Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Demokraatin tiedot: Ravintolat aukeavat mutta toistaiseksi rahapelit pysyvät suljettuina

lehtikuva / anni reenpää

Veikkaus päätti maaliskuun puolivälissä sulkea hajasijoitetut peliautomaatit esimerkiksi marketeissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja ravintoloissa. Lisäksi Casino Helsinki sekä Feel Vegasit ja Pelaamot menivät kiinni.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tätä päätöstä ei ole tähän päivään mennessä muutettu.

Kun Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kommentoi asiaa huhtikuussa STT:lle, hän totesi, että sopiva aika pelikoneiden ja -salien avaamiselle punnitaan valtion ja viranomaisten palautussuunnitelmien ja -ohjeiden pohjalta.

– Varmaan aika tarkkaan seuraamme sitä, milloin kahvilat ja ravintolat avataan, hän sanoi tuolloin.

Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa ravintolat ollaan avaamassa. Demokraatin tietojen mukaan tilanne on kuitenkin yhä se, että Veikkauksen hallitus on päättänyt hajasijoitettujen automaattien ja pelisalien alasajosta toistaiseksi. Päätöstä niiden käyttöönotosta ei siis ole tehty.

– Ravintolat aukeavat ensimmäinen päivä kesäkuuta. Pelikoneet ja pelisalit eivät ole yhteiskunnassa siinä joukossa, jotka ensimmäisenä otetaan käyttöön. Uskoisin itse, että koneiden käyttöönotto tulee tapahtumaan kesän tai alkusyksyn aikana. Päätöksen tästä tekee Veikkauksen hallitus, pitkäaikainen hallintoneuvoston jäsen Timo Heinonen (kok.) sanoo Demokraatille.

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Jukka Gustafsson (sd.) kertoo myös, että edellisessä hallintoneuvoston etäkokouksessa, jossa kaikki jäsenet olivat läsnä, tunnelma jäsenten kesken oli se, että koneiden avaamisia punnittaisiin rauhallisesti.

Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä Suomessa helpompi, Gustafsson muistuttaa, että pelien avaaminen vaatisi erilaisia hygieniajärjestelyjä. Hän kuitenkin arvioi myös, että koronauhan laimeneminen saattaa vaikuttaa siihen, että Veikkauskin saattaa alkaa arvioida peliautomaattien avaamista terveys ja vastuullisuus edellä.

Demokraatin sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä sisäministeriöstä tavoittamat virkamiehet eivät hekään tiedä Veikkauksen suunnitelmista. Ministeriöihin päin konsultaatioita ei siis ole tehty, joten sekin viittaa siihen, että Veikkaus ei ole ainakaan hetimmiten suunnittelemassa koneiden avaamista.

– Itselläni ei ole tiedossa. Jos nopeasti arvelen, sekä fyysisten etäisyyksien pitämisessä pelikoneiden välissä että koneiden putsaamisessa, saattaisi molemmissa olla ongelmia, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo mutta painottaa, että hänen kohdallaan kyse on vain pohdinnasta.

Veikkaukselta pelikoneiden avaamista ei Demokraatille kommentoida millään tavalla.

Hajasijoitettujen pelikoneiden avaaminen on monelta kannalta kimurantti juttu. Korona-aika on myös tehnyt hyvää monelle heille, joilla pelaaminen on ongelma.

”R-kioskin toive ovat turvalliset ratkaisut.”

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tekemästä nettitutkimuksesta käy ilmi, että monien vastaajien pelaaminen on vähentynyt rahapeliautomaattien ollessa suljettuina. Monet ongelmallisesti itsensä pelaaviksi määrittelevät vastaajat ja heidän läheisensä ovat olleet helpottuneita ja tyytyväisiä, koska kauppa-asioinnista on tullut helpompaa.

Poikkeustila tarjoaa monelle riski- ja ongelmapelaajalle mahdollisuuden hengähtää ja pohtia omaa rahapelikäytöstään.

Toisaalta tiedetään, että Veikkauksen rahapelien edunsaajat miettivät nyt toden teolla tilannettaan. Kun pelisalit ja automaatit ovat kiinni jo se yksistään tekee miljoonien, jopa noin kymmenen miljoonan viikottaisen loven Veikkauksen edunsaajille. Hallitus on luvannut, että valtion budjetista korvataan Veikkauksen vuoden 2020 tuottojen ennustettu pudotus täysimääräisenä edunsaajille.

Tulevaisuus kuitenkin askarruttaa vaikkapa eri järjestöissä, sillä Veikkaus on muutoinkin vähentämässä rahapelikoneiden määrää. Tällä taasen on Veikkauksen tuottoon jopa 150 miljoonan euron vuotuinen vaikutus.

Pelikoneet ovat iso kysymys myös etenkin pienille kaupoille ja kioskeille. Ne saavat osan koneitten tuotosta koneen sijoituspaikkaan perustuen.

R-kioski Oy:n toimitusjohtaja Teemu Rissanen vahvistaa hänkin, että Veikkaukselta ei ole tullut tietoa siitä, että hajasijoitettuja pelikoneita oltaisiin avaamassa.

– Kyllä me tiedämme että se päätös meille tulisi, yhteistyö toimii Veikkauksen kanssa erittäin hyvin. Meidän tietojen mukaan sellaista päätöstä ei ole milloin koneita oltaisiin avaamassa.

– R-kioski toimi yrittäjävetoisesti, meillä on itsenäisiä kauppiasyrittäjiä. Siinä mielessä heille tässä on kysymys myös liiketoiminnasta. Mutta automaattien avaamispäätökset ovat Veikkauksen, Rissanen korostaa.

Hän ei lähde Veikkauksen päätösten aikatauluasioita kommentoimaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että avaamisessa niin asiakkaiden, heidän läheistensä kuin myyjien ja kauppiaiden turvallisuus on ensisijainen asia.

– R-kioskin toive ovat turvalliset ratkaisut. Kun riittävät edellytykset varmistaa turvallisuus on, meidän puolesta avaaminen voidaan hyvin tehdä.

Toisaalta Rissanen muistuttaa, että R-kioskeilta menee merkittäviä rahoja pelaamisen kautta hyviin tarkoituksiin.

– Se on yksi tapa, joilla pystymme yhteiskunnan toimintoja mahdollistamaan. Mitä vähemmän tuottoja, sitä enemmän niitä varmasti joudutaan muualta keräämään tai sitten tekemään leikkauksia.

– Kyllä näillä ratkaisuilla tehdään myös päätöksiä, millaisia liiketoiminnan mahdollisuuksia on tai vaikkapa millaisia palveluita on pienemmillä paikkakunnilla, Rissanen sanoo viitaten siihen, että yrittäjille pelikoneen toiminta on myös rahanarvoinen juttu

– Jos edellytyksiä heikennetään, voi olla, että liiketoiminnan lopetuksia joudutaan jossain tekemään. Olipa kyseessä kauppa, huoltamo tai kioski, jossain tapauksissa peliautomaatit saattavat olla merkittävä osa liiketoimintaa.

Rissasen mukaan R-kioskeja ei ole kuitenkaan jouduttu korona-aikana sillä perusteella lopettamaan, että peliautomaateista tulevat tuotot olisivat lyöneet niin ison loven tuloihin.

– Pidemmässä juoksussa riski lopettamiseen ja sitä kautta palveluiden, kuten esimerkiksi postipalveluiden, heikkenemiseen on kyllä olemassa ja viittaa siihen,

Veikkaus on vähentämässä peliautomaatteja ja peleihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen.

– Tunnistautumiseen on tehty jossain määrin jopa poukkoilevia päätöksiä viime vuoden aikana. Nyt jos vielä jostain syystä tehtäisiin vielä lisää poukkoilevia päätöksiä, silloin muutoksiin reagoiminen voi olla vaikeaa, Rissanen sanoo.

Hän pitää kioskeja siinä mielessä hyvinä rahanpelien sijoituspaikkoina, että niissä myyjät tai kauppias ovat lähelle pelejä ja pystyvät valvomaan niiden käyttöä eikä kaupan tavoin välttämättömien päivittäisostosten lomassa kosiskele mahdollisia peliongelmaisia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE