Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarinaiset huolissaan työelämän tasa-arvon heikennyksistä – ”Hallituksella ei ole suomalaisten luottamusta työelämämuutoksille”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Orpon hallituksen työelämäheikennykset ja sosiaaliturvan leikkaukset osuvat erityisesti naisiin, lapsiin ja perheisiin. Hallitus tekee talouden tasapainottamisen nimissä useita heikennyksiä työelämään, jotka rampauttavat työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, Demarinaiset moittii.

Demokraatti

Demokraatti

Demarinaiset huomauttaa, että naiset eivät ole tasavertaisessa asemassa työelämässä ja moni hallituksen leikkauksista kohdistuu juuri heihin. Esimerkiksi vuoden määräaikaisen sopimuksen tekemisen mahdollistaminen ilman erityistä perustetta ja irtisanomisen helpottaminen lisäävät merkittävästi esimerkiksi raskaussyrjinnän vaaraa.

– Esitykset lakko-oikeuden rajoittamisesta, palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ja irtisanomisen helpottamisesta ovat suoria heikennyksiä naisvaltaisille aloille. Jo tällä hetkellä määräaikaisuudet kohdistuvat nuorille naisille. Erityisesti palvelualoilla sekä sosiaali- ja terveysaloilla on määräaikaisia työsuhteita enemmän kuin vakituisia, mikä vaikeuttaa naisten työuralla etenemistä ja lisää toimeentulon epävarmuutta, Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (kuvassa) sanoo tiedotteessa.

Moitteita hallitus saa myös päätöksestä lakkauttaa vuorotteluvapaa ja aikuiskoulutustuki. Hallitusohjelman arvio siitä, kuinka moni ihminen palaisi työmarkkinoille uudistuksen myötä, on Demarinaisten mukaan kuitenkin pieni ottaen huomioon aikuiskoulutustuen hyödyt pidemmistä työurista, kasvaneesta osaamistasosta ja työssäjaksamisesta.

– Vuorotteluvapaa on ollut etenkin naisten työuralla hyvä paikka hengähtää ja saada joustoa työuran aikana. Vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen leikkauksissa on unohdettu työllistymisnäkökulmat, kun puhutaan vain säästöistä, Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja Minna Salminen muistuttaa tiedotteessa.

Työelämän tulee mukautua ihmisten tarpeisiin eikä vain niin, että työntekijät joustavat.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon neuvottelupäällikkönäkin toimiva Salminen huomauttaa, että esimerkiksi monelle vaikeasti työllistyvälle vuorotteluvapaan sijaisuus on voinut olla hyvä väylä työelämään. Aikuiskoulutustuen poistaminen taas estää yhä useamman perheellisen uudelleenkouluttautumisen.

– Aikuiskoulutustukea on käytetty paljon esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen sekä soten aloilla. Tuki on mahdollistanut myös pienituloisille naisille työuran aikaisen etenemisen työpaikasta toiseen ja helpottanut samalla työvoimapulaa. Työelämän tulee mukautua ihmisten tarpeisiin eikä vain niin, että työntekijät joustavat, Salminen sanoo.

Tuppurainen muistuttaa, että työelämän heikennysten lisäksi pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) hallitus on tekemässä huolestuttavia leikkauksia myös sosiaaliturvaan.

– Moni näistä leikkauksista kasaantuu jo heikommassa asemassa oleville, kuten työttömyysturvan lapsikorotusten poisto. Hallitus päätöksillään lisää lapsiperheköyhyyttä, hän sanoo tiedotteessa.

Tuppurainen pitää tärkeänä, että mahdollisimman moni osallistuisi huomiseen Stop nyt! -mielenosoitukseen.

– Hallituksella ei ole suomalaisten luottamusta työelämämuutoksille ja on tärkeää lähettää hallitukselle vahva viesti siitä, että kansalaiset vastustavat hallituksen toimia, Tuppurainen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE