Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demariopiskelijoiden terveiset budjettiriiheen: ”Työtä on tehtävänä paljon, ennen kuin osaamisen korjausvelka on saatu korjattua”

Suomen hallitus kokoontuu tällä viikolla neuvottelemaan ministeriöiden määrärahojen mitoituksesta. Sosialidemokraattiset opiskelijat kannustaa hallitusta taittamaan osaamisen korjausvelan ja panostamaan korkeakoulutukseen.

Demokraatti

Demokraatti

Sosialidemokraattiset opiskelijat Sonk ry:n mukaan valtionvarainministeriön taannoinen ehdotus valtion talousarvioesitykseksi sisälsi paljon hyvää, mutta hämmennystä herätti korkeakoulutuksen määrärahojen vähyys. Moni korkeakoulu varautui rahoituksensa lisääntymiseen ja valtiovarainministeriön budjettiesityksen tultua julki hämmennys korkeakoulukentällä oli suuri.

– Sivistys on sosialidemokraattiselle liikkeelle kivijalka. Vaikka hallitusohjelmassa ei välttämättä olisikaan luvattu määrärahoja täysimääräisenä vielä tälle vuodelle, on ehdottoman tärkeää että sosialidemokraatit vaativat pääministeri Antti Rinteen johdolla korkeakoulutukselle hallitusohjelmassa mainitut 60 miljoonaa euroa, Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Topi Kytölehto linjaa tiedotteessaan.

Kytölehto muistuttaa, että koulutuksen kunnianpalautus vaatii konkreettisia tekoja. Hän katsoo, että hallitusohjelmassa luvatut rahoituslisäykset ovat hyvä alku.

– Sipilän hallituksen puolen miljardin euron korkeakoululeikkausten jälkeen työtä on tehtävänä paljon, ennen kuin osaamisen korjausvelka on saatu korjattua, Kytölehto sanoo.

Opiskelijoiden aseman huonontuminen sekä korkeakoululeikkaukset ovat yhdistelmä, jonka johdosta Suomea ei voi enää kauaa pitää koulutuksen kärkimaana.

– Koulutukseen panostaminen ei ole pelkkä lisäys valtionbudjetissa, vaan sijoitus. Mitä koulutetumpaa väestö Suomessa on, sitä notkeammin liikkuvat työmarkkinat. Innovaatiotkaan eivät synny itsestään, vaan TKI-tukien taustalle tarvitaan myös laadukasta perustutkimusta ja -koulutusta. Valtion budjetissa on aina niukasti jakovaraa, mutta koulutus on parhaita keinoja saada lisää verotuloja, Kytölehto sanoo.

Kytölehdon mukaan viime hallituskaudella ”suomalaisen yhteiskunnan kruununjalokivi” koulutus sai monia tahroja. Kytölehto mainitsee esimerkiksi opiskelijoiden ostovoiman heikentyneen ja mielenterveysongelmien lisääntyneen. Hän muistuttaa suomalaisten opiskelijoiden saavan vähiten opintorahaa muihin sitä myöntäviin pohjoismaihin verrattuna.

– Suomalaisten 18-34-vuotiaiden osuus pienituloisista on kasvanut viime vuosina selvästi, opintorahaleikkaukset ovatkin iskeneet juuri tähän ihmisryhmään. Opiskelijoiden aseman huonontuminen sekä korkeakoululeikkaukset ovat yhdistelmä, jonka johdosta Suomea ei voi enää kauaa pitää koulutuksen kärkimaana. Jo nyt ollaan jääty OECD-maiden tahdista monella mittarilla.

Sosialidemokraattiset opiskelijat kannustaa Suomen hallitusta taittamaan osaamisen korjausvelan ja panostamaan korkeakoulutukseen vähintään hallitusohjelmassa mainitun 60 miljoonan euron verran.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE