Politiikka

”Demarinuorten ehdotus tulee hänelle nyt kuin jouluhauki Saulille” – keskustan kansanedustaja irvailee kokoomuskollegalle

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on täysin järkyttynyt Demarinuorten ehdotuksesta poistaa ruokaa koskevan arvonlisäveron alempi kanta. Järjestö esittää, että ruoan arvonlisävero nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 22 prosenttiin.

Kärnä toivoisi Demarinuorten heräävän ajattelemaan ehdotustaan. Hän viittaa sillä siihen, että kokoomuksen kansanedustaja Juha Vartiainen on kehunut ehdotusta.

– Vartiainen on kunnostautunut erityisesti kotimaisen maataloustuotannon vastustajana. Demarinuorten ehdotus tulee hänelle nyt kuin jouluhauki Saulille.

Kärnä laskee, että kotimaisten elintarvikkeiden hinnan korottaminen 8 prosentilla olisi viimeinen kuolinisku suomalaiselle maataloudelle.

Onko Vartiainen koskaan kuullut leipäjonoista?

Yhtä järkyttynyt Kärnä on myös kokoomusedustaja Vartiaisen puheista. Vartiainen totesi Demokraatille antamassaan haastattelussa, että ”kukaan ei vähennä syömistä sen takia, että ruoka olisi kalliimpaa”.

– Sen lisäksi, että Vartiainen haluaa tehdä kotimaisesta puhtaasta, eettisestä ja ekologisesta ruoasta vain rikkaan eliitin yksinoikeuden ja tappaa suuren osan tuotannostamme, halveksii hän toimeentulonsa kanssa kamppailevia pienituloisia. Kyllä, ihminen todellakin vähentää syömistään, jos rahat eivät riitä ruokaan. Onko Vartiainen koskaan kuullut leipäjonoista? Saati käynyt sellaisessa?

Kärnän mielestä ruoan verotusta tulisi kehittää, mutta ei arvonlisäveroon koskemalla. Hän kannattaa eettisyysveroa elintarvikkeille niiden tuotantotavan mukaisesti.

– Tällöin suomalaiset elintarvikkeet saisivat sen arvostuksen, joka niille kuuluu. Tuotamme maailman kovimmilla vaatimuksilla, mutta silti markkinoillamme myydään aivan miten sattuu tuotettua epäterveellistä ja jopa vaarallista ruokaa, joka pärjää ainoastaan hintavertailussa. Tätä eroa olisi syytä tasoittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat