Politiikka
14.9.2016 10:21 ・ Päivitetty: 14.9.2016 17:45
Demarivaltuutettu lyttää Jussi Pajusen esityksen: “Helsingin johtajanimitykset uhkaavat tahriutua”
Helsingin kokoomuslaisen kaupunginjohtajan Jussi Pajusen toiminnasta on syntymässä mehevä riita. Pajunen esittää Helsingin kaupunginhallitukselle, että uudeksi kansliapäälliköksi nimitettäisiin nykyisin Helsingin oikeuspalveluita johtava kaupunginlakimies Sami Sarvilinna.
Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että SDP harkitsee jopa oikeustoimia, jos Helsinki valitsee kaupungin ykkösvirkamieheksi Sarvilinnan ohi pätevämpinä pitämiänsä apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd.) ja rahoitusjohtaja Tuula Saxholmin. Uutisointi oli harhaanjohtavaa, sillä SDP on vain huomauttanut, että mahdollisella valituksella olisi hyvät edellytykset menestyä.
SDP:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki sanoi tiistaina, että Sarvilinna täyttää tehtävän kelpoisuusvaatimukset, mutta ei ole ansioitunein hakija.
— Ei ole esitetty mitään hyväksyttävää perustetta syrjäyttää heitä, joten jos Sarvilinna valittaisiin, mahdollinen valitus merkitsisi päätöksen kumoamista hallinto-oikeudessa.
Pajunen sanoo, että hänen harkintansa perustuu kokonaisarviointiin. Kaupunginhallitus käsittelee kansliapäällikön valintaa ensi maanantaina.
Pitkäaikainen demarivaltuutettu Maija Anttila kirjoittaa omilla verkkosivuillaan, että johtajanimitykset uhkaavat tahriutua.
— Viranhaltijajohtajien valinnassa käytetään hyvää ja tasapuolista viran täyttövalmistelua. Mutta jo ensimmäisessä valinnassa näin ei tapahtunut.
Anttila sanoo lukeneensa hämmästyneenä Pajusen esityksen perusteluja ja valtuustoryhmien alustavia kannanottoja.
– Hakijoiden välinen vertailu osoittaa Ritva Viljasen ylivertaisen aseman. Esteeksi näyttää muodostuvan hänen yhteiskunnallinen näkemyksensä. Huolimatta siitä, että valtion hallinnon lukuisissa johtajan tehtävissä Viljanen on tullut toimeen eriväristen hallitusten ja poliitikkojen kanssa. Miksi ei Helsingissä?
Sarvilinna on toiminut kaupunginlakimiehenä vuodesta 2007. Viljanen oli sisäasiainministeriön kansliapäällikkönä yhdeksän vuotta (2003-2012) ja on nyt ollut Helsingin kaupungin opetus- ja sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2012.
— Kansliapäällikön virkaa ei ole läänitetty millekään puolueelle, mutta ei myöskään päätetty, että poliittinen tausta olisi esteenä viran täytölle, sanoo Anttila.
Lisätty kohta, jossa täsmennetään HS:n uutisointia ja SDP:n näkemystä asiassa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.