Työmarkkinat
7.3.2025 18:28 ・ Päivitetty: 7.3.2025 18:28
Demarinuoret ehdottaa: Tutkitaan ihmiskokeella, mitä kuuden tunnin työpäivä tekee hoitoalalle
Demarinuorten mielestä väitteet työajan lyhentämisen autuudesta tai vaaroista pitää testata luotettavalla kontrollitutkimuksella. Nuorisojärjestö ehdottaa, että hyvinvointialueilla tehtäisiin laajamittainen kokeilu kuuden tunnin työpäivästä.
Demarinuorten mielestä kokeilukohteena voisivat olla tällä hetkellä voimakkaasti työuupumuksesta kärsivät, naisvaltaiset julkisen sektorin hoitoalat.
Valikoitu joukko lähihoitajia, sairaanhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä siirtyisi kuuden tunnin työpäivään, täydellä nykyisellä palkallaan. Kokeiluyksiköissä mitattaisiin, mitä tapahtuu hoitotyön tuottavuudelle ja sairauspoissaoloille.
Tuloksia verrattaisiin vastaaviin, täyttä työaikaa tekeviin yksiköihin.
– Aina kun Suomen mediassa uutisoidaan kuuden tunnin työpäivän onnistuneesta käyttöönotosta jossain organisaatiossa tai maassa, EK ja Suomen Yrittäjät ovat ensimmäisinä sanomassa, että tämä ei toimi Suomessa. Eihän tätä voida tietää, ennen kuin asiaa on tutkittu, Demarinuorten puheenjohtaja Emilia Kangaskolkka sanoo tiedotteessa.
NUORISOJÄRJESTÖ muistuttaa, että hyvinvointialueiden sotetyöntekijöistä eläköityy jopa kolmannes seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Demarinuoret arvelee, että julkinen puoli ei pysty nykyisillä työsuhde-eduilla kilpailemaan kunnolla työvoimasta yksityisen sektorin kanssa. Työaika voisi tässä olla yksi valtti.
Jos jaksamisen edellytyksiä ei julkisen sektorin työyhteisöissä paranneta, alalle ei saada riittävästi uusia työntekijöitä, ja vanhatkin palavat loppuun liian nopeasti.
Vaikka työaikakokeilu maksaisikin jonkin verran, nykyisen kehityksen kustannukset tulevat myös väistämättä yhteiskunnalle kalliiksi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.