Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demokraatti selvitti – näin Orpon hallituksen ministerit osallistuvat Helsinki Pride -kulkueeseen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Helsinki Pride -kulkueeseen on osallistumassa ainakin neljä Petteri Orpon (kok.) hallituksen ministeriä. Osa vielä selvittelee kalenteriaan, onnistuuko mukanaolo. Yksikään perussuomalainen ministeri ei aio olla paikalla.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei vielä tiedä onko hän osallistumassa Helsinki Pride -kulkueeseen. Orpo vastasi Demokraatille torstaina eduskunnassa, ettei hän ole vielä perehtynyt asiaan.

Viime kesänä Orpo jätti Priden väliin. Hän ei tuolloin kommentoinut mistä poisjäänti johtui, mutta Helsinki Pride -yhteisö oli tuolloin kieltänyt kokoomusta ja keskustaa osallistumasta kulkueeseen virallisena yhteistyökumppaneina, koska osa puolueiden kansanedustajista oli äänestänyt eduskunnassa translakia vastaan.

Moni muu Orpon hallituksen ministeri on jo harkintansa suorittanut. Pride on näillä näkymin jäämässä väliin ainakin työministeri Arto Satoselta (kok.). Myöskään elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) ei osallistu.

– Ei ole sellaista suunnitelmaa.

MYÖS liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.), maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.), sisäministeri Mari Rantanen, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) jättävät menemättä. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ei osaa vielä sanoa.

– Minä en ole ollut mukana keskusteluissa nyt tältä osin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) harkinta on vielä kesken.

– Itse asiassa minä en ole ihan varma vielä. En ole ehtinyt katsoa kalenteria, miltä se näyttää, mutta olen minä aikaisempina vuosina siihen osallistunut kyllä, Multala sanoo.

– Ulkoministeri (Elina) Valtonen (kok.) ei ikävä kyllä ole Helsingissä kyseisenä viikonloppuna, mutta osallistuu muuten Pride-viikon viettämiseen kuten aiempinakin vuosina, kertoo puolestaan ministeri Valtosen erityisavustaja tekstiviestitse.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ei osallistu. Tapahtuma jää väliin myös oikeusministeri Leena Mereltä (ps.).

– En ole koskaan osallistunut henkilökohtaisesti Helsinki Prideen, harvemmin nyt mihinkään kulkueisiin muutenkaan hirveästi osallistun, Meri sanoo.

Perussuomalaisten ministereistä Helsinki Prideen ei osallistu yksikään.

– Priden vietossa on minusta paljon hyvääkin, mutta tapahtuma on siirtynyt niin paljon vihervasemmiston hegemoniaksi, että siellä ei ole oikein tilaa enää eri tavalla ajatteleville. Näin ollen en ole tänä vuonna osallistumassa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio kommentoi.

RKP:N kaikki ministeri saattavat osallistua Helsinki Prideen.

Opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) osalta tilanne on kuitenkin vielä auki. Hän sanoo, että jos on Helsingissä, hän osallistuu.

– Olen ilman muuta osallistumassa, kuten olen tehnyt aikaisemminkin. On tärkeää, että viestimme selvästi, että jokainen saa olla Suomessa oma itsensä. Kyse on tasa-arvosta, aisasta, jota aika ajoin haastetaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantaminen ei ole keneltäkään pois, vastaa puolestaan eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.).

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sanoo osallistuvansa totta kai. Hän toteaa, että kyse on yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta, ihmisoikeuksista ja ennen kaikkea rakkaudesta.

– Nuorisoministerinä haluan välittää viestin kaikille nuorille, että he ovat hyviä juuri sellaisina kuin he ovat. Siksi osallistun, Bergvist sanoo.

Kokoomusministereistä mukanaolostaan tietää jo sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hän vastaa hallituksessa tasa-arvoasioista.

– Osallistun.

Prideen on lähdössä myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

– Olen aikeissa osallistua Helsinki Pride marssille. Haluan omalta osalta tukea seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta ja oikeuksien kunnioittamista, Mykkänen sanoo.

VALTIONEUVOSTON henkilöstön edustajien osallistumisesta Pride-kulkueeseen on vastuussa sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Viestintäjohtaja Vivikka Richtin mukaan STM koordinoi valtioneuvoston sateenkaariverkoston toimintaa.

– Eli STM koordinoi koko valtioneuvoston henkilöstön osallistumista. Sehän on vähän eri asia kuin koko valtioneuvoston osallistuminen. Valtioneuvosto on monta eri asiaa riippuen asiayhteydestä.

Kyse on siis virkakunnasta, ei ministereistä, jotka päättävät itse omasta osallistumisestaan.

– Henkilöstö osallistuu aivan samalla tavalla kuin aina ennenkin. Sateenkaariverkosto on varannut kävelyblokkipaikan Pride-kulkueeseen Helsinki Pridelle ja sinne tullaan osallistumaan, ne jotka sinne haluavat mennä, yhteisenä valtioneuvostoblokkina, Richt sanoo.

HELSINKI Pride -yhteisöllä ei toiminnanjohtaja Annu Kemppaisen mukaan ole ainakaan toistaiseksi mitään tietoa ministereiden mahdollisesta osallistumisesta kulkueeseen.

– Erikseen emme ole kutsuneet Suomen hallitusta. Puolueet ja puoluetoimijat ovat saaneet hakea kumppanuutta. Kriteerinä on ollut sitoutuminen eheytyshoitojen kieltämisen ajamiseen. Mutta oman puolueensa puitteissa osallistuminen on jokaisen itsensä harkittavissa, että osallistuuko vai ei.

Oikeusministeri Leena Meri ei pidä hyvänä Priden linjausta siitä, että suhtautuminen eheytyshoitoihin on kriteeri.

– Minun mielestäni se, että jos sinä olet jotakin mieltä jostakin asioista tai haluat osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja kulkueisiin, niin pitääkö sinun nyt just tiettyä lakia noudattaa tietynlaisena. Jos halutaan ajatella, että ihmisillä pitäisi olla vapaus ajatella, jotenkin se kulkue on kauhean rajattu juuri tietyntapaisesti tiettyihin lakeihin suhtautuville, Meri sanoo.

Helsinki Pride on kertonut tiedotteessaan, mitkä poliittiset toimijat ovat Priden kumppaneita tänä vuonna.

Ministereiden osallistuminen Prideen on eri aikoina vaihdellut. Sipilän hallituksen aikaan vuonna 2017 kaikki hallituspuolueiden puheenjohtajat, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (uusi vaihtoehto) jättivät kulkueen väliin.

TOISAALTA vuosina 2020 ja 2021 pääministeri Sanna Marin (sd.) oli koko tapahtuman suojelijana ja marssi kulkueen kärjessä.

– Vuodet olivat poikkeukselliset, koska tuli korona ja kulkue jouduttiin perumaan. Silloin on ollut pääministeri viimeksi suojelijana. Toivomme, että suojelija on myös kulkueen kärjessä, Kemppainen sanoo.

Muutoin kuin suojelijana ministereiden tai pääministerin osallistuminen on omasta aktiivisuudesta kiinni.

– Silloin, kun on suojelijasta kyse, silloin sitä erikseen pyydetään ja osoitetaan paikka, mutta muuten olemme totta kai iloisia, jos halutaan osallistua. Yleensä tieto tulee sieltä päin, jotta osaamme siihen varautua.

Myös nykyinen tasavallan presidentti Alexander Stubb on toiminut tapahtuman suojelijana ollessaan ulkoministerinä vuonna 2010.

Annu Kemppaisen tiedossa ei ollut, ketkä ministerit ovat osallistumassa Prideen.

– Se on ihan heidän harkintansa mukaan. Totta kai se heille järjestetään, jos toive siihen tulee, hän kommentoi.

Helsinki Pride -viikko järjestetään 24. – 30. kesäkuuta. Varsinainen Pride kulkue järjestetään lauantaina 29. kesäkuuta.

Pääosa ministereistä vastasi Demokraatin kyselyyn tänään paikan päällä eduskunnassa, osa tavoitettiin tekstiviestitse.

Lisätty uutisen viimeinen virke kello 19.27.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE