Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarikolmikko ehdottaa uutta Lex Taipaletta – ”On väärin jättää ihmiset heitteille”

Yli 60-vuotiaiden pitkäkestoinen työttömyys päättyy vain hyvin harvoin työllistymiseen.

Yli 60-vuotiaan ja yli viisi vuotta työttömänä työmarkkinatuella olevien työttömien  ihmisten pitäisi päästä eläkkeelle niin halutessaan, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sosialidemokraatit esittävät.

SDP:n kansanedustajat Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilmari Nurminen jättivät hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen viisi vuotta työttömänä olleiden, 60 vuotta täyttäneiden eläketuesta.

Yhä paheneva pitkäaikaistyöttömyys vaatii hallitukselta ripeitä toimia, kolmikko katsoo.

– Syksyn budjettiriihessä tarvitaan paketti, joka tähtää pitkäaikaistyöttömyyden alentamiseen ja lisää ihmisten tarvitsemaa tukea. Valtaosa työttömistä on työhaluisia ja työkykyisiä, he toteavat.

LKS 20151209 - Sdp:n Tarja Filatov eduskunnan täysistunnossa 9. joulukuuta 2015. Hallitus vastaa opposition välikysymykseen työllisyyspolitiikasta keskiviikon isunnossa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tarja Filatov.  (Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa)

– Ikääntyneen ja hyvin pitkään työttömänä olleiden kohdalla aika loppuu. Työllisyys ei ehdi parantua riittävästi ennen heidän virallista vanhuusikäänsä. Yli viisi vuotta työttömänä olleista yli 60 vuotiaista avoimille työmarkkinoille ei ole pääsyä. Viime vuonna vain 14 onnekasta ylitti tämän liian korkealla tasolla olevan riman, edustajat muistuttavat.

Vähintä mitä hallitus voi toteuttamiensa leikkausten jälkeen tehdä, on hyväksyä tähän aikaan räätälöity Lex Taipale.

Lisää aiheesta

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Joensuusta.

Merja Mäkisalo-Ropponen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Filatovin, Mäkisalo-Ropposen ja Nurmisen mielestä nyt on syytä toistaa Lex Taipale, eli on aika ottaa käyttöön keino, jota käytettiin vuonna 2005. Silloin tehtiin kertaluonteinen eläkeratkaisu, poikkeusjärjestelynä.

Työttömien ihmisten epävarmuutta ja huolta toimeentulosta helpotettiin ja halukkaat päästettiin eläketuen piiriin. Ratkaisun taloudellinen kustannus on minimaalinen, mutta inhimillinen voitto suuri.

Hallitus on leikannut pitkäaikaistyöttömien palveluiden resursseja ja tukitoimia.

– On väärin jättää ihmiset heitteille. Vähintä mitä hallitus voi toteuttamiensa leikkausten jälkeen tehdä, on hyväksyä tähän aikaan räätälöity Lex Taipale.

– Lex Taipale ei sodi työurien pidentämistä vastaan. Päinvastoin. Se tunnustaa ikävän tosiasian. Se mahdollistaa resurssien tehokkaamman kohdistamisen ja purkaa ikääntyneen pitkäaikaistyöttömän elämään liittyvää kontrollia ja byrokratiaa, kansanedustaja Tarja Filatov sanoo.

– Vuodessa yli 60-vuotiaiden ja yli viisi vuotta työttömänä olleiden henkilöiden määrä on noussut yli 600:lla 4760 henkilöön. Kohderyhmän pitkäkestoinen työttömyys päättyy vain harvoin työllistymiseen. Eläkepäätös on todella perusteltu, kun tiedetään heistä työllistyneen viime vuonna 14 henkilöä, perustelee Merja Mäkisalo-Ropponen.

– Eläketuen myöntäminen vapauttaisi sekä te-toimistojen että kuntien resursseja niiden henkilöiden työllistymisen edistämiseen, joilla on laman jälkeenkin työvuosia jäljellä. Näin tuki samalla takaisi kunniallisen ja ihmisarvoisen elämisen edellytykset tahtomattaan väliinputoajille, sanoo Ilmari Nurminen.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja.

Ilmari Nurminen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE