää tuoda lähemmäs ihmisiä. On hyvä, että mepit ovat tulleet kansalaisille jo tutummiksi. On tärkeää, että ihmisillä on parempi kuva siitä, ketkä ovat vastuussa, Ayala kuvailee.

Populistiset voimat keskittyvät itseensä, painottavat omaa merkitystään. Me painotamme tarvetta yhteistyölle.

Sosialistinen internationaali perustettiin Lontoossa vuonna 1956 ja se tuo tänä päivänä yhteen 147 sosialidemokraattiset arvot jakavaa puoluetta ja järjestöä eri puolilta maailmaa. Luis Ayalan mielestä sosialidemokratia voi maailmassa hyvin – vahvistuukin.

– On tullut monia uusia sosialidemokraattisia puolueita, jotka ovat ottaneet ja saaneet enemmän ja enemmän uusia vastuita. Meillä on monia haasteita globaalisti muun muassa konfliktien ratkaisussa, meillä on aina ollut rooli rauhanrakentajina, voimaannuttajina, hän sanoo.

Luis Ayala painottaa, että yhteistyö yli rajojen on nyt tärkeämpää kuin koskaan rauhan, turvallisuuden ja ilmastonmuutoksen isojen kysymysten ratkaisemiseksi. Juuri tässä piilee Ayalan mukaan sosialidemokraattien ehdoton vahvuus verrattuna esimerkiksi oikeistopopulisteihin.

– Populistiset voimat keskittyvät itseensä, painottavat omaa merkitystään. Me päinvastoin painotamme tarvetta yhteistyölle. Ihmisten ja valtioiden on tultava yhteen Euroopassa ja maailmassa. On työskenneltävä yhdessä esimerkiksi Venezuelan ja Lähi-Idän ongelmien ratkomiseksi. Meidän pitää tehdä työtä yksissä tuumin. Siihen me sosialidemoraatit olemme aina olleet sitoutuneita, hän summaa.

Lopuksi Luis Ayala palaa Suomen tilanteeseen. Jännittäviä aikoja eletään, hän huokaa viitaten käynissä oleviin hallitusneuvotteluihin. Hän kertoo päässeensä keskustelemaan myös hallitusneuvotteluja luotsaavan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa päivänpolitiikasta.

– Olen hyvin optimistinen Suomen hallitusneuvottelujen suhteen. Meillä oli hyvä keskustelu Antti Rinteen kanssa. Uskon täysin, että Suomeen saadaan hallitus, joka toimii sosialidemokratian, mutta myös koko Suomen hyväksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE