Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

8.3.2020 08:44 ・ Päivitetty: 8.3.2020 08:44

Demarinaisilta vakava vaaleihin liittyvä muistutus naistenpäivänä, riskit ovat kasvaneet – ”Me emme vaikene”

Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Demarinaisten hallitus on antanut kannanoton kansainvälisenä naistenpäivänä. Demarinaiset muistuttaa, miten viime vuoden eduskuntavaaleissa saimme viimeistään huomata, että yhä enemmän verkon välityksellä tapahtuva kampanjointi ja poliittinen keskustelu on nostanut esiin riskin joutua vihapuheen ja häirinnän kohteeksi.

Demokraatti

Demokraatti

Digitalisoituvassa yhteiskunnassa väkivalta on saanut uuden muodon ja verkkoväkivalta vaikuttaa huomattavaan osaan yhteiskunnallisesti aktiivisista toimijoista. Pahimmillaan jatkuva maalittaminen verkkovainoaminen ja trollaus vaikuttavat niiden kohteeksi joutuneiden aktiivisuuteen ja hiljentävät yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvia.

Demarinaiset toteaaa, että verkon väkivalta on sukupuolittunutta. Verkkoväkivallan uhreiksi joutuvat suuremmalla todennäköisyydellä naiset ja vähemmistöihin kuuluvat. European Women´s Lobbyn tutkimuksen mukaan naisilla on 27 kertainen riski joutua verkkovihan kohteeksi. Naisiin kohdistuva verkkoväkivalta on usein seksuaalisella väkivallalla uhkailua. Uhkakuvat kohdistuvat myös perheenjäsenten vahingoittamiseen.

– Vihapuhe ja verkkoväkivalta horjuttavat demokratiaa ja on selvää, että meillä tulee olla niihin nollatoleranssi. On kummallista, miten digitaalisessa maailmassa kuvitellaan pätevän eri säännöt kuin reaalimaailmassa, Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen painottaa.

– Meidän päättäjien on pidettävä huoli siitä, että digitaalinen ympäristö on käyttäjilleen turvallinen, solidaarinen ja yhdenvertainen. Tähän työhön tarvitaan yhteistyötä ja avointa keskustelua, Tuppurainen jatkaa.

Demarinaisten mukaan yksi tärkeimmistä tekijöistä on tietoisuuden kasvattaminen. Tarvitaan selkeät toimintaohjeet verkkoväkivaltaa vastaan sekä sen uhreiksi joutuneille tarvittavia tukipalveluita. Väkivallan tekijät ovat myös saatava vastuuseen teoistaan, Demarinaiset ei hyväksy väkivaltaa missään muodossa oli se sitten verkon välityksellä tai reaalimaailmassa.

– Demokraattisessa yhteiskunnassa jokaisella on oikeus toimia ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Tällä hetkellä osalle pelkästään vaaleissa ehdokkaaksi asettuminen saattaa aiheuttaa suurta riskiä väkivallasta tai sen uhasta. Tämä ei ole hyväksyttävää vapaassa, demokraattisessa maassa. Me emme vaikene, vaan puolustamme yhdessä rintamassa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Demarinaiset ovat jättäneet SDP:n puoluekokoukselle aloitteen missä esitetään, että puolueen toimijoille ja ehdokkaille on laadittava selkeät toimintaohjeet verkkoväkivaltaa vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU